Д-р Гален Шиваров-Ушно-носно-гърлени болести

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Гален Шиваров-Ушно-носно-гърлени болести

Мнениеот mary jane » 07 Фев 2012, 10:43

Здравейте д-р Шиваров!
Незнам дали е удачно тук да задам въпроса си, но от два дни имам проблем с устната кухина. Отгоре непцето страшно много ме боли, при напипване с език го усещам цялото на дупки, а мъжеца ми е силно зачервен. При преглъщане на храна изпитвам силна болка и направо не мога да се храня. Та въпросът ми е, от какво може да се е получило и има ли нещо, което може да облекчи или излекува болката. Аз пробвах с Тантум Верде, но ефекта беше направо обратен - започна да боли и щипе още повече.
Благодаря предварително за отговора и ви пожелавам хубав и спорен ден!
Аватар
mary jane

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 08 Фев 2012, 10:54

mary jane написа:Здравейте д-р Шиваров!
Незнам дали е удачно тук да задам въпроса си, но от два дни имам проблем с устната кухина. Отгоре непцето страшно много ме боли, при напипване с език го усещам цялото на дупки, а мъжеца ми е силно зачервен. При преглъщане на храна изпитвам силна болка и направо не мога да се храня. Та въпросът ми е, от какво може да се е получило и има ли нещо, което може да облекчи или излекува болката. Аз пробвах с Тантум Верде, но ефекта беше направо обратен - започна да боли и щипе още повече.
Благодаря предварително за отговора и ви пожелавам хубав и спорен ден!

Здравейте,най-вероятно е вирусен фарингит.Уместно е да вземете антибиотик -Цефзил,с оглед предотвратяване на бактериална суперинфекция/на вируса антибиотика не действа/и локални антисептици-Хексорал спрей,както и обезболяващи и имуностимулатори/може да вземете Умкалор -има противовирусно действие/,но разбира се е добре и да ви види специалист УНГ.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 08 Фев 2012, 10:56

neli_kaimakanova написа:А къде може да Ви посетим понеделниците? Благодаря Ви!

Евентуално ,преди обяд в Окръжна болница-УНГ отделение.Поздрави.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Attitude Seeker » 11 Фев 2012, 00:43

При чистене на ушният канал, ухото ми заглъхна. През последната година на 2 пъти ми се е случвало, но това беше в следствие на натрупване на ушна кал и проблема отшумяваше за отрицателен период от време, един път съм ходил при специалист да ми ги промива. Вчера при чистене на ухото ми, то изведнъж заглъхна. Започнах да усещам лека болка при преглъщане, което ме въведе до мисълта че може да съм си засегнал тъпанчевава мембрана. Но болката отшумя за 2-3 часа, кръвотечение липсваше, което ме успокои. Днес съм значително по-добре, но заглъхналостта в ухото ми все още е налице, което е изключително дразнещо, защото точно по време на тази сесия ми затруднява работата доста. Дали има шанс да съм си засегнал тъпанчето? И дали заглъналостта е причинена от възпаление, което възспира притока на въздух стеснявайки прохода? Има ли шанс ухото ми да възстанови до няколко дни или ще е необходимо да видя специалист. Не отхвърлям възможността за натрупване на ушна кал, но началното наличие на болка и продължителната заглъхналост (вече втори ден) ме кара да мисля, че шансовете за това са минимални.
Attitude Seeker

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 11 Фев 2012, 11:31

Attitude Seeker написа:При чистене на ушният канал, ухото ми заглъхна. През последната година на 2 пъти ми се е случвало, но това беше в следствие на натрупване на ушна кал и проблема отшумяваше за отрицателен период от време, един път съм ходил при специалист да ми ги промива. Вчера при чистене на ухото ми, то изведнъж заглъхна. Започнах да усещам лека болка при преглъщане, което ме въведе до мисълта че може да съм си засегнал тъпанчевава мембрана. Но болката отшумя за 2-3 часа, кръвотечение липсваше, което ме успокои. Днес съм значително по-добре, но заглъхналостта в ухото ми все още е налице, което е изключително дразнещо, защото точно по време на тази сесия ми затруднява работата доста. Дали има шанс да съм си засегнал тъпанчето? И дали заглъналостта е причинена от възпаление, което възспира притока на въздух стеснявайки прохода? Има ли шанс ухото ми да възстанови до няколко дни или ще е необходимо да видя специалист. Не отхвърлям възможността за натрупване на ушна кал, но началното наличие на болка и продължителната заглъхналост (вече втори ден) ме кара да мисля, че шансовете за това са минимални.

Здравейте,много е възможно да е ушна кал,но задължително трябва да ви види специалист,защото ако случайно има перфорация най- важни са първите 48 часа.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Мария* » 13 Фев 2012, 15:39

Здравейте Д-р Шиваров.Имам син на 2 годинки чиято подезична юздичка е до върха на езичето и детето не може да го изплези , доста от буквите произнася неправилно...Наложителна ли е операция и какво предтавлява тя, до каква възраст трябва да се направи?
Мария*

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 13 Фев 2012, 18:28

Мария* написа:Здравейте Д-р Шиваров.Имам син на 2 годинки чиято подезична юздичка е до върха на езичето и детето не може да го изплези , доста от буквите произнася неправилно...Наложителна ли е операция и какво предтавлява тя, до каква възраст трябва да се направи?

Операцията е необходима.След 2-3 месеца може да се направи с обща анестезия без особен анестезиологичен риск.Лека операция.Мога да я извърша в МБАЛ "Св.Анна"Варна по клинична пътека.Поздрави.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот latinka METODIEVA » 15 Фев 2012, 13:23

Здравейте, д-р Шиваров, синът ми от много малък боледува с гноен отит, водих го на лекар изписаха антибиотик и капки Гаразон Макситрол до следващата инфекция откриха трета сливица, причината за ухото. Съгласих се, махнаха преди една година сега синът ми е на 14 години и преди един месец получи гнойно течение от ухото, заведох го пак на УНГ и пак антибиотик и пак капки. Каза ми , че е сега зъб извадихме зъба и пак ходене по мъките.Синът ми онзи ден се събуди със силно кръвнисто гнойно течение от ухото и имаше и температура давах му само парацетамол и топли компреси. В понеделник го заведох на лекар и ми казаха, че има пробив на тъпанчето, предписаха ми Медоклав и капки ФУРОТАЛГИН за уши, капак само 1 път защото откривам, че не се капят такива капки и няма температура в момента, но от ухото изтича секрет гъст, кръвнист. Искам да ми дадете съвет какво точно да направя, подходящ ли е антибиотика и ако има други капки моля дайте ми вашето мнение, помогнете ми като добър специалист, понеже да дойда много ми е далече, ние сме от Тетевен. Разчитам на вас като много добър специалист, предварително ви благодаря от Латинка
latinka METODIEVA

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 15 Фев 2012, 13:34

latinka METODIEVA написа:Здравейте, д-р Шиваров, синът ми от много малък боледува с гноен отит, водих го на лекар изписаха антибиотик и капки Гаразон Макситрол до следващата инфекция откриха трета сливица, причината за ухото. Съгласих се, махнаха преди една година сега синът ми е на 14 години и преди един месец получи гнойно течение от ухото, заведох го пак на УНГ и пак антибиотик и пак капки. Каза ми , че е сега зъб извадихме зъба и пак ходене по мъките.Синът ми онзи ден се събуди със силно кръвнисто гнойно течение от ухото и имаше и температура давах му само парацетамол и топли компреси. В понеделник го заведох на лекар и ми казаха, че има пробив на тъпанчето, предписаха ми Медоклав и капки ФУРОТАЛГИН за уши, капак само 1 път защото откривам, че не се капят такива капки и няма температура в момента, но от ухото изтича секрет гъст, кръвнист. Искам да ми дадете съвет какво точно да направя, подходящ ли е антибиотика и ако има други капки моля дайте ми вашето мнение, помогнете ми като добър специалист, понеже да дойда много ми е далече, ние сме от Тетевен. Разчитам на вас като много добър специалист, предварително ви благодаря от Латинка

Здравейте,моя избор при супуративен отит би бил-Цефзил таб.от 500 мг.на 12 часа от 7 до 10 дни.Капки -Гаразон-3пъти по пет капки за 10 дни и от изключително значение е да се пази ухото от вода.Ако след 10 дни все още има перфорация трябва да се продължи с Гаразон -1 месец по 5 капки вечер.И ако перфорацията все още персистира,евентуално да се затвори по оперативен път/но трябва да са минали поне три месеца без да е имало гноетечение от ухото/Успех!
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот latinka METODIEVA » 15 Фев 2012, 13:50

Доверявам се на вас, сега веднага вземам тези лекарства и продължавам лечението. А тези капки Фуроталгин да си изхвърля, а Медоклава да го спра ли или да продължа с капки Гаразон, може ли да продължа с топлите компреси на ухото и дано това гноене да спре. Много ви благодаря, олекна ми на душата, че направих тази консултация с вас като специалист УНГ. Нямах много голямо доверие където го водех най-вече на лекарствата, които ми предписаха, ще изпълня вашата препоръка, може ли слухът да е повреден, че май нещо недочува с това ухо много ви благодаря още един път за съвета,. Бъдете жив и здрав :P
latinka METODIEVA

ПредишнаСледваща

Назад към Архив