Стрес, невроза и синдром на професионалното изчерпване - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Как да се отървем от натрупалия се стрес, какво правите вие по въпроса?

Мнениеот Malina » 07 Мар 2017, 17:13

На мен ми действат най-добре разговорите с хора, които могат да ми помогнат да изляза от ситуацията, или най-малкоо да ме изслушат и да ми дадат добър съвет. Не мога да си трая сама да преживявам нещо, имам нужда от подкрепа и си я търся постоянно.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот Ваня Стойчева » 07 Мар 2017, 17:15

Malina написа:На мен ми действат най-добре разговорите с хора, които могат да ми помогнат да изляза от ситуацията, или най-малкоо да ме изслушат и да ми дадат добър съвет. Не мога да си трая сама да преживявам нещо, имам нужда от подкрепа и си я търся постоянно.
И на мен ми помагат разговорите, затова и все си търся някой , с който да споделя. Но и почивката из природата ми действа добре, успявам да се откъсна, но тогава предпочитам да съм сама, за да презаредя мозъка си наистина и да се успокоя.
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот vanusha » 24 Юли 2017, 15:04

За щастие не страдам от толкова много стрес, колкото околните около мен. Старая се да запазя спокойствие, и да търся положителните неща от всичко, което се случва. Накрая след по-напрегнат ден се разхождам в близката планина, малко тишина и спокойствие ми действат добре. Винаги ходя там за час два близо до реката. Много добре се чувствам след това, сама в тишината. Рядко вземам някой с мен.
vanusha

Мнениеот Andrey » 25 Юли 2017, 08:59

Най-напред се откъсвам от всички хора без да се интересувам кой какво иска, даже и на жената съм й обяснил, че когато имам нужда, имам. За нея също правя същото - ако и когато иска да е сама, винаги я оставям за колкото време е необходимо и аз гледам децата. Тъй че очаквам и същото от нея. От там с колата отивам някъде на тишина и си почивам, премислям всичко и поглеждам ситуацията възможно най-отстрани. Държи ме няколк одни обикновено.
Аватар
Andrey

Мислите ли, че учителите са застрашени от бърнаут?

Мнениеот Lisica » 07 Фев 2018, 11:49

Всички сме чували за симптома "бърнаут", когато просто избучаваш и сякаш времето спира и оставаш заседнал в някаква ужасна и мъчителна умора в работата си. И досада, също така.
Учителите имат, от една страна късмета, постоянно да се срещат с нови и млади хора, които, нека да не казваме, че всички са лоши. Имат възможност да учат и да се развиват, да променят начина си на преподаване. Но .. нерядко не искат, това ли е бърнаут-а?
Мислите ли, че са преуморени и как могат да бъдат подпомогнати, за да не изпитват симптомите на изпепеляването на мозъка?
Аватар
Lisica

Re: Мислите ли, че учителите са застрашени от бърнаут?

Мнениеот Guppy » 07 Фев 2018, 13:01

Със сигурност страдаат от това, не знам как може да им се помогне, те са смачкани от системата, така както се случва с повечето хора, които работят. Доста често са притиснати не заради самата работа, а заради шефовете си.
Аватар
Guppy

Мнениеот Jully » 07 Фев 2018, 13:46

На учителите изобщо не им е лесно, ние самите също подпомагаме тяхното изпушване. Постоянно имаме претенции и изискваме разни неща. Замислете се колко се е променило всичко от времето, когато ние бяхме ученици. Родителите ни не се познаваха, а сега трябва да познаваме всички, да сме им приятели във фейсбук, да споделяме личния си живот с тях. Кому е нужно всичко това??? Това е бърн аут и за нас самите - родителите.
На учителите нямакак да им е лесно, когато трябва да се сблъскат с толкова много мнения.
Аватар
Jully

Мнениеот La_bomba » 08 Фев 2018, 11:17

Не се и съмнявам, че иамт бърнаут, повечето хора изобщо го имат, а какво отава за учителите, които са притиснати да вървят в едни безумни коловози, да мразят начина си на работа, и да знаят, че не могат да имат друг начин на действие, защото ще ги уволнят.
La_bomba

Мнениеот klarissa » 08 Фев 2018, 12:04

Те страдат от това, представяте ли си какво им е постоянно да са под напрежение, всеки да може да им държи сметка, да им крещят децата и родителите, не мисля, че лесно си почиват вечер. Професията им вместо да е уважавана и те да го приемат като призвание, биват смачкани.
klarissa

Мнениеот Paladin » 08 Фев 2018, 13:03

Със сигурност, ако веч ене са изпушили, то ще им се случи с годините. Може би само тея в началото образование са добре, посл екато дойдат претенциите и става страшно.
Paladin

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология