Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Как приготвяте лодките, с какъв пълнеж са те?

20 Авг 2014, 16:10

Привет!
Много обичаме лодки, по нашия кухненски календар сега е време за лодките от тиквички, но доста омръзнаха, въпреки че са божествено вкусни!
Cheesy-Leek-Potato-Boats1.jpg
Cheesy-Leek-Potato-Boats1.jpg (28.89 KiB) Прегледано 2150 пъти

Чудех се какви други лодки бих могла да направя? От какво да бъдат те и с какъв пълнеж да ги напълня? :?
Водките от тиквички обикновено слагам задушената вътрешност на тиквичките, заедно със сирене, накиснат хляб в прясно мляко, може би забравям нещо, но отгоре завършвам с кашкавал.

Ако направя лодки от картофи, как бих могла да сложа вътрешността от картофите с нещо друго, при положение, че при тях няма вода за изпаряване :? с какво да направя плънката :roll: Много ще се радвам да ми дадете идеи за вечеря!

Re: Как приготвяте лодките, с какъв пълнеж са те?

20 Авг 2014, 16:12

При картофените лодки слагам малко от вътрешността, смесена с моркови, грах, сирене и магданоз, пак завършвам с кашкавал, супер си стават ;)

Re: Как приготвяте лодките, с какъв пълнеж са те?

04 Дек 2014, 13:36

Аз правя такива картофени лодки, или иначе казано - пълнени картофи ;) Слагам вътрешността на картофите, заедно с кашкавал, сирене и домат, пълня, а което ми остане - слагам около картофите. Слагам и малко вода покрай картофките и пека, накрая кашкавал :)

Re: Как приготвяте лодките, с какъв пълнеж са те?

29 Дек 2014, 13:49

На тези картофолодки им викам пълнени картофи,а лодки правя от тиквички или патладжан, като винаги най-напред изпичам лодката празна, защото иначе остават сурови и не са никак вкусни. Пълня със собствения им пълнеж и останалото е импроризация, на патладжана подхождат месо и домати, докато тиквичките предпочитам със сирене и яйца ;)

Re: Как приготвяте лодките, с какъв пълнеж са те?

06 Мар 2015, 17:14

Много обичам всякакъв вид лодки, от патладжан, тиквички, такива пълнени картофи или пък пълнени домати. Използвам всичко и разбира се основното е сърцевината на самия зеленчук и кашкавал ;)

Re: Как приготвяте лодките, с какъв пълнеж са те?

06 Мар 2015, 17:25

Тези картофи изглеждат много добре, бих ги хапнала, сякаш са с пресен лук, кашкавал, отдолу сигурно имат мноого гъби. :mrgreen:

Re: Как приготвяте лодките, с какъв пълнеж са те?

06 Мар 2015, 21:27

Аз съм свикнала да наричам лодки само тиквички и патладжан, а тези останалите неща, просто пълнени - картофи, домати, питки и т.н. :) Но името няма значение, явно, че става въпрос за пълнени зеленчуци. На мен са ми любими лодките с тиквички, пълня ги само с ориз и гъби и сърцевината на тиквичките, става жестоко просто!

Re: Как приготвяте лодките, с какъв пълнеж са те?

07 Мар 2015, 11:11

Картофите са толкова лесно съчетаващи се зеленчуци, че е въпрос единствено на фантазия и кухненски наличности с какво да ги напълниш :)
Към намачканата вътрешност на картофите добавям:
1. Пресен лук и чесън, гъбки - всичко това задушено за малко в масло. Някакво жълто сирене или кашкавал по избор. Черен пипер, магданоз.
2. Ситно нарязан задушен лук, печени и белени червени чушки, бяло сирене и кашкавал. Подправки на вкус.
3. Смес от няколко вида сирена, едното задължително е синьо. Чесънче :)
4. За любителите на месо - ситно нарязана шунка, филе, бекон, кашкавал или жълто сирене, подправки на вкус.
5. На дъното на издълбаната лодка слагаме малко бяло сирене и парченце белен домат, чукваме яйце, поръсваме с малко настърган кашкавал, запичаме.
Общо взето това са ми любимите комбинации, които варират според обстоятелствата.

Re: Как приготвяте лодките, с какъв пълнеж са те?

08 Мар 2015, 09:51

Страшно много ми се приядоха такива лодки сега! :) Я кажете, дали са подходящи да присъстват на меню за гости>

Re: Как приготвяте лодките, с какъв пълнеж са те?

09 Мар 2015, 00:34

Kaya написа:Страшно много ми се приядоха такива лодки сега! :) Я кажете, дали са подходящи да присъстват на меню за гости>


Разбира се, че са подходящи :) Даже много - защото можеш да се съобразиш с индивидуалните предпочитания на гостите си и да направиш например лодки с бекон или чоризо за месоядните и с гъбки и сирена за тези, които не си падат по месото. Да покажеш лично отношение винаги е приятно - и за теб, и за гостите :)
Що се отнася до мястото им в менюто - за мен лодките са подходящи за предястие. Може да се поднесат с гарнитура от някакви зеленчуци или пък със сос...
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5