От няколко години си соля с хималайска сол, като я намирам за много "вкусна" и приятна за солеността на ястията. Съвсем деликатно и икономично соля. Наскоро ми предложиха да опитам и с морска сол, бях въобще забравила, че такава съществува.
Също приятно и вкусно и казват...полезно. Един приятел диетолог ми каза, че и двете соли - хималайска и морска - са много близки и вероятно почти еднакви по състав, като може би имат разминаване само в цвета заради различните минерали, които са вътре.
Нещо интересно, което ми каза - тези соли се смятат за по-здравословни от обикновената сол заради две прости причини - имат разни полезни минерали вътре, които рафинираната сол няма. Другото, много по-важното - рафинираната сол е на фин прах, който лесно се соли и човек губи преценка как и колко е солил. Което означава - че приема в пъти по-големи дози от нормалното.
Със солите, които са на по-едри кристали, това е по-трудно и те са по-трудно усвояеми от организма.
Дали наистина е така и вие коя сол предпочитате?