Професионални заболявания на белия дроб - онлайн консултация

В този форум може да задавате вашите въпроси, свързани с белодробни заболявания - астма, пневмонии, хобб и други. Ще получите онлайн консултация от специалист пневмология и фтизиатри.
Д-р Камелия Харачерова

Re: Професионални заболявания на белия дроб - онлайн консултация

Мнениеот Dr Haracherova » 26 Юни 2018, 15:36

spicex написа:Искам да попитам дали е възможно да развия белодробно заболяване като вдишвам прах от рязане на железобетон и тухли,ППР и ПВЦ?

Здравейте, за да се докаже, че едно заболяване има професионален характер, в случая развиване на хронично заболяване на белия дроб, като следствие на вдишан прах по време на работа, следва да се спази утвърдена Процедура за признаване на професионалните болести. По- долу съм цитирала точка от списъка на Професионалните болести, която обхваща конкретните вредности, които сте описал, изискуемото време на експозиция и какви заболявания причинява.

Строителни материали (цимент, вар,
гипс и др.)
Конюнктивит H10.4 *
Блефарит H01.0 1 месец
Алергичен контактен дерматит L23.5 - 1 месец
Контактен иритативен (екзематозен) дерматит - L24.5 - 1 месец
Хроничен бронхит J44.– 1 година
Кожен карцином 1. Доказано професионално въздействие -
минимум 10 години, за очни и кожни прояви - 1
месец.
2. Параклинични изследвания (рентгенография,
ФИД, КАТ).Дейности при производство и употреба в строителството.
Ако имате съмнения за такава увреда, следва да се обърнете към специалист, който да извърши преглед и описаните изследвания, за да потвърди или отхвърли предположенията Ви.
Dr Haracherova
 
Мнения: 13
Регистриран на: 16 Сеп 2017, 11:22

Re: Професионални заболявания на белия дроб - онлайн консултация

Мнениеот Milen88 » 03 Юли 2018, 12:02

Добър ден . Мъж на 30 съм , та искам да попитам преди около 15 дни ми започнаха едни хрипове и леко затруднено дишане и двете вечер и често пийване вечер , след което будене през ноща с хрипове . Преди седмица хриповете ми се увеличиха и през ноща не можех да спя по 2-3 часа . Така спрях алкохола и вече 3-4 вечери си спя спокойно . Вече нямам и почти проблеми . Не съм сигурен но хриповете ми май се влияат от това колко съм ял и съм пил течности , сякаш когато стомаха ми е подут ми се увеличават . Кашлицата ми беше лека , да не кажа , че почти нямах , но когато се изкашлях и хриповете спираха . Сега въпреки , че всичко намаля , въпроса ми е какво може да ми има ? И на какъв лекар трябва да отида за преглед ? В началото мислех , че на уши, нос и гърло но сякаш май не съм за него ? Между другото нямам температура и други оплаквания , само това са .
Milen88
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Юли 2018, 11:49

Re: Професионални заболявания на белия дроб - онлайн консултация

Мнениеот FramarAdmin1 » 01 Фев 2019, 10:19

От 01.02.2019г. на вашите въпроси отговаря медицинският екип на "Фрамар".
Администратор на forum.framar.bg
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт.
Аватар
FramarAdmin1
 
Мнения: 60
Регистриран на: 17 Мар 2011, 15:51

Предишна

Назад към Белодробни заболявания

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта