Закваска за хляб и хляб със закваска – как се приготвят?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Закваска за хляб и хляб със закваска – как се приготвят?

Мнениеот Ginger » 15 Окт 2014, 11:21

И понеже в предната тема писах за хляб, ми се отвори едно странно желание да замеся домашен!
Имам няколко огромни спънки в това начинание :( и си мисля, че резултата ще е трагичен! Разбрах, че първо закваската за хляб се прави за около седмица, а самия хляб нямам идея как трябва да приготвя със закваска :?

Надявам се да има и по-бърза процедура, за приготвяне на закваската, но се съмнявам и въпреки това, ако някой има идея - държа да я чуя! В крайна сметка не ми е ясно какъв хляб би се получил, нещо като този :?
hliab.jpg
hliab.jpg (27.93 KiB) Прегледано 605 пъти
Много ще се радвам ако някой правил закваска за хляб ми обясни по-подробно, освен как я правя и как я използва, :idea: дали наведнъж цялата или може да се раздели и да се ползва в рамките на седмица например? :?
От друга страна хляба със закваска, освен още брашно добавя ли се още нещо - сол, мазнина? :?
Ginger

Re: Закваска за хляб и хляб със закваска – как се приготвят?

Мнениеот Mauritius » 15 Окт 2014, 11:26

Ти пък на най-заплетеното се гръмна :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: защо не направиш просто някаква содена питка или пък с мая, но без закваска :? иначе сложна тема си задала, дано пишат хора с повечко опит, иначе провала е гарантиран, според мен, не че да те разубеждавам! :)
Mauritius

Мнениеот rabotnata pchela » 04 Дек 2014, 15:51

Ех, аз ще ви кажа :mrgreen:
Квасът се прави, като в един буркан слагат черно брашно ръжено или там каквото прецениш и вода- минерална. Оставяш, на следващия ден слагаш пак малко брашно, разбъркваш и оставяш. Да те подготвя- разнася се зверска миризма, и така на около 4-5 ден трябва да се надуло доста и ти постоянно трябва да съживяваш :) После процедираш както с маята, може да го омесиш твърдо и да прибереш в хладилника, или да ползваш веднага. Хайде успех :)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Snejna » 11 Дек 2014, 15:07

rabotnata pchela написа:Ех, аз ще ви кажа :mrgreen:
Квасът се прави, като в един буркан слагат черно брашно ръжено или там каквото прецениш и вода- минерална. Оставяш, на следващия ден слагаш пак малко брашно, разбъркваш и оставяш. Да те подготвя- разнася се зверска миризма, и така на около 4-5 ден трябва да се надуло доста и ти постоянно трябва да съживяваш :) После процедираш както с маята, може да го омесиш твърдо и да прибереш в хладилника, или да ползваш веднага. Хайде успех :)

Не изглежда да е трудно! Но само тази миризма ме притеснява... :roll:
Аватар
Snejna

Мнениеот Harmony » 11 Дек 2014, 16:18

Странно ми е с какво е по-различен този хляб от всички останали не знам дали са правили едно време от него, ама се съмнявам, трябва да са освирепявали от глад докато се случат нещата, а :?:
Аватар
Harmony

Мнениеот Elica » 11 Дек 2014, 16:45

Harmony написа:Странно ми е с какво е по-различен този хляб от всички останали не знам дали са правили едно време от него, ама се съмнявам, трябва да са освирепявали от глад докато се случат нещата, а :?:

А според теб как са си правили хляб, само от вода и брашно ли? :)) Точно по тази технология са си месили хляба едно време, а и тази закваска - направена веднъж може да се омеси като мая и да се държи на студено.
Аватар
Elica

Назад към Рецепти и полезни съвети