Любимите ви домашни пици?!

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Любимите ви домашни пици?!

Мнениеот Yunona » 01 Апр 2015, 22:14

николаев написа:С гаджето много обичаме да хапваме пица, това можем да ядем постоянно за закуска, обед и вечеря. Има един голям проблем, обаче, тя мрънка постоянно, че пицата била вкусна, но вредна.

Та сега съм обещал да правя домашна пица, не купена, с домашно тесто от пълнозърнесто брашно, нали се сещате колко много съм затънал? :D Нито тесто мога да правя, нито знам какво се слага отгоре, ама обещал съм вече.

Ще съм адски благодарен, ако някой ми каже какви са любимите ви домашни пици и как ги правите, не само плънката, ами и тестото :idea: много ви благодаря предварително!!

Николаев, затова е форумът, ние сме насреща :)
Вкъщи редовно се хапват здравословни пици. Ето ти една примерна рецепта за тесто за двама (всъщност е за трима, но момчето хапва повече, нали така :) ):
250 г пълнозърнесто брашно, около 120-150 мл хладка вода, 1 кафена лъжичка сол, 1 кафена лъжичка кафява захар (може и бяла :) ), 1 супена лъжица зехтин, прясна мая (7-10 г.)
Раздробяваш маята с малко брашно, добавяш част от водата, за да стане кашичка, слагаш захарта и солта. Постепенно добавяш водата, зехтинът, брашното. Месиш около 10 минути, трябва да се получи еластично и нелепкаво тесто. Оставяш го на топло да втаса (половин час може би). После го премесваш още веднъж (2 минути). Разточваш или разпъваш с ръце (ръсиш с брашно, за да не лепне). Слагаш в тава, която предварително е намазана със зехтин и поръсена с брашно. Оставяш да си "почине" 15-20 минути, а през това време приготвяш плънката. Гарнираш и печеш в предварително загрята фурна (200 гр) за кратко време. Получава се тънка и хрупкава пица.

Примерни здравословни пици:
1. Домати (белени, махаш и семенната част, че е много мокра), моцарела, босилек, пармезан, маслини.
2. Предварително задушен и отцеден спанак, сирена по избор (рикота, моцарела, ементал, синьо или пармиджано).
3. Печена чушка, сирене по избор, пуешко или пилешко варено-пушено филе.
4. Сурова чушка, лук, сирена, гъби.
Преди да гарнирам пицата, винаги я мажа със смес от доматено пюре, зехтин, босилек и риган. Не се придържам към рецепти, ползвам всякакви любими зеленчуци и други продукти. Това е идеята на ядене като пицата :) За по-пикантен вкус понякога слагам чоризо, вентричина или друг предпочитан колбас.
Винаги можеш да подредиш две различни плънки - като за теб и като за нея. Виното обаче да е еднакво за двамата :)
Да Ви е вкусно и наздраве!
Yunona

Мнениеот Pipilota » 02 Апр 2015, 07:46

Yunona Пак мина и ни отвя с вкусотии, но не е честно - ще искаме вече и снимков материал :lol:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Yunona » 04 Апр 2015, 21:25

Pipilota написа:Yunona Пак мина и ни отвя с вкусотии, но не е честно - ще искаме вече и снимков материал :lol:

Няма проблем, Пипи, само да разбера как се качват снимки във форума :)
Yunona

Мнениеот Rali_hr » 05 Апр 2015, 15:33

Yunona написа:
Pipilota написа:Yunona Пак мина и ни отвя с вкусотии, но не е честно - ще искаме вече и снимков материал :lol:

Няма проблем, Пипи, само да разбера как се качват снимки във форума :)

Много е лесно! :) Където пишеш съобщение Има отдолу прикачи файл, от там ъплоадваш снимката и можеш да я наместиш където ти харесва с опцията "сложи вътре". Само е хубаво да ги оразмеряваш малко горе долу до към 500х300, За да се виждат добре ;)))
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Yunona » 06 Апр 2015, 21:58

Rali_hr написа:Много е лесно! :) Където пишеш съобщение Има отдолу прикачи файл, от там ъплоадваш снимката и можеш да я наместиш където ти харесва с опцията "сложи вътре". Само е хубаво да ги оразмеряваш малко горе долу до към 500х300, За да се виждат добре ;)))

Благодаря, Рали :) След като написах поста си спомних, че имам една качена снимка във форума, но без указанията ти нямаше да се сетя лесно как ставаше номерът. Сега остава да готвя и да снимам :)
Yunona

Мнениеот mix_twix » 07 Апр 2015, 09:38

За мен пицата няма рецепта, в нея се слага всичко, което има вкъщи под ръка, ето я:

picTvA2lE.jpg
picTvA2lE.jpg (56.39 KiB) Прегледано 377 пъти

Получи се много вкусно, имаше си всичко :)
Аватар
mix_twix

Мнениеот rabotnata pchela » 29 Май 2015, 11:13

Охх, можел и да е толкова вкусна бе mix_twix? :) Едно време помните ли, на пицата за нас - оригиналната и истинската ни беше с кренвирш и кашкавал, а сега не съм яла такава от години, обаче ще взема да си направя ;)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Lollipop » 30 Май 2015, 12:17

silver933 написа:Харесвам и аз пицата, като всеки нормален човек. :) С повече месо, любимата ми е с луканка, филе и салам, хехе :)) С много кашкавал и разбира се хрупкав и тънък блат ;)

Охо, дотас "бедна" пица мисля аз :))
Аватар
Lollipop

Мнениеот rabotnata pchela » 30 Май 2015, 20:22

Напоследък все постни пици ми се ядат, сега се чудя какво евтино да измисля за 1 юни, но пица да бъде задължително. :roll:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Rali_hr » 25 Юни 2015, 11:23

mix_twix пицата ти изглежда невероятно.
На мен ми се иска да опитам някой зеленчуков вариант, все ги правя с месо, омръзнали са ми, но дали ще се получи вкусно и най-важното на мен дали ще ми хареса не знам... :roll:
Аватар
Rali_hr

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети