Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
11 Яну 2016, 15:58
Jully написа:Не знам до колко са лесни и безопасни обаче. :/ Все пак става въпрос за някакви опушвания и подобни, ако отдолу се горят неприятни неща, знам ли :)
Не знам даил някой слага отдолу да гори гума на тир, но като цяло и аз не съм много ок с тея изпарения.
11 Яну 2016, 16:39
кора-бия написа:Jully написа:Не знам до колко са лесни и безопасни обаче. :/ Все пак става въпрос за някакви опушвания и подобни, ако отдолу се горят неприятни неща, знам ли :)
Не знам даил някой слага отдолу да гори гума на тир, но като цяло и аз не съм много ок с тея изпарения.
И аз имам големи опасения, не мисля, че е много добре, макар че не съм наясно каква е точно технологията, виждала съм само една снимка, ама как се прави идея нямам. Това пушено месо , което е по магазините дали е същото?
15 Мар 2016, 17:17
svetlozara написа:кора-бия написа:Jully написа:Не знам до колко са лесни и безопасни обаче. :/ Все пак става въпрос за някакви опушвания и подобни, ако отдолу се горят неприятни неща, знам ли :)
Не знам даил някой слага отдолу да гори гума на тир, но като цяло и аз не съм много ок с тея изпарения.
И аз имам големи опасения, не мисля, че е много добре, макар че не съм наясно каква е точно технологията, виждала съм само една снимка, ама как се прави идея нямам. Това пушено месо , което е по магазините дали е същото?
100% не е същото, добавят някакви химични съставки, които да придадат такъв вкус. Иначе ако тиси опушваш месо или риба, го правиш мисля, че беше с дъбови стърготини.
12 Апр 2016, 14:39
Дори казват, че готвенето на въглища крие риск от рак, а дали готвенето на пара с обикновени въглища не крие същите проблеми? Може би наистина трябва специален материал, с който да се опушват.
14 Апр 2016, 15:50
Дори и с дървени стърготини, които са натурален продукт, мисля, че не е много полезно за храната. Иначе има качествени колбаси, но не се разпространяват масово във всички магазини и са много скъпи.
15 Апр 2016, 17:09
irka написа:Дори и с дървени стърготини, които са натурален продукт, мисля, че не е много полезно за храната. Иначе има качествени колбаси, но не се разпространяват масово във всички магазини и са много скъпи.
кои например? Дай някоя конкретна марка и в кои магазини ги има?
18 Апр 2016, 10:06
Специално колбасите и месата на Елит мес са страхотни. Отличават се по вкус от другите, но много трудно ги намирам, все се оглеждам за тях, но рядко ги има в нашия район. На Маджаров преди бяха добри, но май развалиха качеството.
25 Юли 2024, 12:18
„Тайната“ на качествения колбас
Просто е – качественият колбас не съдържа МОМ, т.е. механично отделено месо. Когато месото е отделено ръчно, колбасът съдържа по-малко добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други „несвойствени“ и несъвместими с традицията съставки. Обратно – при механичното отделяне на месото, процесът се извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с унищожена или променена структура на мускулните влакна и ниска хранителна стойност. Това изисква влагане на повече сгъстители, оцветители и подобрители, за да се придаде форма и стегнатост на крайния продукт – все неща, които влошават характеристиките му.
Приготви се да се зачетеш в етикета. Не отнема време, но само той гарантира, че няма да се натъкнеш на МОМ в закупения от теб колбас. Полезно е да следиш най-вече за процента месо и броя на съставките, които присъстват на етикета. Качественият колбас е с висок процент месо и с малък брой съставки, между 5 и 10. За малотрайните варено-пушени колбаси стандартът е минимум 60% месо, а за по-висококачествените продукти в тази категория – минимум 80%, като например кренвиршите по стандарт „Стара планина“ са с около 83% свинско месо. При сурово-сушените колбаси – сушеници, луканки, суджуци – процентът месо в съдържанието трябва да бъде минимум 90.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.