Дида написа:Dr Galen Shivarov написа:Дида написа:Здравейте,аз съм от Поморие и съм на 22г от както родих /преди една година/ започнах да усещам дразнене в гърлото.След около месец,два се появиха и леки болки в ушите.Първият УНГ,който посетих каза,че проблема е в третата сливица,която се е срастнала с корена на езика и притиска незнам точно какво,но се налагало операция защото в противен случай за в бъдеще е възможно да оглушея.Реших да потърся и второ мнение,но той пък при всички прегледи казваше,че всичко е наред и ми мажеше гърлото с някакво лекарство.Посетих трети специалист УНГ,той ми назначи гърлен секрет,който показа че имам Moraxella catarrhalis.Предписа ми АБ и бактерията се излекува,но при следващия гърлел секрет откриха Candida albiсans,за които лекарят каза,че не представляват проблем.При следващите посещения при него ми казваше,че всичко е наред и няма място за притеснение.Опитах да игнорирам проблема,тъй като приятелки ми казват,че най-вероятно е внушение,но дори сега 6 месеца по-късно болката си стои,точно под гръкляна.Някои дни е по-силна,други-по слаба,но винаги я има/остава и чувството за дискомфорт в ушите/.Моля за съвет да продължа ли да ходя по лекари или да спра и да игнорирам проблема.
Здравейте,трябва да се направят няколко изследвания,за да се уточни проблема:
1.Епифарингоскопия/да се огледа пространството зад носа-епифаринкс/
2.Индиректна ларингоскопия/да се огледа ларинкса/
3.Ако има намаление на слуха-аудиограма
4.Предна риноскопия/да се установи има ли нарушение на носното дишане,което би могло да води до компесиране на дишането през устата и съответно сухота и дразнене във фаринкса-гърлото/
5.ехография на щитовидна жлеза/едно увеличение на щитовидната жлеза би могло да даде симптоми на притискане в областта на ларинкса/
6.Ако всичко е о.к.-остава възможна причина-алергия.
Поздрави.
Многови благодаря за бързия и изчерпателен отговор,но око бихте могли да ми кажете кокъв лекар трябва да посетя за да се направят тези исзледвания,защото нямам никаква представа.
УНГ -специалист!