07 Апр 2011, 13:56
Здравейте! Имам проблем, с който се боря от години. Лекувана съм от намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). В един период нещата се бяха поуспокоили, бях се отървала от значително количество килограми, чувствах се нормално. След това обаче се появи един ужасен източник на стрес и негативни емоции, заради което отново напълнях доста, но и ми се появи тремор на крайниците, сърцебиене, изпотяване и лабилна психика. Последните ми изследвания сочат за обратното - хиперфункция на жлезата и ниско TSH. Лекарката ме посъветва да изчакам месец и нещо, за да се изчисти организмът ми от приемания Еутирокс, а след това да пуснем нови изследвания, за да проверим дали става дума за гуша, Хашимото или нещо друго. Някой от вас има ли подобни проблеми и как се справяте с тях?
Има ли лечение на щитовидната жлеза или лекарствата са доживотни?Ако някой знае лечение, ще се радвам да чуя.
✳️▶️
Спорт и упражнения при проблеми с щитовидната жлеза ◀️
07 Апр 2011, 17:29
Има различни заболявания на щитовидната жлеза-хипофункция, хиперфункция, кисти, но в повечето случаи лечението е доживотно.
14 Апр 2011, 15:03
благодаря за отговора
28 Сеп 2011, 16:32
Здравейте,
Случайно попаднах във вашия форум, но ми хареса и бих искала да ви помоля за съвет. Миналата година ходих на доктор със съмнения за хипотиреоидизъм . Пуснаха ми изследвания на глюкоза и ТСХ. Захарта ми беше в граници. Хормона също ми беше в граници, но на много места четох,че за моята възраст (25 години ) би трябвало да е със стойности между 1 и 2, а моят беше 3.56 . Ендокриноложката ми каза,че е в граница и да не се притеснявам. Щитовидната ми жлеза беше подута, но еластична.
От тогава не съм си правила пак изследвания, но симптомите се влошиха, поне според мен. Какви изследвания да си направя и вярно ли е това,че имат значение годините при разчитането на резултатите?
29 Сеп 2011, 09:52
Emanyella написа:Здравейте,
Случайно попаднах във вашия форум, но ми хареса и бих искала да ви помоля за съвет. Миналата година ходих на доктор със съмнения за хипотиреоидизъм . Пуснаха ми изследвания на глюкоза и ТСХ. Захарта ми беше в граници. Хормона също ми беше в граници, но на много места четох,че за моята възраст (25 години ) би трябвало да е със стойности между 1 и 2, а моят беше 3.56 . Ендокриноложката ми каза,че е в граница и да не се притеснявам. Щитовидната ми жлеза беше подута, но еластична.
От тогава не съм си правила пак изследвания, но симптомите се влошиха, поне според мен. Какви изследвания да си направя и вярно ли е това,че имат значение годините при разчитането на резултатите?
По принцип е добре да се направи ехо на щитовидна жлеза, хормонални изследвания TSH, FT3 и FT4, както и антитела TAT и MAT, освен това имат значение и наличие на оплаквания като промяна в теглото, в тонуса, забавяне на сърдечната дейност.
05 Окт 2011, 18:03
Emanyella написа:Здравейте,
Направи ли си изследванията?
14 Дек 2012, 17:55
Здравейте, резултати са ми:
TSH 0.187 mikrolU/ml и
17.4 pmol/l, какво означават, имали нещо притеснително.
Благодаря !
06 Мар 2014, 12:38
Преди седмица ми откриха възли на щитовидната жлеза и лекарите настояват за операция. Ходих при двама ендокринолога, но и двамата държат да ме оперират!
Направила съм си необходимите изследвания, които назначиха и се оказа, че нямам промяна на хормоните!
Преди година направиха операция на щитовидната жлеза на моя близка и от тогава има невероятни проблеми, като започнем с това, че не могат да вкарат в норма хормоните и свършим с това, че поради тази причина не може да забременее, а го направи именно с тази цел, за да изкара една спокойна бременност.
Търсих, четох по други форуми (но реших да питам тук)и разбрах, че не всички са оперирали и нямат особени проблеми с това, т.е. хормоните им са си останали в норма! Посъветвайте ме, до колко е задължителна операцията на щитовидната жлеза?!!!!!!!!!!!!!!!!
06 Мар 2014, 12:43
Доста смело подхождаш, предполага се, че щом един ти е казал, че имаш нужда от операция и други ще ти го кажат, лекарите обикновено държат да кълцат. Майка ми имаше проблеми и преди 3 месеца я оперираха, левият й лоб беше 4 см, но протече гладко всичко сега трябва да отиде на нови изследвания за хормоните, но тя се чувства доста добре.
Явно при всеки е специфично
06 Мар 2014, 15:53
Harmony написа:Преди седмица ми откриха възли на щитовидната жлеза и лекарите настояват за операция. Ходих при двама ендокринолога, но и двамата държат да ме оперират!
Направила съм си необходимите изследвания, които назначиха и се оказа, че нямам промяна на хормоните!
Преди година направиха операция на щитовидната жлеза на моя близка и от тогава има невероятни проблеми, като започнем с това, че не могат да вкарат в норма хормоните и свършим с това, че поради тази причина не може да забременее, а го направи именно с тази цел, за да изкара една спокойна бременност.
Търсих, четох по други форуми (но реших да питам тук)и разбрах, че не всички са оперирали и нямат особени проблеми с това, т.е. хормоните им са си останали в норма! Посъветвайте ме, до колко е задължителна операцията на щитовидната жлеза?!!!!!!!!!!!!!!!!
Здравейте, Harmony!
След като и на двамата специалисти е такова мнението може да им се доверите. Относно Вашата близка, тя може да е била със съвсем друг проблем, така че не се настройвайте предварително.
С уважение,
Фрамар
✳️▶️
Хранителни добавки за щитовидна жлеза ◀️