Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

Хранкоопите - качествена храна или заблуда?

22 Фев 2016, 14:41

Държа да се храним вкъщи с продукти, които са домашно произведени, с биологичен произход. Може малко да прекалявам и да съм го обърнала на мания, но забелязвам, че все повече хора се интересуват от това и го приемат като начин на живот. Обяснимо според мен, като се има предвид от какво сме заобиколени! Та с една дума - следя всичко, свързано с темата и все по-често попадам на обявления за организиране на срещи в различни градове на страната. На тях производители на биологични продукти и потребители се срещат и възстановяват връзката между градските хора и фермерите, можеш да се запасиш с биологична храна, дори да посетиш мястото, от където тя идва, да видиш сертификатите, че наистина е такава. Макар че в България подобни производители са все още малцина, това за мен е най-сигурния начин да се снабдиш с качествена храна. Като едни Тома неверни заради дереджето на държавата ни смятате ли, че може да се има доверие на сертификатите, които се издават на подобни фермери или е само за оправдаване на парите, които са получили от европейските програми? Смятате ли, че на подобни хранкоопи наистина се предлагат качествени продукти или има хора, които се възползват от желанието на клиентите да се хранят здравословно? А защо не винаги изискваме сертификат?

Re: Хранкоопите - качествена храна или заблуда?

22 Фев 2016, 15:51

Не съм попадала изобщо на подобно място и информация. Само на един сайт, който се рекламират, като сайт на производители и се чудя дали да си взема нещо от там, най-вече се бях ориентирала към пилешкото месо - цяло пиле. Интересно ще ми е ако можеш да споделиш повече информация от къде намираш такива срещи и от къде се сдобиваш с информацията за тях. :roll:

Re: Хранкоопите - качествена храна или заблуда?

22 Фев 2016, 15:56

Именна защото сме в България подхождам малко предпазливо относно тези продукти, защото един път си изпатих. Купих картофи, отгледани на сели, уж био, а се оказа, че са обработвани с някакъв прах, който им пречи да покарват, и вкусът им беше отвратителен.

Re: Хранкоопите - качествена храна или заблуда?

22 Фев 2016, 17:17

klara написа:Именна защото сме в България подхождам малко предпазливо относно тези продукти, защото един път си изпатих. Купих картофи, отгледани на сели, уж био, а се оказа, че са обработвани с някакъв прах, който им пречи да покарват, и вкусът им беше отвратителен.

ужас! Не знам направо вече как да се доверим! Може би е най-добре всички да хващаме по една нива и да си копаем!

Re: Хранкоопите - качествена храна или заблуда?

22 Фев 2016, 21:41

Дами, много сте се оплели, много!
zagrijena написа:Държа да се храним вкъщи с продукти, които са домашно произведени, с биологичен произход.
ДА УТОЧНЯ, ЧЕ ТО ВСИЧКО Е С БИОЛОГИЧЕН ПРОИЗХОД. :banghead: ВЕРОЯТНО СТАВА ВЪПРОС ЗА НАЛИЧИЕТО НА СЕРТИФИКАТ "БИО", С КОЙТО ОБАЧЕ НЯМА КОЙ ДОМАШЕН ПРОДУКТ ДА СЕ ЗАКИЧИ, НЯМА КОЙ ДА ТЕСТВА, НЯМА И КОЙ ДА ПЛАТИ ЗА ТАКЪВ. И ИЗИСКВАНИЯТА НЯМА ДА ПОКРИЕ.
Може малко да прекалявам и да съм го обърнала на мания, но забелязвам, че все повече хора се интересуват от това и го приемат като начин на живот. Обяснимо според мен, като се има предвид от какво сме заобиколени! Та с една дума - следя всичко, свързано с темата и все по-често попадам на обявления за организиране на срещи в различни градове на страната. На тях производители на биологични продукти и потребители се срещат и възстановяват връзката между градските хора и фермерите, можеш да се запасиш с биологична храна, дори да посетиш мястото, от където тя идва, да видиш сертификатите, че наистина е такава.
АБЕ, ХОРА, НЕБИОЛОГИЧНА ХРАНА НЯМА. РАЗБЕРЕТЕ ГО ТОВА.
Макар че в България подобни производители са все още малцина, това за мен е най-сигурния начин да се снабдиш с качествена храна. Като едни Тома неверни заради дереджето на държавата ни смятате ли, че може да се има доверие на сертификатите, които се издават на подобни фермери или е само за оправдаване на парите, които са получили от европейските програми?
ТОЧНО ТЕЗИ СЪС СУБСИДИИТЕ НЕ СА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, КОИТО СЕ ПРОДАВАТ ПО ХРАНКОПИТЕ, НАЙ-ВЕЧЕ, ЗАЩОТО ОТ СУБСИДИИТЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ПРОДАЖБИ. В ХРАНКООПИТЕ ИМА ОБЕДИНЕНИЕ НА ХОРА, КОИТО ПАЗАРУВАТ ХРАНИ ОТ МАЛКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ФЕРМЕРИ.
Смятате ли, че на подобни хранкоопи наистина се предлагат качествени продукти или има хора, които се възползват от желанието на клиентите да се хранят здравословно? А защо не винаги изискваме сертификат?

ХРАНКООПИТЕ НЕ ПРАВЯТ ДРУГО, ОСВЕН ОПИСАНОТО ПО-ГОРЕ. СЕГА, ЗАДАВАШ И ЕДИН РАЗУМЕН ВЪПРОС, ЗАЩО НЕ ИСКАМЕ СЕРТИФИКАТ? АМА КАКЪВ ДА Е СЕРТИФИКАТЪТ?
ВИЖДАЛ СЪМ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА КОЛБАСИ, КОИТО СЪХРАНЯВАТ ЛУКАНКИТЕ СИ УВИТИ ВЪВ ВЕСТНИЦИ И ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА ПО-ХУБАВИ И ЧИСТИ ОТ ТЕЗИ В МАГАЗИНА. НЕЩО НЕ МОГА ДА ГО ПРИЕМА ТОВА. ЗА МЕН МЕРОДАВНИ СА САМО ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ ПРЕЗ РЕГИСТРИРАНИ ФИРМИ. И ИЗДАВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ. ТЕ МОГАТ ДА ЗАСТАНАТ ЗАД СТОКАТА СИ.

Re: Хранкоопите - качествена храна или заблуда?

23 Фев 2016, 10:19

Въпросът е, че вече многооо се наплашихме от това, което виждаме по етикетите. :mrgreen: И затова си мислим, че на фермерския пазар нещата ще са по-различни, но истината е, че и бабите са се изучили вече и не продават био храна. Отдавна и те се научиха как да запазват стоката си по-бързо и по-добре и да печелят повече.

Re: Хранкоопите - качествена храна или заблуда?

23 Фев 2016, 10:57

varlam написа:Дами, много сте се оплели, много!
zagrijena написа:Държа да се храним вкъщи с продукти, които са домашно произведени, с биологичен произход.
ДА УТОЧНЯ, ЧЕ ТО ВСИЧКО Е С БИОЛОГИЧЕН ПРОИЗХОД. :banghead: ВЕРОЯТНО СТАВА ВЪПРОС ЗА НАЛИЧИЕТО НА СЕРТИФИКАТ "БИО", С КОЙТО ОБАЧЕ НЯМА КОЙ ДОМАШЕН ПРОДУКТ ДА СЕ ЗАКИЧИ, НЯМА КОЙ ДА ТЕСТВА, НЯМА И КОЙ ДА ПЛАТИ ЗА ТАКЪВ. И ИЗИСКВАНИЯТА НЯМА ДА ПОКРИЕ.
Може малко да прекалявам и да съм го обърнала на мания, но забелязвам, че все повече хора се интересуват от това и го приемат като начин на живот. Обяснимо според мен, като се има предвид от какво сме заобиколени! Та с една дума - следя всичко, свързано с темата и все по-често попадам на обявления за организиране на срещи в различни градове на страната. На тях производители на биологични продукти и потребители се срещат и възстановяват връзката между градските хора и фермерите, можеш да се запасиш с биологична храна, дори да посетиш мястото, от където тя идва, да видиш сертификатите, че наистина е такава.
АБЕ, ХОРА, НЕБИОЛОГИЧНА ХРАНА НЯМА. РАЗБЕРЕТЕ ГО ТОВА.
Макар че в България подобни производители са все още малцина, това за мен е най-сигурния начин да се снабдиш с качествена храна. Като едни Тома неверни заради дереджето на държавата ни смятате ли, че може да се има доверие на сертификатите, които се издават на подобни фермери или е само за оправдаване на парите, които са получили от европейските програми?
ТОЧНО ТЕЗИ СЪС СУБСИДИИТЕ НЕ СА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, КОИТО СЕ ПРОДАВАТ ПО ХРАНКОПИТЕ, НАЙ-ВЕЧЕ, ЗАЩОТО ОТ СУБСИДИИТЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ПРОДАЖБИ. В ХРАНКООПИТЕ ИМА ОБЕДИНЕНИЕ НА ХОРА, КОИТО ПАЗАРУВАТ ХРАНИ ОТ МАЛКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ФЕРМЕРИ.
Смятате ли, че на подобни хранкоопи наистина се предлагат качествени продукти или има хора, които се възползват от желанието на клиентите да се хранят здравословно? А защо не винаги изискваме сертификат?

ХРАНКООПИТЕ НЕ ПРАВЯТ ДРУГО, ОСВЕН ОПИСАНОТО ПО-ГОРЕ. СЕГА, ЗАДАВАШ И ЕДИН РАЗУМЕН ВЪПРОС, ЗАЩО НЕ ИСКАМЕ СЕРТИФИКАТ? АМА КАКЪВ ДА Е СЕРТИФИКАТЪТ?
ВИЖДАЛ СЪМ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА КОЛБАСИ, КОИТО СЪХРАНЯВАТ ЛУКАНКИТЕ СИ УВИТИ ВЪВ ВЕСТНИЦИ И ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА ПО-ХУБАВИ И ЧИСТИ ОТ ТЕЗИ В МАГАЗИНА. НЕЩО НЕ МОГА ДА ГО ПРИЕМА ТОВА. ЗА МЕН МЕРОДАВНИ СА САМО ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ ПРЕЗ РЕГИСТРИРАНИ ФИРМИ. И ИЗДАВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ. ТЕ МОГАТ ДА ЗАСТАНАТ ЗАД СТОКАТА СИ.


Тук доста може да се поспори. Да, по принцип храната, с която се храним е биологична - животинска или растителна. Но грешката може да се окаже и вярна - сещам се за нишестето, маргарина, а вече и по химичен начин произвеждат и изкуствени яйца и бог знае какво /справка статия "8 изкуствени храни, които Китай произвежда, а ние употребяваме"/. Колкото до сертификатите, познавах биопроизводител със сертификат, който ми е разказвал, че контролът е много строг, изследват продукцията в лаборатории в чужбина и то за 400 вещества. Тези, които получават пари от европрограми даже не могат да си позволят да напръскат с нещо непозволено, защото ще ги накарат да върнат парите. Иначе луканката, увита във вестник, естествено няма как да хване дикиш.

Re: Хранкоопите - качествена храна или заблуда?

23 Фев 2016, 18:04

fairy написа:
varlam написа:Дами, много сте се оплели, много!
zagrijena написа:Държа да се храним вкъщи с продукти, които са домашно произведени, с биологичен произход.
ДА УТОЧНЯ, ЧЕ ТО ВСИЧКО Е С БИОЛОГИЧЕН ПРОИЗХОД. :banghead: ВЕРОЯТНО СТАВА ВЪПРОС ЗА НАЛИЧИЕТО НА СЕРТИФИКАТ "БИО", С КОЙТО ОБАЧЕ НЯМА КОЙ ДОМАШЕН ПРОДУКТ ДА СЕ ЗАКИЧИ, НЯМА КОЙ ДА ТЕСТВА, НЯМА И КОЙ ДА ПЛАТИ ЗА ТАКЪВ. И ИЗИСКВАНИЯТА НЯМА ДА ПОКРИЕ.
Може малко да прекалявам и да съм го обърнала на мания, но забелязвам, че все повече хора се интересуват от това и го приемат като начин на живот. Обяснимо според мен, като се има предвид от какво сме заобиколени! Та с една дума - следя всичко, свързано с темата и все по-често попадам на обявления за организиране на срещи в различни градове на страната. На тях производители на биологични продукти и потребители се срещат и възстановяват връзката между градските хора и фермерите, можеш да се запасиш с биологична храна, дори да посетиш мястото, от където тя идва, да видиш сертификатите, че наистина е такава.
АБЕ, ХОРА, НЕБИОЛОГИЧНА ХРАНА НЯМА. РАЗБЕРЕТЕ ГО ТОВА.
Макар че в България подобни производители са все още малцина, това за мен е най-сигурния начин да се снабдиш с качествена храна. Като едни Тома неверни заради дереджето на държавата ни смятате ли, че може да се има доверие на сертификатите, които се издават на подобни фермери или е само за оправдаване на парите, които са получили от европейските програми?
ТОЧНО ТЕЗИ СЪС СУБСИДИИТЕ НЕ СА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, КОИТО СЕ ПРОДАВАТ ПО ХРАНКОПИТЕ, НАЙ-ВЕЧЕ, ЗАЩОТО ОТ СУБСИДИИТЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ПРОДАЖБИ. В ХРАНКООПИТЕ ИМА ОБЕДИНЕНИЕ НА ХОРА, КОИТО ПАЗАРУВАТ ХРАНИ ОТ МАЛКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ФЕРМЕРИ.
Смятате ли, че на подобни хранкоопи наистина се предлагат качествени продукти или има хора, които се възползват от желанието на клиентите да се хранят здравословно? А защо не винаги изискваме сертификат?

ХРАНКООПИТЕ НЕ ПРАВЯТ ДРУГО, ОСВЕН ОПИСАНОТО ПО-ГОРЕ. СЕГА, ЗАДАВАШ И ЕДИН РАЗУМЕН ВЪПРОС, ЗАЩО НЕ ИСКАМЕ СЕРТИФИКАТ? АМА КАКЪВ ДА Е СЕРТИФИКАТЪТ?
ВИЖДАЛ СЪМ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА КОЛБАСИ, КОИТО СЪХРАНЯВАТ ЛУКАНКИТЕ СИ УВИТИ ВЪВ ВЕСТНИЦИ И ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА ПО-ХУБАВИ И ЧИСТИ ОТ ТЕЗИ В МАГАЗИНА. НЕЩО НЕ МОГА ДА ГО ПРИЕМА ТОВА. ЗА МЕН МЕРОДАВНИ СА САМО ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ ПРЕЗ РЕГИСТРИРАНИ ФИРМИ. И ИЗДАВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ. ТЕ МОГАТ ДА ЗАСТАНАТ ЗАД СТОКАТА СИ.


Тук доста може да се поспори. Да, по принцип храната, с която се храним е биологична - животинска или растителна. Но грешката може да се окаже и вярна - сещам се за нишестето, маргарина, а вече и по химичен начин произвеждат и изкуствени яйца и бог знае какво /справка статия "8 изкуствени храни, които Китай произвежда, а ние употребяваме"/. Колкото до сертификатите, познавах биопроизводител със сертификат, който ми е разказвал, че контролът е много строг, изследват продукцията в лаборатории в чужбина и то за 400 вещества. Тези, които получават пари от европрограми даже не могат да си позволят да напръскат с нещо непозволено, защото ще ги накарат да върнат парите. Иначе луканката, увита във вестник, естествено няма как да хване дикиш.


Това с европрограмите е някаква шега, нали? Разберете, че оня който получава пари по европрограми, има най-голяма изгода да не продава въобще, защото продажбите са му ненужен разход, след като е усвоил всичко за съответната култура/субсидия. И да кажем, че оня който ви продава кашкавал, ако си бърка в носа и си топи пръста в млякото, тестът " за 400 вещества в чужбина" може и да не хване нищо. :jumpeveryone:
И какво от това, че 400 вещества ги няма, след като има сополи в млякото? Вредното може да се окаже 401-вото вещество.

Re: Хранкоопите - качествена храна или заблуда?

23 Фев 2016, 19:54

Така като поставяш въпросът, направо се чудя кое е първо - яйцето или кокошката. :mrgreen:
Ясно е, че няма как да имаш доверие, ама не трябва и да отричаш. Съгласен съм, че млякото от улицата с усмихната баба не е най-добрият избор, но има едно условие за повечето хранкоопи, а то е, че това е кооперация, в която продажбата е само между членове, а за членуваш вътре не се оказва толкова лесно. Което ме навежда на мисълта и защо тези групи и продажби са затворени за останалите обикновени потребители, каква е идеята на това? :roll:

Re: Хранкоопите - качествена храна или заблуда?

25 Фев 2016, 12:43

varlam, по тази логика не трябва да купуваме и нищо от магазина, защото някой на поточната линия в завода може да си е забърсал носа и да е пипнал продукта, докато го е опаковал. :mrgreen: Колкото и да са роботизирани процесите, все се случва да пипне и човешка ръка.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3