Правил ли е някой солен кекс, какво добавяте и каква е разликата с обикновения?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Правил ли е някой солен кекс, какво добавяте и каква е разликата с обикновения?

Мнениеот ramimni » 19 Ное 2014, 15:56

Наскоро мярнах някъде във вестника май беше рецепта за солен кекс, :shock: малко се изненадах, понеже в такива издания май наблягат на традиционните манджи :roll:

Понеже не се задълбах да чета рецептата сега ме гложди и ми се иска да направя един солен кекс, но не знам какво да забъркам в него :? понеже не зная дали има общо с традиционния или просто е наречен солен кекс :roll: Намерих подобна снимка, доста е привлекателен
images.jpg
images.jpg (19.3 KiB) Прегледано 1240 пъти
Интересно ми е какво добавяте към соления кекс, какво му отива :roll: Може би някакви зеленчуци или пък сиренце и кашкавал :?

Надявам се да ме изненадате приятно с някоя бърза и лесна рецепта за солен кекс :!: :!: :) :)
ramimni

Re: Правил ли е някой солен кекс, какво добавяте и каква е разликата с обикновения?

Мнениеот Ginger » 19 Ное 2014, 15:59

Рецепта нямам, но си е до въображение си мисля, а тестото е горе-долу като за мъфини или обикновен кекс, без да слагаш захарта. Иначе не мисля, че ще стане лошо с разните му сиренца - топено, пушено, бяло, кашкавал... мм... пак огладнях :D
Ginger

Re: Правил ли е някой солен кекс, какво добавяте и каква е разликата с обикновения?

Мнениеот lini_leni » 20 Ное 2014, 11:32

Рецептата е като за стандартен кекс - 4 яйца, кис. мляко, лъжичка сода, заместваш захарта с ч.л. сол, добавяш к.ч. олио, брашно слагам на око, добавяш сиренце, предложението за различните сирена ми хареса, ще стане вкусно, аз добавям, освен сиренето, размразен и леко запечен на тиган микс от зеленчуци, става бомбичка, като за вечеря, направо :!: :)
lini_leni

Мнениеот Lollipop » 20 Ное 2014, 12:24

Много обичам солен кекс, честно да си призная това е една от любимите ми бързи и мързеливи закуски :lol: Рецептата и аз си я знам такава, 3 яйца, кисело мляко, сода, брашно и сухите съставки- като сирене, колбас, кашкавал или каквото сме решили да ползваме ги овалваме първо в брашно,за да не потънат на дъното ;)
Аватар
Lollipop

Мнениеот Slavena » 16 Яну 2015, 17:23

Много го обичам слагам всичко, което ми хрумне, много експериментирам, подправки, сирена, маслини. :roll:
Slavena

Мнениеот Lili_pili » 16 Яну 2015, 18:17

Разликата е, че не се прави със захар, а с кисело мляко и сода, използват се подправки, маслинки, сирене, колбас примерно, пекат се и стават страхотни, единствения им недостатък е, че свършват много бързо ;(
Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.
Аватар
Lili_pili

Мнениеот Yunona » 16 Яну 2015, 21:41

Соленият кекс си е традиционно хапване ;) Много се харесва вкъщи. Прекрасна лека вечеря! Всеки път е различен - зависи какво ми се намира в хладилника. Момичетата вече са дали основна рецепта, а като добавка се ползват маслинки, смес от сирена (бяло, гауда или ементал, чедър), понякога печени чушки (първо много добре подсушени). Други възможни добавки са предварително задушени в масло ситно нарязани гъбки, някакъв по-пикантен колбас или пък шунка, варено-пушено или жарено филе... безброй варианти. Обичам да го подправям със стрит сух риган и черен пипер. Върви си с бяло или червено вино, на малолетните - айран :)
Позволявам си няколко съвета: ако слагаш кашкавал, нека количеството да е малко, защото понякога прекалено се разтича и пречи на кекса да се вдигне.
Преди да го мушнеш във фурната, поръси кекса с някакви "закачки", например сурови тиквени или слънчогледови семки. Изглежда много добре и е хрупкаво и вкусно :)
Със същата смес често правя солени мъфини - идеални за закуска или за носене в офиса :)
Yunona

Мнениеот Pipilota » 19 Яну 2015, 10:23

Само гледай като слагаш ядки задължително да са сурови!!! :)) Веднъж наръсих един печен слънчоглед, беше почернял. :mrgreen:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Malina » 19 Яну 2015, 15:12

Много го обичам соления кекс, едно от любимото ми хапвания, даже днес съм си донесла на работа. А аз много често го правя и с овесени ядки и с ръжено брашно, става доста интересно на вкус ;)
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот Lollipop » 18 Юли 2015, 16:09

Слагам в соления кекс и по малко грис, за да стане по-хрупкав. :)
Аватар
Lollipop

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети