Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
16 Яну 2013, 12:52
Тученицата съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Установено е обаче, че мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега 3 в рибеното масло. Има количества витамини А, В и Е, минерали и елементи:
магнезий;
калций;
калий;
желязо;
цинк;
алкалоиди;
флавоноиди;
кумарин;
сапонин;
глутаминова киселина;
оксална киселина и др., както и гелова субстанция.
16 Яну 2013, 13:00
И аз я ползвах за храна това лято и ми хареса. Тази година ще започна да храня с нея и гълъбите, че тревата е в градината и те не могат да стигнат до нея, а и по-добре, че иначе като се научат ще опасат на майка зеленината, а и аз пръскам заради дръвчетата. Въпросът ми за момента е за друго. Загледах се в състава й и видях кумарин и оксалова киселина. Аз ползвам оксаловата киселина да третирам пчелите против вароатоза, а ако не бъркам кумарина не беше ли някакъв репелент. Та може ли самата трева или извлек от нея да се ползва като предпазно средство външно против някой насекоми?
28 Яну 2013, 00:45
Значи тученицата не ви е интересна за обсъждане? Гледате, а не пишете. Само, ако знаехте колко много и за колко неща е полезна, а при нас е вреден бурен в градината. В Западна Европа се отглежда с декари и е по-скъпа и от някои плодове и зеленчуци. Но.....Добър е целият сайт, ама не се ли намери поне един образован специалист, за да може да прочетем наистина квалифицирано мнение за това супер полезно растение , а не да се сещаме какво са казвали нашите баби и дядовци за нея, когато са хранели животните и себе си с нея.
16 Фев 2013, 22:42
Това, че хората четат, означава, че темата е полезна и те научават нещо ново. Ние сме си правили супа от тученица, която много ни хареса. Не сме я използвали по друг начин, но е хубаво да се знае за какво може да се ползва.
18 Фев 2013, 14:29
За първи път научавам, че това растение е изключително полезно. Аз лично винаги съм считала, че е плевел. Някой може ли да даде някаква идея за ястия приготвени с тученица. От предишния пост разбрах, че може да се прави супа от нея. Ако има още предложения, ще ви бъда благодарна!
18 Фев 2013, 16:11
Това е нещо ново за мен.През лятото ще го пробвам. Благодаря за информацията и после ще споделя рецепти.
22 Фев 2013, 10:13
Ето няколко рецепти с тученица:
Салата от тученица
Необходими продукти: 300 г тученица, 2-3 стръка зелен чесън, 200 г краставици, 50 г кълнове, 2 яйца, 4 с. л. цедено кисело мляко, копър, сол на вкус
Приготовление: Тученицата се почиства добре, накисва се в подсолена вода и се нарязва на едро заедно с останалите зеленчуци. Добавят се останалите подправки и се разбърква добре. Готовата салата се поръсва се пшеничените кълнове и се гарнира с твърдо сварените яйца.
Баница
500 г (1 пакет) кори за баница, 1 килограм тученица, 2 връзки зелен лук или 3 глави стар лук, 2 яйца, 200 г сирене, 4 супени лъжици олио, 20 г масло, джоджен, сол, 1 чаша газирана вода или обикновена вода с щипка лимонтозу и сода бикарбонат.
Тученицата се почиства от дебелите стебла и се накисва в подсолена вода. Нарязва се, смесва се с нарязания лук и се размачква с малко сол и джоджена. Сиренето се разтрошава, смесва се с едно от яйцата и се добавя към тученицата. В намазана с олио тава се реди баницата като между пластовете плънка се слагат по два реда кори с олио между тях. Реже се но осем парчета. Разбива се второто яйце, смесва се с газираната вода и се залива баницата. Нарежда се маслото на парченца. Пече се в умерена фурна.
Супа от тученица
500гр. листа и стъбла от тученица
4 суп.лъжици зехтин
1 глава кормит лук
2 суп.лъжици брашно
200гр. сирене, настъргано
малко салца или доматено пюре
сол, черен пипер, магданоз и джоджен на вкус
2 яйца и лимонов сок за застройка
Тученицата се нарязва и се задушава в зехтина с нарязания лук и джоджен.Посипва се с брашно и се налива вода колкото за супа.След като заври се добавя сиренето, разбърканата с малко вода салца или доматено пюре.Разбърква се и се овкусява с подправки.Застройва се с лимоновия сок и разбитите яйца.
22 Фев 2013, 11:53
Интересни рецепти. Аз бих се пробвала да направя баницата. Може да се получи нещо вкусно! Но не бих сложила лук в нея и този един килограм тученица за един пакет кори ми се струва доста голямо количество.
31 Мар 2015, 11:57
Една приятелка се върна от Гърция преди седмица и снощи ни беше на гости, за да ни разкаже къде какво е видяла!
Интересното е, че сподели за една салата, която е видяла да присъства в менюто на гръцките ресторанти - салата от тученица

Останах много впечатлена!
В първия момент не успях да загрея как изглеждаше, но зная, че е плевел, това беше и нещото, което още повече ме шокира! Слагам снимка за хората, които като мен не могат да загреят що е то тученица

- portulacao.jpg (14.8 KiB) Прегледано 4160 пъти
Интересно ми е дали и ние ще можем да си приготвим такава салатка от тученица и коя част от растението е ядлива?!
Вкусна ли е салатата - не мога да си представя, но явно има и някакъв положителен ефект върху здравето

Имате ли повече информация при консумирането на тученица какви могат да бъдат здравословните ползи от нея, а как се приготвя?
31 Мар 2015, 12:01
Ти да видиш - най-досадния плевел се ядял! Ами супер, значи мога да си гледам и в саксии в града, поне лесно ще се размножава