С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот renetka » 02 Юли 2015, 10:21

на мен когато ми се е налагало да правя подобни яхнии,разбивам брашното със студена вода,но набързичко с пасатора. става за минутка и се получава гладка консистенция.
renetka
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 09 Фев 2015, 18:07

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот Malina » 02 Юли 2015, 11:38

renetka написа:на мен когато ми се е налагало да правя подобни яхнии,разбивам брашното със студена вода,но набързичко с пасатора. става за минутка и се получава гладка консистенция.

Проблемът е, че когато се сложи към топлите ястия се образуват тогава бучките. Затова трябва да бъде намален котлона или да е преместено яденето то котлона и на бързо се изсипва и разбърква скорострелно, след което се връща на печката, за да се сготви брашното. :) Иначе за разни ястия с бял сос, аз ги правя като директно пасирам брашното в тенджерата. :lol:
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2130
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот Jully » 03 Юли 2015, 14:52

Може да се слага допълнително картоф за да се сгъсти, но с брашно става по-добре. ;)
Аватар
Jully
 
Мнения: 1363
Регистриран на: 30 Апр 2015, 09:36

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот Lollipop » 03 Авг 2015, 12:22

Jully написа:Може да се слага допълнително картоф за да се сгъсти, но с брашно става по-добре. ;)

Не ми харесва с картоф, не знам колко трябва да сложа. Все едно да готвя леща и да сложа 4 картофа, че да сгъстя. :roll:
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2502
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот LaCoquine » 03 Авг 2015, 16:46

Lollipop написа:
Jully написа:Може да се слага допълнително картоф за да се сгъсти, но с брашно става по-добре. ;)

Не ми харесва с картоф, не знам колко трябва да сложа. Все едно да готвя леща и да сложа 4 картофа, че да сгъстя. :roll:

Много зависи какво ще я правиш, понеже ако е за крем-супичка, просто може да й се добави по-малко от бульона, ако е някаква манджа - брашно, поне според мен става най-лесно с този вариант!
LaCoquine
 
Мнения: 260
Регистриран на: 10 Юли 2014, 14:58

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот kalinka-kuku » 03 Авг 2015, 17:39

Аз също с брашно предпочитам,с картоф не успявам. Понякога използвам и царевично брашно, също става много добре. ;)
Аватар
kalinka-kuku
 
Мнения: 1090
Регистриран на: 20 Мар 2015, 15:25

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот Pipilota » 03 Авг 2015, 19:48

В крайна сметка зорът е да се сложи брашното така, че да не стане на бучки, но не е чак толкова трудно де. :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 3904
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот lini_leni » 05 Авг 2015, 16:38

Затова винаги вадя две кубчета лед, които оставям да се разтопят и в тях слагам колкото брашно е необходимо, така никога не става на бучки :idea:
lini_leni
 
Мнения: 447
Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:03

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот Pipilota » 10 Авг 2015, 07:55

lini_leni написа:Затова винаги вадя две кубчета лед, които оставям да се разтопят и в тях слагам колкото брашно е необходимо, така никога не става на бучки :idea:

ъъъ, какво? разбиваш брашното във вода с лед или как? И това какво общо има след като като го сипеш в манджата където разликата на температурите е още по-голяма то пак ще стане на бучки, ако не бъркаш по най-бързия начин.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 3904
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот lini_leni » 19 Авг 2015, 13:08

Pipilota написа:
lini_leni написа:Затова винаги вадя две кубчета лед, които оставям да се разтопят и в тях слагам колкото брашно е необходимо, така никога не става на бучки :idea:

ъъъ, какво? разбиваш брашното във вода с лед или как? И това какво общо има след като като го сипеш в манджата където разликата на температурите е още по-голяма то пак ще стане на бучки, ако не бъркаш по най-бързия начин.

Успех! :D Като се размрази леда, съответно водата е студена и брашното се разтваря супер лесно, след което като направиш рядка кашичка пробвай да изсипеш във врялата манджа, та да видим как ще се сбие пак... поне при мен се получава всеки път, не зная ти с колко леви си :lol:
lini_leni
 
Мнения: 447
Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:03

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта