николаев написа:С гаджето много обичаме да хапваме пица, това можем да ядем постоянно за закуска, обед и вечеря. Има един голям проблем, обаче, тя мрънка постоянно, че пицата била вкусна, но вредна.
Та сега съм обещал да правя домашна пица, не купена, с домашно тесто от пълнозърнесто брашно, нали се сещате колко много съм затънал?Нито тесто мога да правя, нито знам какво се слага отгоре, ама обещал съм вече.
Ще съм адски благодарен, ако някой ми каже какви са любимите ви домашни пици и как ги правите, не само плънката, ами и тестотомного ви благодаря предварително!!
Николаев, затова е форумът, ние сме насреща

Вкъщи редовно се хапват здравословни пици. Ето ти една примерна рецепта за тесто за двама (всъщност е за трима, но момчето хапва повече, нали така

250 г пълнозърнесто брашно, около 120-150 мл хладка вода, 1 кафена лъжичка сол, 1 кафена лъжичка кафява захар (може и бяла

Раздробяваш маята с малко брашно, добавяш част от водата, за да стане кашичка, слагаш захарта и солта. Постепенно добавяш водата, зехтинът, брашното. Месиш около 10 минути, трябва да се получи еластично и нелепкаво тесто. Оставяш го на топло да втаса (половин час може би). После го премесваш още веднъж (2 минути). Разточваш или разпъваш с ръце (ръсиш с брашно, за да не лепне). Слагаш в тава, която предварително е намазана със зехтин и поръсена с брашно. Оставяш да си "почине" 15-20 минути, а през това време приготвяш плънката. Гарнираш и печеш в предварително загрята фурна (200 гр) за кратко време. Получава се тънка и хрупкава пица.
Примерни здравословни пици:
1. Домати (белени, махаш и семенната част, че е много мокра), моцарела, босилек, пармезан, маслини.
2. Предварително задушен и отцеден спанак, сирена по избор (рикота, моцарела, ементал, синьо или пармиджано).
3. Печена чушка, сирене по избор, пуешко или пилешко варено-пушено филе.
4. Сурова чушка, лук, сирена, гъби.
Преди да гарнирам пицата, винаги я мажа със смес от доматено пюре, зехтин, босилек и риган. Не се придържам към рецепти, ползвам всякакви любими зеленчуци и други продукти. Това е идеята на ядене като пицата

Винаги можеш да подредиш две различни плънки - като за теб и като за нея. Виното обаче да е еднакво за двамата

Да Ви е вкусно и наздраве!