Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Мнениеот s_ivelina » 05 Юни 2017, 19:35

Здравейте!
Имам проблем с прегъната жлъчка и колит и наднормено тегло,бихте ли ми препоръчали добавка ,която да ускори обмяната на веществата и метаболизма,Благодаря.Спазвам диета,но без резултати!
s_ivelina
 
Мнения: 231
Регистриран на: 02 Фев 2014, 11:26

Re: Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 07 Юни 2017, 07:13

s_ivelina написа:Здравейте!
Имам проблем с прегъната жлъчка и колит и наднормено тегло,бихте ли ми препоръчали добавка ,която да ускори обмяната на веществата и метаболизма,Благодаря.Спазвам диета,но без резултати!

Уважаеми s_ivelina,
Липсата на ефект на диета означава, че има някаква грешка в подхода. Не мисля, че само хранителна добавка може да Ви помогне. Препоръчвам Ви да започнете с консултация с ендокринолог и пускане на изследвания за изключване на причина за наличието на наднормено тегло и за оценка на наличните усложнения от повишеното тегло. След това е препоръчително да се направи диетичен план специално за вас според хранителните предпочитания и наличните заболявания, както и включване на физическа активност. При тези консултации може да се прецени да се включи и медикаментозно лечение. Без да съм Ви виждала и преглеждала не се наемам да предвидя имате ли нужда от включване на медикамент или не. Ако имаше магически добавки, броят на хората със затлъстяване нямаше да расте.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Мнениеот s_ivelina » 14 Юни 2017, 12:27

Dr Stella Yordanova написа:
s_ivelina написа:Здравейте!
Имам проблем с прегъната жлъчка и колит и наднормено тегло,бихте ли ми препоръчали добавка ,която да ускори обмяната на веществата и метаболизма,Благодаря.Спазвам диета,но без резултати!

Уважаеми s_ivelina,
Липсата на ефект на диета означава, че има някаква грешка в подхода. Не мисля, че само хранителна добавка може да Ви помогне. Препоръчвам Ви да започнете с консултация с ендокринолог и пускане на изследвания за изключване на причина за наличието на наднормено тегло и за оценка на наличните усложнения от повишеното тегло. След това е препоръчително да се направи диетичен план специално за вас според хранителните предпочитания и наличните заболявания, както и включване на физическа активност. При тези консултации може да се прецени да се включи и медикаментозно лечение. Без да съм Ви виждала и преглеждала не се наемам да предвидя имате ли нужда от включване на медикамент или не. Ако имаше магически добавки, броят на хората със затлъстяване нямаше да расте.


Правих изследвания на щитовидна жлеза,всичко е в нормите!
Просто метаболизма ми е забавен поради лошо храносмилане от колита и жлъчката!
s_ivelina
 
Мнения: 231
Регистриран на: 02 Фев 2014, 11:26

Re: Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Мнениеот AtanasPachov » 23 Сеп 2017, 16:50

Здравейте !
Още от малък си го имам това - Когато не ям нищо, свалям по няколко килограма на ден. Когато ям малко повече, качвам по 3кг на ден. Какво се изразява това : изразява се в това, че на един ден когато хапна малко повече, на следващият ден имам видимо понатрупване на мазнини в областта на корема, и кантара показва 3кг нагоре. Когато обаче един ден не ям почти нищо, на следващият ден съм с 2-2.5 кг. надолу и изглеждам видимо по-слаб.
Та, качвам и свалям много бързо. Много ми е плаващо теглото, по-точно казано.
Това досега успявах да го компенсирам с повече спорт, но изминалата зима се залежах повечко, храненето беше малко над нормалното, но все пак не е преяждане - за 3 месеца качих 22кг, като спортувах когато можех, но беше 2 пъти в седмицата.
След това през април месец реших да сваля някой килограм, като се подложих на гладуване. За близо 2 седмици свалих 8кг.
Паралелно с това, не мога да натрупам мускулна маса. Какво имам предвид : Когато спортувам и бягам дори малко, да речем 1 час, на следващият ден мускулът на крака ми/прасеца/ е видимо изпъкнал и нарастнал, като обем, но когато не спортувам 2-3 дена се смалява ужасно и го чувствам доста по-слаб. Същото се отнася и за бицепсите, и за гръдните мускули.
Килограмите ги следя с два кантара - и нещата са еднакви.

Това нещо е ужасно и не мога да си контролирам теглото. Кажете ми от какво може да е това ? Нарушава ми качеството на живот.
Иначе, от малък съм със затлъстяване, което го контролирах с повечко спорт, иначе по едно време бях станал екстремно дебел. Сега съм 91кг., на 1.70 ръст. Зимата бях стигнал 99кг.
AtanasPachov
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Сеп 2017, 16:49

Re: Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 24 Сеп 2017, 10:13

AtanasPachov написа:Здравейте !
Още от малък си го имам това - Когато не ям нищо, свалям по няколко килограма на ден. Когато ям малко повече, качвам по 3кг на ден. Какво се изразява това : изразява се в това, че на един ден когато хапна малко повече, на следващият ден имам видимо понатрупване на мазнини в областта на корема, и кантара показва 3кг нагоре. Когато обаче един ден не ям почти нищо, на следващият ден съм с 2-2.5 кг. надолу и изглеждам видимо по-слаб.
Та, качвам и свалям много бързо. Много ми е плаващо теглото, по-точно казано.
Това досега успявах да го компенсирам с повече спорт, но изминалата зима се залежах повечко, храненето беше малко над нормалното, но все пак не е преяждане - за 3 месеца качих 22кг, като спортувах когато можех, но беше 2 пъти в седмицата.
След това през април месец реших да сваля някой килограм, като се подложих на гладуване. За близо 2 седмици свалих 8кг.
Паралелно с това, не мога да натрупам мускулна маса. Какво имам предвид : Когато спортувам и бягам дори малко, да речем 1 час, на следващият ден мускулът на крака ми/прасеца/ е видимо изпъкнал и нарастнал, като обем, но когато не спортувам 2-3 дена се смалява ужасно и го чувствам доста по-слаб. Същото се отнася и за бицепсите, и за гръдните мускули.
Килограмите ги следя с два кантара - и нещата са еднакви.

Това нещо е ужасно и не мога да си контролирам теглото. Кажете ми от какво може да е това ? Нарушава ми качеството на живот.
Иначе, от малък съм със затлъстяване, което го контролирах с повечко спорт, иначе по едно време бях станал екстремно дебел. Сега съм 91кг., на 1.70 ръст. Зимата бях стигнал 99кг.

Уважаеми AtanasPachov,
Вариациите, които описвате показват, че приемате прекалено големи количества храна. Няма как при толкова голямо хранене да не качите килограми. С възрастта се забавя метаболизма, което води до по-трудна редукция на килограми.
Няма как нито мастната Ви тъкан, нито пък мускула да се променя толкова бързо. При работа мускула се кръвоснабдява по-добре, но увеличаването на размера му изисква време и постоянна активност. Слабостта е свързана с липсата на отделяне на веществата при физическа активност. Препоръчително е да правите поне 20-30 мин/дневно физическа активност, при липса на възможност спортувайте поне през ден.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Мнениеот AtanasPachov » 24 Сеп 2017, 11:52

Благодаря Ви много за мнението, д-р Йорданова !
Явно при моето тяло и моят организъм е така - спорт и контролирано хранене е начина. Единственото, от което се притеснявах, е че напълняването става много бързо. Но съм си правил пълни хормонални изследвания - на хипофизата : АКТХ, ФСХ, ЛХ, пролактин - всичко нормално, с изключение на пролактина - 4.71 mIU/l, при долна граница, започваща от 57. Кортизол, тироксин, пълна кръвна картина, холестерол - в норми са.
Явно е така - повечко спорт и по-контролирано хранене, независимо че ми се хапва.
Пак благодаря !
AtanasPachov
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Сеп 2017, 16:49

Re: Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Мнениеот nadqvideva » 29 Яну 2018, 23:02

Здравейте др Йорданова. На 34г.съм жена с възли на щитовидната жлеза кистаденоми. След две раждания теглото ми не се редуцира до нормалното за мен. Откриха ми занижен паратхормон. Имам и невероятно страхотно потене, което запичва от момента на най малкото движение. Кръвната ми захар беше 6.54. TSH и FT4 в норма. На какво е възможно да се дължи. Като хранителен режим отбягвам вредни храни, а като движение е преобладаващо с малко прохождащо дете.Недоспивам системно. От бъбреци страдам над 20 години . Възможно ли е проблемите с невъзможното отслабване да са лавинообразни тръгвайки от бъбречно каменната болест. Паратхормона може ли да се регулира с вит. Д
nadqvideva
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Яну 2018, 00:19

Re: Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 02 Фев 2018, 00:39

nadqvideva написа:Здравейте др Йорданова. На 34г.съм жена с възли на щитовидната жлеза кистаденоми. След две раждания теглото ми не се редуцира до нормалното за мен. Откриха ми занижен паратхормон. Имам и невероятно страхотно потене, което запичва от момента на най малкото движение. Кръвната ми захар беше 6.54. TSH и FT4 в норма. На какво е възможно да се дължи. Като хранителен режим отбягвам вредни храни, а като движение е преобладаващо с малко прохождащо дете.Недоспивам системно. От бъбреци страдам над 20 години . Възможно ли е проблемите с невъзможното отслабване да са лавинообразни тръгвайки от бъбречно каменната болест. Паратхормона може ли да се регулира с вит. Д

Уважаема nadqvideva,
Трябва Ви консултация с ендокринолог. Имате няколко проблема, които трябва да се решават.
Описвате проблем с повишено телесно тегло /от написаното не става ясно колко е сериозен/. Кръвната захар, която цитирате, ако е на гладно, говори за усложнение на повишеното тегло, по-точно за диабет. Трябва да се предприеме уточняване и лечение.
Възлите в щитовидната жлеза са проблем, които изисква да се проследява и добра ехографска оценка на тези образувания.
Калциево-фосфорната обмяна е важна за организма. Един от регулаторите в тази обмяна е паратхормона. Само "завишен паратхормон" не казва много. Необходими са и други изследвания за да се прецени за каква е причина за това повишение и да се реши как да се лекува. Камъните в бъбреците може да са свързани с повишения паратхормон или да са отделен здравословен проблем.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Мнениеот Georgieva » 05 Мар 2018, 15:52

Здравейте! Бихте ли ми казали дали резултатите от скорошно изследване говорят за причината за трудната редукция на наднормено тегло.
TSH-7.92 FT4-15.43
HOMA-7.0 IRI-20.89 GLU-7.50
Georgieva
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Мар 2018, 19:28

Re: Предиабет и затлъстяване - онлайн консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Мар 2018, 01:27

Georgieva написа:Здравейте! Бихте ли ми казали дали резултатите от скорошно изследване говорят за причината за трудната редукция на наднормено тегло.
TSH-7.92 FT4-15.43
HOMA-7.0 IRI-20.89 GLU-7.50

Уважаема Georgieva,
Изследванията показват, че щитовидната Ви жлеза не функционира добре. Това е възможно да съучаства в проблема с трудната редукция. Трябва да се направят допълнителни изследвания за да се разбере причината и да се стартира лечение.
Много важно е да обърнете внимание на високата кръвна захар. Трябва да повторите изследването на кръвната захар на гладно и да пуснете НвА1с. Твърде е вероятно повишеното тегло да е довело проблеми с метаболизма. Изследванията Ви говорят, че е възможно наличието на захарен диабет. Трябва да направите посочените изследвания и да посетите ендокринолог за да се преценят по-нататъшните действия.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта