Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Полезни съвети за начинаещите в кухнята!

09 Окт 2015, 13:26

Досега не съм срещала такава темичка във форума, а сякаш имаме нужда от нея. Разбира се, че не искам да обидя никого, просто на мен ми е трудно да се справям с тези задачи, затова и търся вашата помощ!

Например аз много обичам варива, но почти никога не мога да уцеля подходящото време, в което да ги сваля от котлона или трябва да правя крем супа от тях след това, или да ги доварявам :(
Трудно ми е да комбинирам и подправките и да разбера на кое ядене какво му отива :?

Към полезните съвети спадат и варене, печене, пържене на месо, всякакви идеи за това как се шпикова (ако така се казваше тази процедура), както и на каква е разликата между запържване, пържене и задушаване...
Много е богата темичката и се надявам да я запълним с всякакви интересности, които ще ни бъдат наистина полезни, за да се хвалим после с перфектни резултати като този ;)
smoked-salmon-eggs-benedict.jpg
smoked-salmon-eggs-benedict.jpg (72.53 KiB) Прегледано 3249 пъти

Re: Полезни съвети за начинаещите в кухнята!

09 Окт 2015, 13:32

Това изглежда наистина страхотно.
На мен най-трудно в началото на "кулинарния" ми живот беше нацелването на идеалната гъстота. :) Дали не съм сложила много брашно, дали е малко, защо ми стои "отцвичена" манджата. Накрая с малко съвети стигнах до истината. Започнах да използвам определена мерилка, на тенджера от 3 литра използвам 5 с.л. брашно, което първо запичам на сух тиган, за да няма кофти брашнян вкус. :) дано ти е от полза! :mrgreen:

Re: Полезни съвети за начинаещите в кухнята!

09 Окт 2015, 14:06

НЕ знам кое ти е най-трудно, аз се затруднявам с месенето, никога не ми се получава, не знам какво е меко и нелепнещо тесто, за мен ако е меко, значи още лепне и обикновено правя едни буци.. какво да ти кажа. :) :mrgreen: Та приемам съвети за тестото! :)

Re: Полезни съвети за начинаещите в кухнята!

09 Окт 2015, 14:34

kauda написа:Това изглежда наистина страхотно.
На мен най-трудно в началото на "кулинарния" ми живот беше нацелването на идеалната гъстота. :) Дали не съм сложила много брашно, дали е малко, защо ми стои "отцвичена" манджата. Накрая с малко съвети стигнах до истината. Започнах да използвам определена мерилка, на тенджера от 3 литра използвам 5 с.л. брашно, което първо запичам на сух тиган, за да няма кофти брашнян вкус. :) дано ти е от полза! :mrgreen:

Аз така и не разбрах какво правиш с това брашно, сосове ли сгъстяваш и ако го използваш за това, то защо просто не слагаш по-малко течност, та да не се налага след това да слагаш брашно?

Re: Полезни съвети за начинаещите в кухнята!

09 Окт 2015, 15:16

Е, как по-малко течност, ако готвиш боб за 6 човека не може по-малко течност. :mrgreen:

Re: Полезни съвети за начинаещите в кухнята!

09 Окт 2015, 15:21

Jully написа:НЕ знам кое ти е най-трудно, аз се затруднявам с месенето, никога не ми се получава, не знам какво е меко и нелепнещо тесто, за мен ако е меко, значи още лепне и обикновено правя едни буци.. какво да ти кажа. :) :mrgreen: Та приемам съвети за тестото! :)

Работата е там, че едно тесто е нелепнещо, когато не ти остава по пръстите, т.е. от него постоянно излиза влага, докато не сложиш толкова тесто и не си го месила толкова време, че да е станало на камък. :!: :D От друга страна в рецептите винаги си има колко брашно трябва да поеме това, което месиш, т.е. след като поеме всичко, просто спри и опитай да го разточиш или там каквото трябва да се случи с него :idea: ;)

Re: Полезни съвети за начинаещите в кухнята!

09 Окт 2015, 17:18

Как ще има в рецептите, като ти напишат брашно докато стане меко тесто и си до там. :lol:

Re: Полезни съвети за начинаещите в кухнята!

12 Окт 2015, 09:28

fawla написа:Как ще има в рецептите, като ти напишат брашно докато стане меко тесто и си до там. :lol:

Ако питаш някоя баба, да това ще ти каже, иначе в рецептите винаги има количества, иначе масленото тесто не бива да се меси много дълго тъй като се влошават качествата му, а относно другото съм чела, че трябва да се меси, докато не стане на мехурчета :idea:

Re: Полезни съвети за начинаещите в кухнята!

12 Окт 2015, 12:01

На мен месенето също не ми е силната страна, затова пък слагам всичко в робота и той меси, а аз накрая само "обирам лаврите" :lol:

Re: Полезни съвети за начинаещите в кухнята!

12 Окт 2015, 14:30

Pipilota написа:На мен месенето също не ми е силната страна, затова пък слагам всичко в робота и той меси, а аз накрая само "обирам лаврите" :lol:

Абе никога не съм месила в робот, но съм опитвала разни неща, които да приготвени по този начин и съм на мнение, че докато не понатиснеш тестото, трудно може да ти стане наистина вкусно :!:
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4