18 Окт 2011, 15:03
Бижу написа:Аудиограма ми е правена преди един месец. Работя в шумна среда и в момента текат профилактични прегледи в работата ни. Аудиограмата е един от задължителните такива. Проводно изследване на слуха не ми направиха, а само приемно, защото прецениха, че чувам повече от очакваното и обичайното. И наистина, слухът ми по принцип е доста остър и силно чувствителен. Чувам добре шепот и силно ме смущават високи звуци.Dr Galen Shivarov написа:При шум в ушите и заглъхване трябва да се направи аудиограма за да се установи дали имаме проводно или приемно нарушение на слуха.Много е възможно да имате т.нар."туботимпанален катар",при който имаме затруднено изравняване на налягането ,поради оток и възпаление на евстахиевата тръба и средно ухо,което може да протече и подостро-без болки в ушите.Пробвайте да изравните налягането,като запушите носа и надуете въздух към ушите .Ако не можете да изравните налягането или го изравнявате ,но трудно ,най-вероятно става въпрос точно за това.При тази диагноза лечението включва антибиотик,антиалергични средства и назален деконгестант,което в повечето случаи трябва да е подпомогнато с продухване по Полицер.Все пак аудиограмата и прегледа при специалист ще ви дадат окончателната диагноза.
Пробвах да изравня налягането по посоченият от вас начин. Става трудно и не напълно. Все още имам усещането за "памук в ушите". Необичайно усещане, което ми се случва за първи път!
Притеснява ме внезапната поява на високо кръвно налягане, което не се овладява вече една седмица. Сутрин пия по 5 мгм Конкор, вечер по 5 мгм Норваск. Но през нощта се събуждам от странно главоболие с изтръпване на главата в областта на тила и постоянно усещане за пулсиране в мозъка. В този момент кръвното пак е 140/100. Рано е за следващата таблетка...(4:30 сутринта), шумът в ушите е сериозен. Имам чувството, че седнала или права ще ми е по-добре на главата, отколкото легнала. Но, да, замайването, което усещам, не е постоянно. Понякога е много силно, понякога по-слабо, а друг път отсъства. Според вас, тази поява на високо кръвно може ли да има някаква връзка с евентуално наличие на "туботимпанален катар"?
18 Окт 2011, 15:49
Благодаря!Dr Galen Shivarov написа:Не ,при високо кръвно налягане може да има шум в ушите, но туботимпаналният катар няма връзка с кръвното налягане.Това е възпаление.
28 Окт 2011, 10:34
28 Окт 2011, 11:51
keisi написа:ОТ една година кашлям, Имам усещането че имам нещо на гърлото, Носа ми е запушен и постоянно секрета слиза отзад в гърлото , Имам храчки жълти а понякога зелени който понякога при леко изкашляне изхвръкват от устата ми , Карат ме да кашлям докато ги изхърля или преглътна, Ходих при лекар УНГ направи ми ренгенова снимка имам изкривяване на носната преграда, имам нужда от съвет и лечени е Вечер се изпотявам много ,Пих антибиотик Панцеф но никъкъв резултат,Друг лекар ми даде някъкъв прах да смъркам но и от него няма ефект На 52г съм Благодаря предварително
28 Окт 2011, 11:57
28 Окт 2011, 12:04
keisi написа:Здравейте отново , Вие правите ли прегледи ?
28 Окт 2011, 12:06
Dr Galen Shivarov написа:keisi написа:ОТ една година кашлям, Имам усещането че имам нещо на гърлото, Носа ми е запушен и постоянно секрета слиза отзад в гърлото , Имам храчки жълти а понякога зелени който понякога при леко изкашляне изхвръкват от устата ми , Карат ме да кашлям докато ги изхърля или преглътна, Ходих при лекар УНГ направи ми ренгенова снимка имам изкривяване на носната преграда, имам нужда от съвет и лечени е Вечер се изпотявам много ,Пих антибиотик Панцеф но никъкъв резултат,Друг лекар ми даде някъкъв прах да смъркам но и от него няма ефект На 52г съм Благодаря предварително
При недостатъчно добро или невъзможно носно дишане могат да се появят следните проблеми:
1.Сухота и дразнене във фаринкса /гърлото/,чести фарингити ,а на по късен етап проблеми с ларинкс,трахея,бронхи.Причината се крие в нарушената физиология на дишане-въздуха не се овлажнява,затопля и обеззаразява/каквото нормално се случва при преминаването му през носната кухина/и постъпвайки директно през устата,отнема влажния филм който нормално покрива фаринкса /трахея и т.н./и го прави податлив на инфекции.Много често причината за "хроничните фарингити" се крие точно тук.Прост пример -ако човек диша интензивно през устата ,даже само няколко минути ще започне да кашля.
2.Челно главоболие и тежест,чести синуити-причината е лоша вентилация на синусите ,задръжка на секрети и предпоставка за развитие на инфекции.
Решението е :възстановяване на нормалното носно дишане.Често освен изкривената носна преграда може да има и други причини за нарушената носна проходимост-хипертрофия на конхи,носни полипи.Най- вероятно във вашия случай решението е оперативно.
28 Окт 2011, 13:44
28 Окт 2011, 16:11
ani_ss написа:Здравейте доктор Шиваров,имам хроничен фарингит от доста години,проблема ми е че пуша ,много искам да откажа цигарите ,та затова ми е въпроса мога ли да ги заменя със електронна цигара докато напълно се откажа от този порок,безвредни ли са в моя случай или пак дразнят ?
29 Окт 2011, 22:22