Вашата тайна за пухкав ориз

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Вашата тайна за пухкав ориз

Мнениеот djudjanka » 08 Май 2014, 13:09

Здравейте, съфорумци. Надявам се, че повечето от вас обичат ориз, защото тази тема е посветена на него. След поредния слепен ориз, се сетих да пиша тук, за да може всеки, който го обича да сподели хитринки за приготвянето му. Да започнем от цвета на ориза. Това, което знам е, че кафевият е много по-полезен и се вари по-дълго време, а белият всъщност е кафяв, но преработен. Досега не съм опитвала кафяв ориз, но скоро и това ще стане. :) Основното, което ме интересува е начинът на приготвяне - колко вода слагате и спазвате ли пропорциите на опаковката (аз обикновено слагам повече от посоченото, иначе остава твърд). Купувала съм различни видове, като последния е едрозърнест (уж не се слепвал), но така и не мога да го докарам пухкав и на отделни зърна. Надявам се да споделите вашия опит в приготвянето на ориз, както и интересни рецепти с него. :P
Аватар
djudjanka

Re: Вашата тайна за пухкав ориз

Мнениеот california_ » 08 Май 2014, 13:32

Чувала съм от доста хора, че се слага 1 лъжичка сол, когато ориза се запържва. Ако се вари, след сваряването му веднага след сваляне от котлона, докато е още горещ се охлажда с много студена вода, за предпочитане - течаща.Така се избягвало слепването му. Лично аз не съм го пробвала, а и вече преминах изцяло на булгур. Много по-вкусен и полезен е :) Който не е опитвал, съветвам го да пробва! :)
california_

Мнениеот penny » 08 Май 2014, 13:35

Последно правих ориз за Гергьовден, понеже имахме гости, а някои от тях са вегетарианци. Не, че се хваля, но доста добре ми се получи :P първо да кажа, че купих от този ориз, който рекламират - Баланс и съм много доволна от него! Задуших гъбки, спанак, зелен лук, джоджан и морков в тенджерка, след като се изпари по-голямата част от водата на гъбите сложих и ориза (предварително измит и подсолен - така не се кашва), понеже вършех доста неща наведнъж го позабравих, но колкото по-дълго се задушава, толкова по-вкусен става. Добавих 2 чаши вода, както пишеше на опаковката, преместих всичко в тавичка и не зная колко време си постоя във фурната! Само мога да кажа, че имах едни доволни гости :P :P ;)
penny

Мнениеот lanawar » 05 Сеп 2014, 11:05

Никога не съм се проваляла с ориза, правя го както ме е учила майка ми, измивам го хубаво, докато спре да пуска нишесте, запържвам до докато изсъхне и зърната станат бели, не прозрачни и след това го заливам с топъл бульон или вода в съотношение 1 към 4 и във фурната, когато зърното "цъфне", т.е. се разпука го изваждам от фурната и го завивам, независимо от това, че водата не се е изпарила, ориза я поема, винаги е пухкав, на отделни зърна.Не соля ориза, а го заливам със солена вода или бульон , подправям зависимост от вида на ястието.
lanawar

Мнениеот nushi.kisyova » 06 Сеп 2014, 14:13

lanawar написа:Никога не съм се проваляла с ориза, правя го както ме е учила майка ми, измивам го хубаво, докато спре да пуска нишесте, запържвам до докато изсъхне и зърната станат бели, не прозрачни и след това го заливам с топъл бульон или вода в съотношение 1 към 4 и във фурната, когато зърното "цъфне", т.е. се разпука го изваждам от фурната и го завивам, независимо от това, че водата не се е изпарила, ориза я поема, винаги е пухкав, на отделни зърна.Не соля ориза, а го заливам със солена вода или бульон , подправям зависимост от вида на ястието.

Задължително ли го запичаш, аз обикновено или го правя в тенджера варен със зеленчуци, например или печен с пиле, т.е. не го пържа и пека след това :o
nushi.kisyova

Мнениеот Rali_hr » 20 Ное 2014, 16:49

А аз никога не мия ориза, защото така поема излишната вода и ако го запържвам не може да се запечата толкова добре. Всеки си има рецепта, те затова казват, че една жена ще я разбереш дали може да готви по това, как приготвя ориза :)
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Kaya » 02 Дек 2014, 11:49

Нямам особена тайна, тайната на ориза е в мазнината според мен :) :D
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот rabotnata pchela » 10 Дек 2014, 11:07

Много обичам да готвя ориз. Зависи от ориза, който сме си купили, какъв резултат ще даде, най-добрият ориз, разделящ се на зрънца става от бланширания :)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Andrey » 11 Дек 2014, 15:19

много обичам ориз и от както започнах да живея сам правя всичко възможно да си сготвя ориза вкусен, намерих тайната му вече сякаш - купувам си хубав ориз, запържвам го в повече мазнина и го готвя като внимавам водата ми да не е твърде много! Гледам от ориза, ако зрънцата са по-едри слагам по 3 чаши вода, ако са по-дребни - по 2,5 ;)
Аватар
Andrey

Назад към Рецепти и полезни съвети