Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Тук можете да зададете въпроси към лекар невролог, да се косултирате със специалист и да споделите мнения за Вашият проблем.Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист невролог.
Д-р Илиян Савов

Re: Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Мнениеот emi.nikolova » 16 Дек 2018, 12:53

Здравейте. Жена на 26 години съм и преди 2 месеца ми откриха чрез ЯМР: Лекостепенно редуциран лумен(хипоплазия) на дясна вербална артерия. Фокално стенозиран (2-3 мм.) Участък в областа на дясна вътрешна каротидна артерия-на ниво външен форамен: под 15 % маркиран. - Спастична зона (3-4 мм.) в областа на лява вътрешна каротидна артерия ( естракраниално маркиран). Бях при невролог с изследванията ми но не ми обесни, какво точно е това само ми изписа хапчета, които трябва да пия в продължение на 6 месеца. Първите 2 месеца Бетасерк, Винпоцетин Ковекс, Тебокан. След това да продължа до 6тия месец с Винпоцетин Ковекс и НатАспин Х. Бих искала ако може да ми дадете по подробна информация за това, какво точно ми има. Другия проблем, е че не съм разбрала правилно невролога и вместо 30 дена 3 пъти на ден по 2 таблетки Винпоцетин Ковекс аз пих 55 дена. Сега започнах по 1 таблетка три пъти на ден. Искам да попитам дали е проблем ще съм продължила още 25 дена 3 пъти на ден по 2 таблетки?
emi.nikolova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Дек 2018, 12:44

Re: Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Мнениеот VIOLETA.SOFRONIEVA » 20 Яну 2019, 22:11

VIOLETA.SOFRONIEVA написа:Здравейте!Един ден ме заболя силно главата отгоре от дясната страна и в този момент загубих представа къде се намирам.Всичко това беше за около минута.Извикахме спешна помощ и се установи ,че имам кръвно 168/112.Свалиха ми кръвното,но след това имах почти постоянен главобол.Направих си скенер на главата и резултатът е -нативен лакунарна хиподенсна зона в басейна на лява средна мозъчна артерия ниво трети вентикул суспектна за исхмия.Изписаха ми тромбекс и кавинтон форте.Правилна ли ми е терапията и колко време да я прилагам?И И още това заболяване опасно ли е и какви мерки да вземакато често ме боли глава?Поздрави и благодаря предварително!

Искам да попитам при тази диагноза опасно ли е да ходя на море?Благодаря!
VIOLETA.SOFRONIEVA
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Окт 2018, 21:52

Re: Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Мнениеот ivanka.borisova » 24 Яну 2019, 19:21

Dr Ilian Savov написа:Тук можете да зададете своите въпроси свързани с мозъчносъдови заболявания!
На вашите въпроси ще отговаря д-р Илиян Савов - специалист невролог!
Здравейте!Искам да попитам при прекаран микроинсулт опасно ли е да ходя на море?


Повече за д-р Савов и неговата практика, можете да откриете в Справочник Фрамар!
ivanka.borisova
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Яну 2019, 20:06

Re: Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Мнениеот kiro88 » 27 Мар 2019, 09:12

Здравейте, докторе! Мъж съм на 31 години и бих казал че изпитвам прекалено много тревожност. От известно време може би година изпитвам необясними притеснения, най-вече затова че съм болен от нещо лошо.Всичко започна един ден на работа, когато изведнъж се почувствах замаян и под нямам предвид да ми се върти свят а по скоро отпуснатост и всякаш стъпвам по възглавници а не на твърда повърхност.Залочнах от време на време да получавам потреования на мускулите в тялото на бицепс например, на бедре ия мускул на прасенца на крака, на палеца на ръката, запоп ах да виждам така наречните floaters или още мътни и в очите както и един феномен, който открих че се нарича Bluefiled entoptic phenomena.Всичко това преди година зимния период от декември до април месeц.Също така забелязах че започнах да виждам така наречените afterimages когато погледна към източник на светлина например крушка или слънцето този negative afterimage, който получавам остава за по дълго от колкото при останалите хора.Като цяло зрението ми е добро и дори не нося очила, о тези симптоми ме притесняват. Втълпих си че ми има нещо лошо като тумор или множествена склероза и от страх не отидох на лекар. Всичко беше отшумяло до началото на януари на тази година където отново получих замайване и бих казал леко изтръпване на тялото и упадналост след което веднага отидох на лекар пуснаха ми пълна кръвна картина, измериха ми кръвното и ми направиха кардиограма. Излезе че всичко ми е в нормата освен ускорен пулс.На другата сутрин пак отидох до личния лекар понеже ми каза че иска да ми вземе кръв отново и да пусне изследвания за хормони, оказа се че и там всичко е добре. Пак ми направи кардиодиаграма и каза че днес пулса ми е идеален Каза ми да си затворя очите и да докосна с показалец върха на носа си, с което успях да се справя добре. Отдаде го на стрес и не ми изписа нищо.Сега от известно време забелязвам че когато се прозявам дълбоко дясната ми ръка започва да трепери в периода ба призявката и веднага след нея спира. Това също ме плаши много защото почнеш ли да ровиш в Интернет почти винаги излиза най-лошото.Нормалнонли е това треперене при дълбока прозввка?
kiro88
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Мар 2019, 08:23

Re: Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 27 Мар 2019, 11:28

emi.nikolova написа:Здравейте. Жена на 26 години съм и преди 2 месеца ми откриха чрез ЯМР: Лекостепенно редуциран лумен(хипоплазия) на дясна вербална артерия. Фокално стенозиран (2-3 мм.) Участък в областа на дясна вътрешна каротидна артерия-на ниво външен форамен: под 15 % маркиран. - Спастична зона (3-4 мм.) в областа на лява вътрешна каротидна артерия ( естракраниално маркиран). Бях при невролог с изследванията ми но не ми обесни, какво точно е това само ми изписа хапчета, които трябва да пия в продължение на 6 месеца. Първите 2 месеца Бетасерк, Винпоцетин Ковекс, Тебокан. След това да продължа до 6тия месец с Винпоцетин Ковекс и НатАспин Х. Бих искала ако може да ми дадете по подробна информация за това, какво точно ми има. Другия проблем, е че не съм разбрала правилно невролога и вместо 30 дена 3 пъти на ден по 2 таблетки Винпоцетин Ковекс аз пих 55 дена. Сега започнах по 1 таблетка три пъти на ден. Искам да попитам дали е проблем ще съм продължила още 25 дена 3 пъти на ден по 2 таблетки?


Здравейте,

Предписването на медикаменти става в комбинация от преглед и резултати от изследвания. Без да познавам състоянието Ви чрез преглед не е възможно да коментирам резултати от изследвания и лечение, още повече не предписано от мен !

Успех,
Д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 494
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

Re: Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 27 Мар 2019, 11:32

kiro88 написа:Здравейте, докторе! Мъж съм на 31 години и бих казал че изпитвам прекалено много тревожност. От известно време може би година изпитвам необясними притеснения, най-вече затова че съм болен от нещо лошо.Всичко започна един ден на работа, когато изведнъж се почувствах замаян и под нямам предвид да ми се върти свят а по скоро отпуснатост и всякаш стъпвам по възглавници а не на твърда повърхност.Залочнах от време на време да получавам потреования на мускулите в тялото на бицепс например, на бедре ия мускул на прасенца на крака, на палеца на ръката, запоп ах да виждам така наречните floaters или още мътни и в очите както и един феномен, който открих че се нарича Bluefiled entoptic phenomena.Всичко това преди година зимния период от декември до април месeц.Също така забелязах че започнах да виждам така наречените afterimages когато погледна към източник на светлина например крушка или слънцето този negative afterimage, който получавам остава за по дълго от колкото при останалите хора.Като цяло зрението ми е добро и дори не нося очила, о тези симптоми ме притесняват. Втълпих си че ми има нещо лошо като тумор или множествена склероза и от страх не отидох на лекар. Всичко беше отшумяло до началото на януари на тази година където отново получих замайване и бих казал леко изтръпване на тялото и упадналост след което веднага отидох на лекар пуснаха ми пълна кръвна картина, измериха ми кръвното и ми направиха кардиограма. Излезе че всичко ми е в нормата освен ускорен пулс.На другата сутрин пак отидох до личния лекар понеже ми каза че иска да ми вземе кръв отново и да пусне изследвания за хормони, оказа се че и там всичко е добре. Пак ми направи кардиодиаграма и каза че днес пулса ми е идеален Каза ми да си затворя очите и да докосна с показалец върха на носа си, с което успях да се справя добре. Отдаде го на стрес и не ми изписа нищо.Сега от известно време забелязвам че когато се прозявам дълбоко дясната ми ръка започва да трепери в периода ба призявката и веднага след нея спира. Това също ме плаши много защото почнеш ли да ровиш в Интернет почти винаги излиза най-лошото.Нормалнонли е това треперене при дълбока прозввка?


Здравейте ,

Поставянето на диагноза е процес извършващ се от опита на лекаря. Не ви съветвам да си поставяте сам диагноза чрез интернет.
По повод тревожността и страховете се обърнете за консултация с психиатър !

Успех,
д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 494
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

Re: Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Мнениеот katiakacarska » 24 Май 2019, 09:30

Здравейте! Мъжът ми преди три години получи инсулт,но от болницата го изписаха с диагноза ЕНЦЕФАЛОПАТИЯ. От тогава взима НООТРОПИЛ. Първо беше 1200мг,после след поставяне на пейсмейкър го намалиха на 800мг. Чух,че този медикамент не трябва да се пие повече от 6 месеца. Какво да правим? Пие го вече три години.
katiakacarska
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Май 2019, 09:22

Re: Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 04 Юни 2019, 18:19

katiakacarska написа:Здравейте! Мъжът ми преди три години получи инсулт,но от болницата го изписаха с диагноза ЕНЦЕФАЛОПАТИЯ. От тогава взима НООТРОПИЛ. Първо беше 1200мг,после след поставяне на пейсмейкър го намалиха на 800мг. Чух,че този медикамент не трябва да се пие повече от 6 месеца. Какво да правим? Пие го вече три години.


Здравейте

Може да бъде заменен с медикамент със сходно действие, но е уместно да се обърнете към проследяващ невролог, който познава пациента. Няма такъв срок за прим на ноотропил ! Може да се приема години !

Успех,
Д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 494
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

Re: Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Мнениеот BigApp7e » 15 Юни 2019, 15:49

Здравейте.
От близо 3 години страдам от някакво незнайно заболяване, което лекари от над 20 болници не могат да диагностицират. Направил съм всички неврологични изследвания, лекарите отчитат тук там някаква патология но нямат идея от какво съм болен и почват да ме лекуват на принципа проба грешка. Така за тези години съм изпил около едно чувалче с най различни лекарства без никакъв резултат. Реших да публикувам част от резултатите от изследванията ми, както и да споделя с вас симптомите си, с надеждата да обменя опит с други хора попаднали в моето положение а защо не и някой лекар ако се включи и даде компетентно мнение.

Симптомите ми са:
• Главоболие, което продължава от няколко часа до няколко дена. Болкоуспокояващите като Беналгин, Ибупрофен Ацефеин и т.н. в повечето случаи не помагат.
• Виене на свят и прилошаване до степен че по време на криза не мога да си стоя на краката.
• Завишено кръвно 140 – 90, като се има предвид че пия по един Небилет сутрин и един Кадует преди лягане.
• Фотофобия

В това състояние съм от 3 години. Разболях се когато бях на 37. През тези три години минах през купища изследвания и това което мога да кажа от гледна точка на диагнозите до момента е че лекарите базирайки се на четирите резонанса на главата , както и двете лумбални пункции и евокирани потенциали отхвърлиха МС като диагноза, а офталмолозите отхвърлиха глаукома. От друга страна тъпкането с най различни антидепресанти, които не доведоха до абсолютно никакво подобрение на здравословното ми състояние доказват че в моя случай не става въпрос и за психично заболяване. Отоневролозите исказват мнение че състоянието ми не се дължи на проблеми с вестибуларния апарат. Това което съм правил е: ЕЕГ, ЕКГ,ЕМГ,Доплер, пълни кардиологични изследвания, отоневрологични изследвания, Холтери, Резонанси няколко, Ангиография с контраст, лумбална пункция и др.

Ето и резултати от някои от изследванията, които показаха отклонеия:

Стандартен очни преглед
ВОД-0.8; ВОС-0.5 ц+0.5 д сф § -1.0 д цил. Гр. 150=0.8; ПОС – спокоен. БМ лещи прозрачи. Ф папили розови с ясни граници, темпорално леко бледави, арт. съдове с нормален ход и калибър. Видима ретина -чиста. ТОД- 12.2 ммН ТОС -14.9ммН пневматичен тонометър.

Разчитане на ОСТ
ОСТ – ONH изтъняване на RNFL темпорална половина на нерва двуочно GCC – значително изтъняване на ганглионарния слой. А- ОСТ редукция на капилярната мрежа темпорално. Ретинална карта – изтъняване на ретината в пери и парафовеата.

Разчитане на МРТ главен мозък стандартно + Артериография на интракраниални съдове

Единични, пунктиформени неспецифични, хиперинтензни в Т2 и FLAIR фокуси локализирани в субкортикалното и перивентрикулното бяло мозъчно вещество в ляво фронтално без перилезионен едем или експанзия. Останалият мозъчен паренхим супра и инфратенториално е без зони на патологично променен сигнален интензитет. Двата хипокампални дяла са симетрични, без данни за изолирана атрофия или патологично променен сигнален интензитет на паренхима. Умерено дилатирани перивазални интерстициални пространства.
Вентрикулна система, симетрична, нормотична без компресионно-дислокационни промени.
Субарахноидни пространства (церебеларни фолии, базални цистерни, Силвиеви бразди и кортикални сулкуси), недилатирани, свободни. Селарни, супраселарни и параселарни структури – в норма. Двата очни булба и ретробулбарните структури двустранно – без патологични промени. Параназални синуси – запазена аерация, без данни за патологични промени.
В условията на 3D TOF MRA екстра и интракраниалните артериални съдове не показват аневризмални разширения, стенотични промени и хиперваксуларизирани формации. На проведената 3D PC MRV няма данни за нарушен венозен дренаж интра и екстракраниално.

Лумбална пукция
Албумин в ликвора - 449.89 mg/l ; min - 150 ; max – 350; H
Калий ликвор - 2.7 mmol/l ; min -2.75 ; max – 3.05; L
Белтък ликвор - 0.63 g/l; min – 0; max – 0.45;H

Моля ако има хора изпаднали в моята ситуация или с подобни проблеми да споделят опита си .
Ще съм благодарен и на лекари ако се включат с компетентно мнение.

Благодаря предварително.
BigApp7e
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Юни 2019, 15:33

Re: Мозъчносъдови заболявания - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 17 Юни 2019, 11:19

BigApp7e написа:Здравейте.
От близо 3 години страдам от някакво незнайно заболяване, което лекари от над 20 болници не могат да диагностицират. Направил съм всички неврологични изследвания, лекарите отчитат тук там някаква патология но нямат идея от какво съм болен и почват да ме лекуват на принципа проба грешка. Така за тези години съм изпил около едно чувалче с най различни лекарства без никакъв резултат. Реших да публикувам част от резултатите от изследванията ми, както и да споделя с вас симптомите си, с надеждата да обменя опит с други хора попаднали в моето положение а защо не и някой лекар ако се включи и даде компетентно мнение.

Симптомите ми са:
• Главоболие, което продължава от няколко часа до няколко дена. Болкоуспокояващите като Беналгин, Ибупрофен Ацефеин и т.н. в повечето случаи не помагат.
• Виене на свят и прилошаване до степен че по време на криза не мога да си стоя на краката.
• Завишено кръвно 140 – 90, като се има предвид че пия по един Небилет сутрин и един Кадует преди лягане.
• Фотофобия

В това състояние съм от 3 години. Разболях се когато бях на 37. През тези три години минах през купища изследвания и това което мога да кажа от гледна точка на диагнозите до момента е че лекарите базирайки се на четирите резонанса на главата , както и двете лумбални пункции и евокирани потенциали отхвърлиха МС като диагноза, а офталмолозите отхвърлиха глаукома. От друга страна тъпкането с най различни антидепресанти, които не доведоха до абсолютно никакво подобрение на здравословното ми състояние доказват че в моя случай не става въпрос и за психично заболяване. Отоневролозите исказват мнение че състоянието ми не се дължи на проблеми с вестибуларния апарат. Това което съм правил е: ЕЕГ, ЕКГ,ЕМГ,Доплер, пълни кардиологични изследвания, отоневрологични изследвания, Холтери, Резонанси няколко, Ангиография с контраст, лумбална пункция и др.

Ето и резултати от някои от изследванията, които показаха отклонеия:

Стандартен очни преглед
ВОД-0.8; ВОС-0.5 ц+0.5 д сф § -1.0 д цил. Гр. 150=0.8; ПОС – спокоен. БМ лещи прозрачи. Ф папили розови с ясни граници, темпорално леко бледави, арт. съдове с нормален ход и калибър. Видима ретина -чиста. ТОД- 12.2 ммН ТОС -14.9ммН пневматичен тонометър.

Разчитане на ОСТ
ОСТ – ONH изтъняване на RNFL темпорална половина на нерва двуочно GCC – значително изтъняване на ганглионарния слой. А- ОСТ редукция на капилярната мрежа темпорално. Ретинална карта – изтъняване на ретината в пери и парафовеата.

Разчитане на МРТ главен мозък стандартно + Артериография на интракраниални съдове

Единични, пунктиформени неспецифични, хиперинтензни в Т2 и FLAIR фокуси локализирани в субкортикалното и перивентрикулното бяло мозъчно вещество в ляво фронтално без перилезионен едем или експанзия. Останалият мозъчен паренхим супра и инфратенториално е без зони на патологично променен сигнален интензитет. Двата хипокампални дяла са симетрични, без данни за изолирана атрофия или патологично променен сигнален интензитет на паренхима. Умерено дилатирани перивазални интерстициални пространства.
Вентрикулна система, симетрична, нормотична без компресионно-дислокационни промени.
Субарахноидни пространства (церебеларни фолии, базални цистерни, Силвиеви бразди и кортикални сулкуси), недилатирани, свободни. Селарни, супраселарни и параселарни структури – в норма. Двата очни булба и ретробулбарните структури двустранно – без патологични промени. Параназални синуси – запазена аерация, без данни за патологични промени.
В условията на 3D TOF MRA екстра и интракраниалните артериални съдове не показват аневризмални разширения, стенотични промени и хиперваксуларизирани формации. На проведената 3D PC MRV няма данни за нарушен венозен дренаж интра и екстракраниално.

Лумбална пукция
Албумин в ликвора - 449.89 mg/l ; min - 150 ; max – 350; H
Калий ликвор - 2.7 mmol/l ; min -2.75 ; max – 3.05; L
Белтък ликвор - 0.63 g/l; min – 0; max – 0.45;H

Моля ако има хора изпаднали в моята ситуация или с подобни проблеми да споделят опита си .
Ще съм благодарен и на лекари ако се включат с компетентно мнение.

Благодаря предварително.


Здравейте,

Вероятно оплакванията да с психологична генеза, затова е уместно да се консултирате и с психиатър !

Успех,
Д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 494
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

ПредишнаСледваща

Назад към Неврология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта