Д-р Гален Шиваров-Ушно-носно-гърлени болести

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Гален Шиваров-Ушно-носно-гърлени болести

Мнениеот gospodarski » 11 Яну 2012, 00:18

Здравейте!
На 25 октомври 2011 година, бях опериран от девиация на носната кухина... Почти 3 месеца по-късно чувствам странна болка в носа, който от време на време кърви доста, всеки ден по няколко пъти се получават засъхнали и жилави секрети, които ми пречат да дишам с едната ноздра. Правя си промивки на носа с физиологичен разтвор, но и той не ми помага. Бихте ли ме посъветвали какво да правя. Ако желаете мога да Ви изпратя и епикризата, която получиш..
Благодаря ви предварително!
gospodarski

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 11 Яну 2012, 16:27

gospodarski написа:Здравейте!
На 25 октомври 2011 година, бях опериран от девиация на носната кухина... Почти 3 месеца по-късно чувствам странна болка в носа, който от време на време кърви доста, всеки ден по няколко пъти се получават засъхнали и жилави секрети, които ми пречат да дишам с едната ноздра. Правя си промивки на носа с физиологичен разтвор, но и той не ми помага. Бихте ли ме посъветвали какво да правя. Ако желаете мога да Ви изпратя и епикризата, която получиш..
Благодаря ви предварително!

Здравейте,симптомите ,които описвате не са типични за третия месец на следоператвния период при този тип интервенция.Възможно е да сте инфектирали носната лигавица със стафилокок/рецидивиращи крусти/корички/,от където да се появява кървене/Бих препоръчал да се ползва бактробан -назал гел -поне веднъж дневно ,а при сухота може да се ползва и Тантум -назал гел за овлажняване/той съдържа хиалуронова киселина,която има овлажняващ ефект/.Разбира се най-екзактен съвет бих дал след преглед.Надявам се да съм ви бил полезен.Поздрави.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот nikolov_hristo » 17 Яну 2012, 22:40

Здравейте,

аз съм на 20 години. Като се храних онзи ден имах чувството, че вдишах троха, която обаче трябва да е много малка, за да не усетя почти нищо (освен че нещо се докосна съвсем леко до ларинкса). Но оттогава имам странно усещане, все едно имам нещо в гърдите, отдясно и от време навреме като че ли ме пробожда (или гъделичка - почти неусетно е) съвсем леко пак вдясно.
Иначе нямам затруднения с дишането, свирене, нито кашляне. Нещо повече, тъкмо затова говоря в условно наклонение, тъй като нито съм се задавил, нито съм се разкашлял, нито нещо ме е раздразнило. Просто впоследствие усещам леко гъделичкане в точно една определена точка в гърдите, вдясно.

Въпросът ми във връзка с това е - необходимо ли е да търся квалифицирана помощ сега?
Не трябва ли да има кашляне при попадане на чуждо тяло в дроба (или поне задавяне)?
Ако е попаднало все пак нещо, макар и много малко, може ли да предизвика аспирационна пневмония?
Трябва ли да се прави бронхоскопия в такъв случай или това е необходимо в по-сериозни ситуации?
Може ли самият бял дроб да изхвърли попданалото чуждо тяло, щом е малко?

Благодаря за съдействието!
nikolov_hristo

Мнениеот Силвия Бояджиева » 18 Яну 2012, 10:13

Искам да попитам за малкия ми син тои е на 2.6г и много често е с зачервено гърло и хрема от което се стига винаги до антибиотик.Два пъти му вземаха секрет от носа и гърлото и се оказа че има златен стафилокок, много информация прочетох и разбрах че трябва да го израсте ,че не се лекува, но заради този стафилокок винаги хремата се задълбочава не минава бързо! Въпроса ми е има ли нещо ефикасно за имунитета ? Давах тонзилотрен 8седмици както ми казаха за профилактика понеже често боледува от гърло, но тои даже докато го пиеше пак се разболя!
Жената с характер ,плаши слабите мъже, но подлудява силните !
Аватар
Силвия Бояджиева

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 18 Яну 2012, 18:48

nikolov_hristo написа:Здравейте,

аз съм на 20 години. Като се храних онзи ден имах чувството, че вдишах троха, която обаче трябва да е много малка, за да не усетя почти нищо (освен че нещо се докосна съвсем леко до ларинкса). Но оттогава имам странно усещане, все едно имам нещо в гърдите, отдясно и от време навреме като че ли ме пробожда (или гъделичка - почти неусетно е) съвсем леко пак вдясно.
Иначе нямам затруднения с дишането, свирене, нито кашляне. Нещо повече, тъкмо затова говоря в условно наклонение, тъй като нито съм се задавил, нито съм се разкашлял, нито нещо ме е раздразнило. Просто впоследствие усещам леко гъделичкане в точно една определена точка в гърдите, вдясно.

Въпросът ми във връзка с това е - необходимо ли е да търся квалифицирана помощ сега?
Не трябва ли да има кашляне при попадане на чуждо тяло в дроба (или поне задавяне)?
Ако е попаднало все пак нещо, макар и много малко, може ли да предизвика аспирационна пневмония?
Трябва ли да се прави бронхоскопия в такъв случай или това е необходимо в по-сериозни ситуации?
Може ли самият бял дроб да изхвърли попданалото чуждо тяло, щом е малко?

Благодаря за съдействието!

Чуждите тела в трахея и бронхи се срещат в 80-90% при малки деца от 1-3 години.Те могат да бъдат от органичен произход/ядки ,семки,бобови или грахови зърна /или от неорганичен произход/пластмасови или метални части,копчета игли и т.н./ Има типична анамнеза свързана с внезапна дразнеща кашлица,постоянен или интермитиращ задух,цианоза ,болка и т.н.От изследването:притъпен или хиперсонорен тон,при аускултация евентуално свиркащи хрипове ,а при пълно запушване на бронха -изоставане на гръдната половина.При Рьо графията също ще има находка.Не вярвам при вас ,дори и да е попаднала "троха" да се е задържала.Най-вероятно сте я изкашляли.Мисля ,че няма нужда да се притеснявате.Поздрави.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 18 Яну 2012, 19:00

Силвия Бояджиева написа:Искам да попитам за малкия ми син тои е на 2.6г и много често е с зачервено гърло и хрема от което се стига винаги до антибиотик.Два пъти му вземаха секрет от носа и гърлото и се оказа че има златен стафилокок, много информация прочетох и разбрах че трябва да го израсте ,че не се лекува, но заради този стафилокок винаги хремата се задълбочава не минава бързо! Въпроса ми е има ли нещо ефикасно за имунитета ? Давах тонзилотрен 8седмици както ми казаха за профилактика понеже често боледува от гърло, но тои даже докато го пиеше пак се разболя!

Здравейте, според една монография,издадена 2003 год .с автори:Ст.н.с. Д-р Тошкова и Д-р Нашев"Носно носителство на Стафилококус Ауреус-епидемиология,механизми и рискове"-20-35 % от хората винаги носят Ст.Ауреус в ноздрите си и се наричат-Носители.Около 30-70 %носят временно микроорганизма и само около 20 % почти никога не носят Ст.Ауреус и се наричат -Неносители.Така ,че не няма нужда да се притеснявате от този факт.Ако "хремите "са чести трябва да търсите други причини-алергии,проблемна фарингеална/трета/сливица.Освен тривиалните имуностимулатори ,които са на пазара бих препоръчал една китайска билка-кордицепс,която има имуномодулиращ ефект.Поздрави.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Силвия Бояджиева » 18 Яну 2012, 19:28

Dr Galen Shivarov написа:
Силвия Бояджиева написа:Искам да попитам за малкия ми син тои е на 2.6г и много често е с зачервено гърло и хрема от което се стига винаги до антибиотик.Два пъти му вземаха секрет от носа и гърлото и се оказа че има златен стафилокок, много информация прочетох и разбрах че трябва да го израсте ,че не се лекува, но заради този стафилокок винаги хремата се задълбочава не минава бързо! Въпроса ми е има ли нещо ефикасно за имунитета ? Давах тонзилотрен 8седмици както ми казаха за профилактика понеже често боледува от гърло, но тои даже докато го пиеше пак се разболя!

Здравейте, според една монография,издадена 2003 год .с автори:Ст.н.с. Д-р Тошкова и Д-р Нашев"Носно носителство на Стафилококус Ауреус-епидемиология,механизми и рискове"-20-35 % от хората винаги носят Ст.Ауреус в ноздрите си и се наричат-Носители.Около 30-70 %носят временно микроорганизма и само около 20 % почти никога не носят Ст.Ауреус и се наричат -Неносители.Така ,че не няма нужда да се притеснявате от този факт.Ако "хремите "са чести трябва да търсите други причини-алергии,проблемна фарингеална/трета/сливица.Освен тривиалните имуностимулатори ,които са на пазара бих препоръчал една китайска билка-кордицепс,която има имуномодулиращ ефект.Поздрави.

Благодаря ви за бързия отговор!Тази билка ка да я давам?
Жената с характер ,плаши слабите мъже, но подлудява силните !
Аватар
Силвия Бояджиева

Мнениеот bubka007 » 19 Яну 2012, 12:20

Здравеите Д-р Шиваров,дащеря ми е на 2 месеца и има мн лоши сополки,пробвахме какво ли не,ништо не помага....нослето и на прав поглед е 4исто,но когато диша все едно е пално,ма4ила сам се вна4алото да искарвам сополките и излизаха като ластици,но сега ве4е ништо неизлиза и само хрипти и се ма4и.Сложа ли я да легне,повдига и се и се закашля.Слу4ва се ве4ер да се сабужда от нослето ,ма4и се да ги преглатне но се задавя и запо4ва да пла4е.Засега промиваме само сас физиологи4ен раствор,но непомага.Взехме и овлажнител за въздух,но и от него невиждаме полза.Първо дете ми е и некрия,4е доста сам се притеснила от тези сополки.....вазможно ли е да е задна хрема?
bubka007

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 19 Яну 2012, 12:39

bubka007 написа:Здравеите Д-р Шиваров,дащеря ми е на 2 месеца и има мн лоши сополки,пробвахме какво ли не,ништо не помага....нослето и на прав поглед е 4исто,но когато диша все едно е пално,ма4ила сам се вна4алото да искарвам сополките и излизаха като ластици,но сега ве4е ништо неизлиза и само хрипти и се ма4и.Сложа ли я да легне,повдига и се и се закашля.Слу4ва се ве4ер да се сабужда от нослето ,ма4и се да ги преглатне но се задавя и запо4ва да пла4е.Засега промиваме само сас физиологи4ен раствор,но непомага.Взехме и овлажнител за въздух,но и от него невиждаме полза.Първо дете ми е и некрия,4е доста сам се притеснила от тези сополки.....вазможно ли е да е задна хрема?

Здравейте.Извинявам се ,но при толкова малко дете не бих се наел да коментирам без детето да бъде прегледано обстойно.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 19 Яну 2012, 12:46

Силвия Бояджиева написа:
Dr Galen Shivarov написа:

Благодаря ви за бързия отговор!Тази билка ка да я давам?

Има я на капсули.Съдържимото в капсулата е гъбата,стрита на прах,което може да се даде с малко вода или сокче.По една капсула сутрин на гладно в продължение на няколко месеца.
Аватар
Dr Galen Shivarov

ПредишнаСледваща

Назад към Архив