Ваксини и имунизационен календар, лекарства и добавки, козметика, симптоми и здравни проблеми, посещение при лекар
Правила на форума
Добави отговор

Предотвратяване на кариеси при децата с плодове, въпреки сладките храни?

10 Окт 2014, 11:31

Често си говорим със сина ми на тема колко са вредни сладките храни, всички бонбони, шоколади и подобни. :idea: Той разбира това, но има периоди, в които просто не издържа, когато види нещо сладко!

Четох, че за да предотвратим кариеси при децата, които често се дължат на тези сладки и лепкави храни, е добре веднага след това да се хапват твърди плодове и зеленчуци като ябълки или моркови, :idea: но как да накараш детето да яде такива неща при положение, че изяло с такава наслада шоколадов бонбон преди малко :? :mrgreen:

Мисля, че единствения вариант, в който мога да постигна това е да му правя шоколадови ябълките като тези
chocolate-covered-apples.jpg
chocolate-covered-apples.jpg (21.58 KiB) Прегледано 687 пъти
и пак не съм убедена в ефекта, който би трябвало да имат :?
Какво ще кажете - възможно ли е да спасим детските зъби от кариеси с плодове, въпреки сладките храни :?: И дали подобни ябълки биха имали ефекта, който търсим? :roll:

Re: Предотвратяване на кариеси при децата с плодове, въпреки сладките храни?

10 Окт 2014, 11:41

Нямам нищо лично, но мисля, че накрая ще ядеш едни облизани ябълки, а детето ще е изхвърчало от изядения шоколад :D Просто е наистина трудно да се справиш с това, ако си някъде навън по-лесно ще ти е да накараш детето да си изплакне устата, от колкото да яде ябълка :roll:

14 Ное 2014, 15:17

Ябълката няма да е никак вкусна ако се яде веднага след шоколада, разликата в наситения вкус на шоколада и леко киселия на ябълката ще развали удоволствието и занапред може детето тотално да откаже ябълките,но не и шоколада ;) По-добре е да има навик да си изплакне устата, или да пие вода като цяло след ядене на сладко и след 15-тина минути минимум да яде ябълката, така удоволствието ще остане и от двете. Важно е наистина какво ядат децата, има в обкръжението ми деца, които имат проблеми със зъбите, майките им са забранили шоколада,но за сметка на това ядат постоянно бонбони и близалки...

27 Ное 2014, 10:49

Аз да ви кажа си мисля, че е и до ген, някои деца просто имат проблеми със зъбите и разбира се е много важно кога и с какво се хранят. На моят син винаги след като яде нещо сладко и лепкаво му давам да пие вода и да чукам на дърво - няма нито един кариес ;)

03 Дек 2014, 12:57

Мисля обаче, че само плодовете действат така почистващо. Когато имаха по 5-6 зъба в устата хлапетата им давах да хапват по малко ябълка, то за толкова няма как да се търкат с четка, дори и детска. :roll:
Добави отговор
Отиди на страница: