Как умно да пазаруваме храна?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Как умно да пазаруваме храна?

Мнениеот rabotnata pchela » 14 Май 2015, 12:27

renetka написа:И аз много обичам да пазарувам храна :) Особено тези големите пазари за зареждане :)

Отида ли на такова място ще си загубя заплатата на мига. :)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Rali_hr » 21 Май 2015, 12:52

За себе си знам как да действам: Най-напред купувам месото - пилешко, свинско, кайма, риба.
След това минавам на основните неща: Боб, леща, картофи, булгур, ориз, спагети, макарони, замразени зеленчуци.
Следващото подред са ми разни буркани - грах, гъби, маслини, лютеници, доматен сос, последвани от олио и зехтин.
След това е сирене, кашкавал, пушено месо, яйца, масло, мляко и това е май- за хладилника. :mrgreen:
Накрая остават пресните зеленчуци и плодове, които купувам всеки ден за салата, или ако съм решила да готвя - чушки, тиквички, патладжан.
Минавам на бързо и през рафта с овесени ядки, кафе, чай. Рядко позволявам по пакет чипс. :)
И сметката ми накрая е голяма, торбите - празни, желанието за готвене - огромно :mrgreen:
Аватар
Rali_hr

Мнениеот rabotnata pchela » 23 Май 2015, 19:18

Rali_hr написа:За себе си знам как да действам: Най-напред купувам месото - пилешко, свинско, кайма, риба.
След това минавам на основните неща: Боб, леща, картофи, булгур, ориз, спагети, макарони, замразени зеленчуци.
Следващото подред са ми разни буркани - грах, гъби, маслини, лютеници, доматен сос, последвани от олио и зехтин.
След това е сирене, кашкавал, пушено месо, яйца, масло, мляко и това е май- за хладилника. :mrgreen:
Накрая остават пресните зеленчуци и плодове, които купувам всеки ден за салата, или ако съм решила да готвя - чушки, тиквички, патладжан.
Минавам на бързо и през рафта с овесени ядки, кафе, чай. Рядко позволявам по пакет чипс. :)
И сметката ми накрая е голяма, торбите - празни, желанието за готвене - огромно :mrgreen:

О, напротив, звучи много организирано, харесва ми! :) На мен лично ми се иска да не харча повече от 200лв на месец за храна и да имаме всичко, не знам дали е възможно. Изключително трудно е да пазаруваш, да има всичко, да има ред и дисциплина, честно да ви кажа, чудя се баба ми как се справяше с нейната пенсия! може би имаше още какво да науча от нея преди да си отиде :(
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот renetka » 25 Май 2015, 15:05

Не мисля, че с 200 лв. би могло да стане :roll: И аз искам, ама...
renetka

Мнениеот Mamacita » 25 Май 2015, 15:50

renetka написа:Не мисля, че с 200 лв. би могло да стане :roll: И аз искам, ама...

Много зависи, преди да се родят децата, ние с мъжа ми сме се оправяли фантастично с 200 лева, за храна само... иска ми се да не давам никакви, но няма как, а и плодовете и зеленчуците, сякаш с всяка година стават все по-скъпи, а основно за това харчим най-много!
Mamacita

Мнениеот renetka » 25 Май 2015, 15:57

Ми не знам, но аз само са мен си не се оправям с 200 само за храна :roll: Вярно, че съм ламя, ама...
renetka

Мнениеот Rali_hr » 25 Май 2015, 16:54

200 наистина са малко, но са предостатъчно за най-основните неща. Салатите за всяка вечер, както и сирената харчат най-много непредвидени разходи.
Аватар
Rali_hr

Мнениеот rabotnata pchela » 25 Май 2015, 17:44

Да ви кажа - много добре се справих!
Купих всичко, и боб, и картофи и ориз, и зеленчуци и всичко и не похарчих много, но бях супер стриктна! :)
дори и сирене и кашкавал ( за който все не остават пари) си взехме, ще се науча аз, но още си мечтая някой да ми направи списък и аз само да си пазарувам, хаха :lol:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Snejna » 04 Авг 2015, 08:14

Просто си направи списък на всичко, което ти дойде на ум. Когато разглеждам разни кулинарни блогове, или пък случайно попадна на някоя рецепта записвам това, което обикновено нямам, например моцарела. :mrgreen: И така си попълвам списъка и с различни неща.
Основните прподукти са ми ориз, боб, леща, грах, консерви боб и грах за бързи салати, отделно още нахут в буркан, елда, лютеница, доматен сос (ако от село е свършил). Сирене и кашкавал разбира се. Никакви шунки и подобни, защото това означава, че все някой хитър ще се намери да се навечеря със сандвичи, затова такива неща не вземам, само ако ми трябва за нещо конкретно. :)
Зеленчуци не купувам т.е. не се запасявам, освен с картофи и моркови. Всичко останало си купувам прясно и свежо на момента - чушки, тиквички и различни плодове. Сметките ми в магазиина не са много големи, ако се придържам към това, избягвам да купувам дребни и евтини незначителни неща, защото трупат сметката напразно. Позволяваме си 1 нещо "лошо", да речем да си купим пакет чипс - веднъж на 2-3 седмици. :)
Аватар
Snejna

Мнениеот Loreyn » 04 Авг 2015, 10:43

Това звучи лесно, но ако да кажем тази седмица вместо нахут ми се дояде баница, то съм хвърлила някакви пари за нещо, което цял месец няма да сготвя, а сега както е лято, поне още два ще си стои в пакета без да го бутна. Съответно ако имаш меню за месеца, може и да ти се получи, но ако се водиш от това, което ти се яде наистина, то мисля, че този план няма да проработи. :|
Loreyn

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети