Ядете ли охлюви и как ги готвите?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Ядете ли охлюви и как ги готвите?

Мнениеот Jully » 09 Юли 2015, 17:15

От няколко дни мъжът ми ме е заврънкал да ядем охлюви, от някъде му дойде спомен от миналото, когато са яли охлюви на село с баба му! Аз никога не съм опитвала, но като знам, че напоследък е доста разпространен деликатес може би ще се съглася. ;) Представям си нещо такова, което изглежда доста вкусно: :mrgreen:

426.jpg
426.jpg (32.03 KiB) Прегледано 1153 пъти

Никога не съм яла и не съм готвила, не знам никакви тънкости, затова ще ви помоля за съвети и рецепти не на последно място искам да кажете как е на вкус, лигаво, жилаво, какво е? :mrgreen:
Аватар
Jully

Re: Ядете ли охлюви и как ги готвите?

Мнениеот Pipilota » 09 Юли 2015, 17:16

Записвам се да следя темата, защото и аз съм много любопитна за охлювите !:) У нас също сме любители на новите вкусове и ще ми е интересно да науча някоя рецепта и тънкост :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот rabotnata pchela » 10 Юли 2015, 06:29

Винаги съм се чудила как ще се изсмуче този охлюв от там. :) Признавам си, дори не съм и любопитна какво е на вкус, това е от животните, които ако искаш да изядеш трябва собственоръчно да убия, а аз не мога, влезе ли живо у нас трябва да си иде от старост. :D
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Kaya » 10 Юли 2015, 10:10

Много обичам охлюви и приготвям на пролет задължително често.
Най-голямата тънкост е във варенето и почистването на охлювите. Първо се затварят в торбичка, която се надупчва и стоят там 2-3 дена, докато им се почистят червата. После се измиват и се слагат в много силно загрята много солена вода. Сменя се водата и се налива на ново, и се припенва, може да сложите зеленчуци. :) Накрая се почистват, като им се изважда предната неядлива част.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот yanevi » 10 Юли 2015, 10:22

Здравейте, попаднах на темата за охлювчетата и реших да напиша някой неща, които знам и правя.
За приготвянето на охлюви най- важното е тяхното добро изчистване и сваряване. Охлювите се оставят поне едно денонощие да се изходят, на следващия ден се попарват в тенджера с вряла вода на етапи, ако са много като количество.
За около 5-7 мин. След това се охлаждат и се почистват от чревцата и със сол се обтриват много хубаво изплакват се и могат да се сложат в пликчета и да се държат във фризер и когато се наложи се изважда едно или две пликчета и се сваряват с една чашка ракия за около 25-30 мин.

Рецепти:
Друсан кебап с охлюви

Нарязват се 4-5 глави лук ( зависимо от големината), на дъгички. Запържва се докато омекне добавяме предварително сварените охлюви и задушаваме около 10'тина минути на слаб огън (иначе стават жилави). Добавяме малко домати към края и черен пипер и сол на вкус.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Супа от охлюви
1-2 глави лук
1-2 картофа
1 сърмичка фиде,
1 морков
1 чушка
домати
охлюви около 150 гр.
олио
сол
черен пипер
червен пипер (по желание)
магданоз
кис. мляко+ 1 яйчен жълтък
Слагаме охлювите да се обиварят за около 20-25 мин. Нарязваме си лука, моркова, чушката и картофите и ги слагаме да се задушат в малко олио добавяме вода и ги оставяме да се варят. Когато са полусварени зеленчуците
добавяме охлювите и варим още до пълна готовност добавяме фидето и накрая доматите. Овкусяваме с черен пипер, сол, магданоз. Правим застройка от кисело мляко и жълтък отделно.

Мога да предложа още някоя рецепта но това за сега мисля, че е достатъчно
Надявам се, че ще Ви допаднат рецептичките.
Добър апетит! Хранете се здравословно. :P
Винаги гледай напред!
yanevi

Мнениеот mimeto90 » 10 Юли 2015, 10:31

Не бих повторила, но ми беше интересно да опитам, просто не мога да превъзмогна мисълта, че са охлюви, иначе на вкус са ок :roll:
mimeto90

Мнениеот Kaya » 10 Юли 2015, 10:32

Супер предложения!
Аз ги обичам най-много панирани! След като се извади месестата част ги панираме в яйце, брашно и галета, стават страхотно мезе!
Идеята за друсания кебап много ми хареса :))
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот MGB » 10 Юли 2015, 12:04

Ами не съм яла, но предполагам са като мидите, то месото им е мускул :idea:
MGB

Мнениеот Rali_hr » 10 Юли 2015, 12:14

А с черупките какво се случва, те за красота ли са? :roll:
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Ваня Стойчева » 10 Юли 2015, 14:47

Rali_hr написа:А с черупките какво се случва, те за красота ли са? :roll:

Яла съм преди много години. Черупките при някои рецепти се използват само за бульона, сервират се за красота.
Аватар
Ваня Стойчева

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети