13 Май 2014, 12:28
13 Май 2014, 12:34
19 Май 2014, 18:13
26 Май 2014, 16:33
pepa1974 написа:Мислила съм по въпроса, но пък водата, която ще се изхаби при прането и химикалите, които ще се използват под формата на прах за пране, не мисля че са в полза на екологията и ми се струва, че е повече въпрос на мода.
28 Май 2014, 15:23
LEILA написа:pepa1974 написа:Мислила съм по въпроса, но пък водата, която ще се изхаби при прането и химикалите, които ще се използват под формата на прах за пране, не мисля че са в полза на екологията и ми се струва, че е повече въпрос на мода.
Има си съвременни прахове за пране, които са от 90 до 100% разградими, а така или иначе се пере по-често, когато си имаш бебок, дали ще пуснеш 4 пелени отгоре не е кой знае какво.. така, че когато става дума за екология, тук бият пелените за многократна употреба, по моята логика
можеш ли да си представиш количеството изхвърлени памперси само на твоето бебе, докато е вече нямало никаква нужда от тях и съответно ресурса, който е изхабен за изработката му и след това за унищожението
05 Юни 2014, 14:53
pepa1974 написа:LEILA написа:pepa1974 написа:Мислила съм по въпроса, но пък водата, която ще се изхаби при прането и химикалите, които ще се използват под формата на прах за пране, не мисля че са в полза на екологията и ми се струва, че е повече въпрос на мода.
Има си съвременни прахове за пране, които са от 90 до 100% разградими, а така или иначе се пере по-често, когато си имаш бебок, дали ще пуснеш 4 пелени отгоре не е кой знае какво.. така, че когато става дума за екология, тук бият пелените за многократна употреба, по моята логика
можеш ли да си представиш количеството изхвърлени памперси само на твоето бебе, докато е вече нямало никаква нужда от тях и съответно ресурса, който е изхабен за изработката му и след това за унищожението
Така както са създадени вече разградими ненужни ролки от тоалетната хартия, със сигурност ще има и разградими пелени. Но аз гледам по-различно на проблема. Задълбочаваме се над отпадъците, за да опазим околната среда.Ок! Но не е ли по-добре в световен мащаб да се намали разхищението на ресурсите?За мен много по-съществен въпрос е този с храната например! Разхищава се страшно много храна -по целия свят и у нас.И вместо да се решава този проблем, се създава ГМО, храним се с пълни боклуци, разболяваме се, след това пък пълним джобовете на медицинската индустрия -омагьосан кръг.А за изработката на всички медикаменти и заместители на храни, дали пък не вредим на екологията?И вместо да се възползваме от тази ниша, българите спряхме да произвеждаме чисти продукти, спряхме да изнасяме и внасяме пълни боклуци от Китай, Турция, Гърция, а после нацията -дебела.За мен това е същественият проблем, а пелените за еднократна употреба със сигурност могат да се рециклират,докато не започнем да използваме разградими, само че у нас разделния боклук е само на приказки. В този смисъл пелените за многократна употреба са капка в морето.
05 Дек 2014, 17:44
15 Дек 2014, 13:22
21 Дек 2014, 15:00
Kaya написа:И аз се чудя как процедирате с почистването иначе ЕКО гледната точка е супер направо, само че практичната част ме интересува?
22 Дек 2014, 15:44