Здравейте, попаднах на темата за
охлювчетата и реших да напиша някой неща, които знам и правя.
За приготвянето на охлюви най- важното е тяхното добро изчистване и сваряване. Охлювите се оставят поне едно денонощие да се изходят, на следващия ден се попарват в тенджера с вряла вода на етапи, ако са много като количество.
За около 5-7 мин. След това се охлаждат и се почистват от чревцата и със сол се обтриват много хубаво изплакват се и могат да се сложат в пликчета и да се държат във фризер и когато се наложи се изважда едно или две пликчета и се сваряват с една чашка ракия за около 25-30 мин.
Рецепти:
Друсан кебап с охлювиНарязват се 4-5 глави лук ( зависимо от големината), на дъгички. Запържва се докато омекне добавяме предварително сварените охлюви и задушаваме около 10'тина минути на слаб огън (иначе стават жилави). Добавяме малко домати към края и черен пипер и сол на вкус.----------------------------------------------------------------------------------------------
Супа от охлюви1-2 глави лук
1-2 картофа
1 сърмичка фиде,
1 морков
1 чушка
домати
охлюви около 150 гр.
олио
сол
черен пипер
червен пипер (по желание)
магданоз
кис. мляко+ 1 яйчен жълтък
Слагаме охлювите да се обиварят за около 20-25 мин. Нарязваме си лука, моркова, чушката и картофите и ги слагаме да се задушат в малко олио добавяме вода и ги оставяме да се варят. Когато са полусварени зеленчуците
добавяме охлювите и варим още до пълна готовност добавяме фидето и накрая доматите. Овкусяваме с черен пипер, сол, магданоз. Правим застройка от кисело мляко и жълтък отделно.
Мога да предложа още някоя рецепта но това за сега мисля, че е достатъчно
Надявам се, че ще Ви допаднат рецептичките.
Добър апетит! Хранете се здравословно.
