Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Мнениеот веселказасмяна » 16 Дек 2014, 15:51

Вчера готвих един боб, но нещо не му доизкусурих, реших първо да го сваря, а след това да го допека с наденички и да се получи нещо такова, изглежда доста добре, но при мен не можа да се получи резултата, който трябваше!
sausage-and-white-beans.jpg
sausage-and-white-beans.jpg (59.48 KiB) Прегледано 1903 пъти
Странното е, че боба беше почти готов преди да го прехвърля в тавичката, но след като го извадих от фурната се оказа, че е станал ужасно твърд, все едно ядем камъчета :oops: :lol: :lol: :lol: :lol:

Мъжа ми ми прости, на децата не им позволих да ядат :lol: :lol: от боба, но ме мъчи мисълта защо така се получи, коя от тънкостите на боба мина покрай ушите ми :roll:
Първо си мислих, че всичко е от боба и той е виновен, но сега като се замисля по-дълбоко, :D не е точно така, май :|

Вие какви тънкости при приготвяне на боб знаете и какви сте научили в последствие при приготвянето му :roll:
веселказасмяна
 
Мнения: 272
Регистриран на: 24 Сеп 2014, 12:43

Re: Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Мнениеот Lilly_milly » 16 Дек 2014, 15:57

Според мен трябва да се запече за много кратко без вентилатор, а преди това под фолио, затова смятам, че е станал така или ако си го посолила в началото или си сложила доматките, също може би му е трябвало повече варене :roll:
Lilly_milly
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Дек 2014, 14:32

Re: Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Мнениеот Elica » 16 Дек 2014, 16:26

Бобът може и да е сготвен когато го слагаш там! :))) Важното е да има вода и наистина да бъде под фолио, за да не се изпари много бързо водата и да започне да се запича, чак когато е на 100% готов, както и наденицата, тогава може да запечеш за 5-10 минути. :))) А аз ако знаете как го правя този печен боб - слагам бобът (само накиснат), месо, доматен сок и вода до горе, слагам в гювеч и след 3-4 часа яденето е готово :))
Аватар
Elica
 
Мнения: 1576
Регистриран на: 26 Ное 2014, 09:37

Re: Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Мнениеот Mon_ton » 14 Яну 2015, 16:17

Аз чета тънкостите на баба :))) и си викам колко хубава тема. :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Аз рядко готвя боб, но такъв в тава много обичам, само не знам как хората го правят така, че да има 2 пръста олио отгоре. :roll:
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2549
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Мнениеот Rali_hr » 15 Яну 2015, 14:17

Mon_ton написа:Аз чета тънкостите на баба :))) и си викам колко хубава тема. :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Аз рядко готвя боб, но такъв в тава много обичам, само не знам как хората го правят така, че да има 2 пръста олио отгоре. :roll:

Оф и аз не знам, особено по манджичките!
Иначе на боба мисля че тайната е в подправките ;)
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3054
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Мнениеот Pipilota » 16 Яну 2015, 09:29

Много вкусно ястие си е бобеца :))
Аз съм му голям почитател, но рядко си го правя. Най-често го готвя и аз с месо, май става най-добър вкуса му, но за мен това е зимно ястие, лятото не ми се връзва бобеца.
Когато бързам, му слагам малко сода, за да уври по-бързо ;)
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 3904
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Мнениеот Ваня Стойчева » 16 Яну 2015, 17:35

Боба трябва да се накисне за 12 часа преди да се сготви, после ако можете изчистете му люспите, до колкото можете. Варите и малко преди да е готов го слагате в тава с доматен сос и месото, печете до готовност:)
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 1884
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Мнениеот Lili_pili » 16 Яну 2015, 18:14

Аз правя боб както Ваня, особено пък зимата правя по-често и то печен, лятото предпочитам на салата или пастет да го направя. :)
Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.
Аватар
Lili_pili
 
Мнения: 870
Регистриран на: 09 Яну 2015, 09:56

Re: Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Мнениеот Pipilota » 12 Ное 2015, 13:44

Кисна и аз, но си зависи от боба, някой увира по-бързо, друг не, независимо дали сме го киснали. Но е много важно да не му се долива вода, защото си губи целия вкус.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 3904
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Тънкостите на боба – кой ще сподели своите?

Мнениеот Mamacita » 12 Ное 2015, 15:44

Pipilota написа:Кисна и аз, но си зависи от боба, някой увира по-бързо, друг не, независимо дали сме го киснали. Но е много важно да не му се долива вода, защото си губи целия вкус.

Четох някъде, че след като престои във вода със сода, пак трябва да се смени и пак да стои няколко часа, не, че е формула за успех, но е някакъв вариант! Иначе не запомних защо трябваше и сода да се добавя, може би е свързано с люспите?
Mamacita
 
Мнения: 228
Регистриран на: 13 Дек 2014, 10:52

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта