Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

ТУЧЕНИЦАТА- мнения за нея от специалисти и потребители.

16 Яну 2013, 12:52

Тученицата съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Установено е обаче, че мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега 3 в рибеното масло. Има количества витамини А, В и Е, минерали и елементи:
магнезий;
калций;
калий;
желязо;
цинк;
алкалоиди;
флавоноиди;
кумарин;
сапонин;
глутаминова киселина;
оксална киселина и др., както и гелова субстанция.

Re: ТУЧЕНИЦАТА- мнения за нея от специалисти и потребители.

16 Яну 2013, 13:00

И аз я ползвах за храна това лято и ми хареса. Тази година ще започна да храня с нея и гълъбите, че тревата е в градината и те не могат да стигнат до нея, а и по-добре, че иначе като се научат ще опасат на майка зеленината, а и аз пръскам заради дръвчетата. Въпросът ми за момента е за друго. Загледах се в състава й и видях кумарин и оксалова киселина. Аз ползвам оксаловата киселина да третирам пчелите против вароатоза, а ако не бъркам кумарина не беше ли някакъв репелент. Та може ли самата трева или извлек от нея да се ползва като предпазно средство външно против някой насекоми?

Re: ТУЧЕНИЦАТА- мнения за нея от специалисти и потребители.

28 Яну 2013, 00:45

Значи тученицата не ви е интересна за обсъждане? Гледате, а не пишете. Само, ако знаехте колко много и за колко неща е полезна, а при нас е вреден бурен в градината. В Западна Европа се отглежда с декари и е по-скъпа и от някои плодове и зеленчуци. Но.....Добър е целият сайт, ама не се ли намери поне един образован специалист, за да може да прочетем наистина квалифицирано мнение за това супер полезно растение , а не да се сещаме какво са казвали нашите баби и дядовци за нея, когато са хранели животните и себе си с нея.

Re: ТУЧЕНИЦАТА- мнения за нея от специалисти и потребители.

16 Фев 2013, 22:42

Това, че хората четат, означава, че темата е полезна и те научават нещо ново. Ние сме си правили супа от тученица, която много ни хареса. Не сме я използвали по друг начин, но е хубаво да се знае за какво може да се ползва.

Re: ТУЧЕНИЦАТА- мнения за нея от специалисти и потребители.

18 Фев 2013, 14:29

За първи път научавам, че това растение е изключително полезно. Аз лично винаги съм считала, че е плевел. Някой може ли да даде някаква идея за ястия приготвени с тученица. От предишния пост разбрах, че може да се прави супа от нея. Ако има още предложения, ще ви бъда благодарна!

Re: ТУЧЕНИЦАТА- мнения за нея от специалисти и потребители.

18 Фев 2013, 16:11

Това е нещо ново за мен.През лятото ще го пробвам. Благодаря за информацията и после ще споделя рецепти.

Re: ТУЧЕНИЦАТА- мнения за нея от специалисти и потребители.

22 Фев 2013, 10:13

Ето няколко рецепти с тученица:

Салата от тученица
Необходими продукти: 300 г тученица, 2-3 стръка зелен чесън, 200 г краставици, 50 г кълнове, 2 яйца, 4 с. л. цедено кисело мляко, копър, сол на вкус

Приготовление: Тученицата се почиства добре, накисва се в подсолена вода и се нарязва на едро заедно с останалите зеленчуци. Добавят се останалите подправки и се разбърква добре. Готовата салата се поръсва се пшеничените кълнове и се гарнира с твърдо сварените яйца.

Баница
500 г (1 пакет) кори за баница, 1 килограм тученица, 2 връзки зелен лук или 3 глави стар лук, 2 яйца, 200 г сирене, 4 супени лъжици олио, 20 г масло, джоджен, сол, 1 чаша газирана вода или обикновена вода с щипка лимонтозу и сода бикарбонат.

Тученицата се почиства от дебелите стебла и се накисва в подсолена вода. Нарязва се, смесва се с нарязания лук и се размачква с малко сол и джоджена. Сиренето се разтрошава, смесва се с едно от яйцата и се добавя към тученицата. В намазана с олио тава се реди баницата като между пластовете плънка се слагат по два реда кори с олио между тях. Реже се но осем парчета. Разбива се второто яйце, смесва се с газираната вода и се залива баницата. Нарежда се маслото на парченца. Пече се в умерена фурна.

Супа от тученица

500гр. листа и стъбла от тученица
4 суп.лъжици зехтин
1 глава кормит лук
2 суп.лъжици брашно
200гр. сирене, настъргано
малко салца или доматено пюре
сол, черен пипер, магданоз и джоджен на вкус
2 яйца и лимонов сок за застройка

Тученицата се нарязва и се задушава в зехтина с нарязания лук и джоджен.Посипва се с брашно и се налива вода колкото за супа.След като заври се добавя сиренето, разбърканата с малко вода салца или доматено пюре.Разбърква се и се овкусява с подправки.Застройва се с лимоновия сок и разбитите яйца.

Re: ТУЧЕНИЦАТА- мнения за нея от специалисти и потребители.

22 Фев 2013, 11:53

Интересни рецепти. Аз бих се пробвала да направя баницата. Може да се получи нещо вкусно! Но не бих сложила лук в нея и този един килограм тученица за един пакет кори ми се струва доста голямо количество.

Тученица на салата - какъв ефект има и вкусна ли е?

31 Мар 2015, 11:57

Една приятелка се върна от Гърция преди седмица и снощи ни беше на гости, за да ни разкаже къде какво е видяла!
Интересното е, че сподели за една салата, която е видяла да присъства в менюто на гръцките ресторанти - салата от тученица :shock: :shock: Останах много впечатлена!

В първия момент не успях да загрея как изглеждаше, но зная, че е плевел, това беше и нещото, което още повече ме шокира! Слагам снимка за хората, които като мен не могат да загреят що е то тученица :idea:
portulacao.jpg
portulacao.jpg (14.8 KiB) Прегледано 4160 пъти
Интересно ми е дали и ние ще можем да си приготвим такава салатка от тученица и коя част от растението е ядлива?! :roll:

Вкусна ли е салатата - не мога да си представя, но явно има и някакъв положителен ефект върху здравето :idea: Имате ли повече информация при консумирането на тученица какви могат да бъдат здравословните ползи от нея, а как се приготвя? :?:

Re: Тученица на салата - какъв ефект има и вкусна ли е?

31 Мар 2015, 12:01

Ти да видиш - най-досадния плевел се ядял! Ами супер, значи мога да си гледам и в саксии в града, поне лесно ще се размножава :idea: :idea:
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3