Как да разбера за симптомите при токсоплазмоза и къде да направя тест?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Как да разбера за симптомите при токсоплазмоза и къде да направя тест?

Мнениеот niya_mazova » 31 Юли 2014, 16:25

След като правих аборт, никой не пожела да разбере причината за него. Започнах сама да си търся причината и ме подсетиха за токсоплазмозата, че може да е основен фактор за това нещастие.

Освен за подути лимфни възли не разбрах какви други могат да бъдат симптомите, затова ви се моля, ако имате повече информация за това какви са симптомите, как би могло да повлияе на бременността, да ми споделите...

Другото, което исках да попитам е къде мога да си направя тест за токсоплазмоза, тъй като от няколко години сме в този град, но не ми се е налагало да правя тестове и изследвания и нищо не зная къде се намира :?
niya_mazova
 
Мнения: 443
Регистриран на: 01 Окт 2013, 16:58

Re: Как да разбера за симптомите при токсоплазмоза и къде да направя тест?

Мнениеот ramimni » 31 Юли 2014, 16:28

ако е в хроничен стадий на заболяването може и да не си разбрала кога е станало, може и дълго да не усетиш симптоми или най-много като при лека настинка, казано честно нямам личен опит, но така зная. Мисля, че е добре да отидеш при личната си и тя да те насочи за изследване
ramimni
 
Мнения: 499
Регистриран на: 29 Яну 2014, 17:18

Re: Как да разбера за симптомите при токсоплазмоза и къде да направя тест?

Мнениеот FramarLekari » 11 Авг 2014, 14:02

Здравейте, niya_mazova!

Токсоплазмозата е паразитно заболяване, причинено от Toxoplasma gondii. Много често състоянието протича безсимптомно. Някои хора с токсоплазмоза имат неспецифични грипоподобни оплаквания, като подути лимфни възли, най-често в шийната област, и мускулна болка. По-изразено и по-тежко протича заболяването при имунокомпрометирани пациенти (с HIV инфекция, на химиотерапия, с трансплантация). Ако заразяването е станало преди забременяването, няма опасност от трансплацентарно заразяване, тъй като той е защитен от създадения имунитет. При заразяване на бременна жена, плодът е сериозно застрашен. Повече информация за токсоплазмозата може да прочетете тук:
Токсоплазмоза мкб B58


За изследване за токсоплазмоза е необходимо тест за антитела - IgM и IgG, например в Медицински център "Сано" или СМДЛ "НОВАЛАБ" - медицинска лаборатория по микробиология и паразитология. Повече информация за изследването за токсоплазмоза може да прочетете тук:
Тест за токсоплазмоза
Изследване за токсоплазмоза


Препоръчваме Ви консултация със специалист паразитолог, например д-р Борислава Чакърова или друг лекар паразитолог по Ваша преценка.

Тъй като токсоплазмата е само предположение, най-добре да направите консултация със специалист по репродуктивна медицина, който да Ви насочи към нужните изследвания - д-р Стефан Стефанов или друг такъв специалист по Ваша преценка.

Успех! Поздрави,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта