Хималайска сол и морска сол - има ли разлика и коя е по-полезна?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Мнениеот nushi.kisyova » 08 Май 2014, 12:15

От известно време постоянно изхвърлям различни видове сол! Бясна съм! :evil: Купувам, приготвям ястие с нея и изхвърлям, просто защото не е сол - не соли!

Дълги години съм ползвала нормална бяла сол, напоследък забелязах, че слагам по няколко супени лъжици, за да стане солено. :!: :!: Реших да пробвам с морска сол, купих ситно смляна, понеже нямам мелничка – същата история! :evil: :evil:
Кажете от коя сол сте доволни, а морската, която се предлага всичката ли е менте, не попаднах на качествена! :?
nushi.kisyova

Re: Солта, от която сте доволни

Мнениеот PasDeDeux » 08 Май 2014, 12:18

От години не ползвам бяла сол, това, от което се оплакваш го забелязах отдавна. Главно готвя с морска на големи кристали, когато ми трябва ситна ползвам хималайска, понеже ми излиза малко нерентабилно имам винаги една заредена мелничка с хималайска ;) мисля, че това е твоята сол! ;)
PasDeDeux

За какво използвате морската сол в домашното лечение?

Мнениеот penny » 07 Юли 2014, 12:31

Обожавам ефекта на морето върху косата ми, първо, че от слънцето изрусява много естествено и второ ефекта върху къдриците ми от морската вода е поразителен, по никакъв друг начин не мога да го постигна, адски естествени. Единствено имам проблем с това, че косата ми става доста суха от морската сол :( дали може да се избегне по някакъв начин това, според вас? :?

Иска ми се да си правя такъв спрей за естествени къдрици с морска сол, но не знам в домашни условия дали би се получило :? виждала съм и по магазините такива спрейове, но предпочитам да бъде колкото се може по-естествен. Ако някой си е правил спрей в домашни условия за естествени къдрици с морска сол ще съм супер благодарна, ако ми каже пропорцията :!: и действието върху косата ви, де :lol: ;)

✳️▶️Кулинарни рецепти с морска сол във framar.bg ◀️
penny

Re: Естествени къдрици с морска сол – пробвали ли сте в домашни условия?

Мнениеот annydance » 07 Юли 2014, 12:38

Ох и аз много харесвам косата си след плаж, направо не искам да я къпя :D :D чувала съм, че в спрея се слага етерично масло, няколко капки по желание, но никога не съм пробвала и се чудя като е масло, как ще се размеси толкова добре с водата :? иначе пропорцията, която знам аз е - едно шишенце с пулверизатор наливаш топла вода около 250мл., слагаш 2 чаени лъжици морска сол, помня, че се слагаше и няколко лъжици гел, но май и без това бих минала, та после друсаш да се разтвори солта, едва ли ще може цялата от раз, затова чакаш няколко часа и пръскаш ;)
annydance

Мнениеот Sophia.G » 07 Юли 2014, 14:43

От няколко години си соля с хималайска сол, като я намирам за много "вкусна" и приятна за солеността на ястията. Съвсем деликатно и икономично соля. Наскоро ми предложиха да опитам и с морска сол, бях въобще забравила, че такава съществува.
Също приятно и вкусно и казват...полезно. Един приятел диетолог ми каза, че и двете соли - хималайска и морска - са много близки и вероятно почти еднакви по състав, като може би имат разминаване само в цвета заради различните минерали, които са вътре.
Нещо интересно, което ми каза - тези соли се смятат за по-здравословни от обикновената сол заради две прости причини - имат разни полезни минерали вътре, които рафинираната сол няма. Другото, много по-важното - рафинираната сол е на фин прах, който лесно се соли и човек губи преценка как и колко е солил. Което означава - че приема в пъти по-големи дози от нормалното.
Със солите, които са на по-едри кристали, това е по-трудно и те са по-трудно усвояеми от организма.
Дали наистина е така и вие коя сол предпочитате?
Sophia.G

Re: Хималайска сол и морска сол - има ли разлика и коя е по-полезна?

Мнениеот dejavu » 08 Юли 2014, 11:27

Няма идея дали това е така, от доста време вече готвя с хималайска, това се случи след като се наложи да препатя, де, купувах нормална бяла, ситна сол, но в един момент тя спря да бъде солена, едва ли не със супената лъжица трябваше да слагам.
Тогава реших да ползвам морска, но нещо не ми хареса и тя, доста изкуствена ми се видя, та по този начин стигнах до хималайската, въпреки че и там не всичката ми се вижда, че е от най-хималайската, мисля че има примеси :roll: вие срещали ли сте не съвсем хималайска сол?
dejavu

Re: Хималайска сол и морска сол - има ли разлика и коя е по-полезна?

Мнениеот Sophia.G » 08 Юли 2014, 11:34

dejavu написа:Няма идея дали това е така, от доста време вече готвя с хималайска, това се случи след като се наложи да препатя, де, купувах нормална бяла, ситна сол, но в един момент тя спря да бъде солена, едва ли не със супената лъжица трябваше да слагам.
Тогава реших да ползвам морска, но нещо не ми хареса и тя, доста изкуствена ми се видя, та по този начин стигнах до хималайската, въпреки че и там не всичката ми се вижда, че е от най-хималайската, мисля че има примеси :roll: вие срещали ли сте не съвсем хималайска сол?

То няма сол и не-сол :) Има просто качествена и некачествена сол. Морската е сол в автентичен вид, тя няма как да бъде изкуствена.
Sophia.G

Мнениеот S_Milenska » 24 Ное 2014, 12:07

За първи път разбрах това нещо тази година, имах страшни проблеми със синузита.

sinusitis-3.jpg
sinusitis-3.jpg (8.88 KiB) Прегледано 3568 пъти

Уж никога не ми се е появявал този симптом,а сега се случи така,че не можех да дишам почти. Тогава ми казаха за компрес с нагрята морска сол,че действал много добре. Съответно, като търсач на добри домашни рецепти започнах да се чудя, как точно се използва и има ли други тайни рецепти за морската сол?

След като има толкова чудотворно действие при синузита, дали има и същото приложение при други симптоми, като да речем отит?
Аватар
S_Milenska

Re: За какво използвате морската сол в домашното лечение?

Мнениеот Rali_hr » 24 Ное 2014, 12:41

Морската сол знам и аз,че много сгрява, не знам дали и при стомашни спазми няма да помогне, изобщо при всичко,което има нужда от нагряване. :?:
Като малка майка ми ми е правила такъв компрес със сол за носа, слагаш от двете страни на носа и имаше много добър ефект. 2-3 лъжици в една кърпичка и го загряваше на ютията тогава, в наши дни ще става и в микровълновата сигурно. :roll:
Аватар
Rali_hr

Re: За какво използвате морската сол в домашното лечение?

Мнениеот Pipilota » 24 Ное 2014, 16:19

Май само за такива нагревки става морската сол, не знам за какво друго може да се използва. Но успокоява доста, макар че като се нагрее не се търпи лесно.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Следваща

Назад към Здравословно хранене