nikolov_hristo написа:Здравейте,
аз съм на 20 години. Като се храних онзи ден имах чувството, че вдишах троха, която обаче трябва да е много малка, за да не усетя почти нищо (освен че нещо се докосна съвсем леко до ларинкса). Но оттогава имам странно усещане, все едно имам нещо в гърдите, отдясно и от време навреме като че ли ме пробожда (или гъделичка - почти неусетно е) съвсем леко пак вдясно.
Иначе нямам затруднения с дишането, свирене, нито кашляне. Нещо повече, тъкмо затова говоря в условно наклонение, тъй като нито съм се задавил, нито съм се разкашлял, нито нещо ме е раздразнило. Просто впоследствие усещам леко гъделичкане в точно една определена точка в гърдите, вдясно.
Въпросът ми във връзка с това е - необходимо ли е да търся квалифицирана помощ сега?
Не трябва ли да има кашляне при попадане на чуждо тяло в дроба (или поне задавяне)?
Ако е попаднало все пак нещо, макар и много малко, може ли да предизвика аспирационна пневмония?
Трябва ли да се прави бронхоскопия в такъв случай или това е необходимо в по-сериозни ситуации?
Може ли самият бял дроб да изхвърли попданалото чуждо тяло, щом е малко?
Благодаря за съдействието!
Чуждите тела в трахея и бронхи се срещат в 80-90% при малки деца от 1-3 години.Те могат да бъдат от органичен произход/ядки ,семки,бобови или грахови зърна /или от неорганичен произход/пластмасови или метални части,копчета игли и т.н./ Има типична анамнеза свързана с внезапна дразнеща кашлица,постоянен или интермитиращ задух,цианоза ,болка и т.н.От изследването:притъпен или хиперсонорен тон,при аускултация евентуално свиркащи хрипове ,а при пълно запушване на бронха -изоставане на гръдната половина.При Рьо графията също ще има находка.Не вярвам при вас ,дори и да е попаднала "троха" да се е задържала.Най-вероятно сте я изкашляли.Мисля ,че няма нужда да се притеснявате.Поздрави.