Кисело мляко във фурната - възможно ли е?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Кисело мляко във фурната - възможно ли е?

Мнениеот zheleva212 » 28 Сеп 2016, 14:01

Ваня Стойчева написа:Една позната сподели, че прави кисело мляко във фурната, но само толкова, не пожела да си издаде рецептата. :-|
Каза, че става много бързо и много лесно, даже го опитах, но диалога приключи много бързо и не искаше да каже как го прави. Интересното е, че млякото си беше вкусно и гъсто, но не знам как се прави, само каза, че го прави в печката. Някоя от вас знае ли как се прави кисело мляко във фурната и дали наистина е възможно, или е било бъзик? :roll:


Чак пък в толкова голяма тайна да го държи :smile: , едва ли е по-различно правенето от другия начин. А и на вкус няма как да се различава, все за подквасване става дума.
zheleva212
 
Мнения: 383
Регистриран на: 20 Ное 2013, 16:51

Re: Кисело мляко във фурната - възможно ли е?

Мнениеот marsu » 29 Яну 2017, 10:06

ramimni написа:
marsu написа:Аз го правя във фурната. :) Има два варианта, прави се млякото, като е много важно каймака да не се разопкъсва. ;) т.е. подквасва се както си знаем,. :) През това време се загрява фурната на 150 градуса и след като за грее се спира. Тогава вече се слагат бурканите в печката за следващите 6 часа без да се отваря фурната. :)
Друг вариант е да се загрее на 40-50 градуса и да се сложат бурканите вътре, докато работи. ;)


Топлината на загрятата фурна изчезва много по-рано и не се запазва за 6 часа. Не ми е ясно как ще се подкваси млякото така. А да държа бурканите на включена фурна, за да се подкваси млякото, за мен е глупаво. Едва ли ще има разлика във вкуса с обикновено подквасеното. Да, може да се подквасва така, но аз лично не виждам смисъл.

А защо да има разлика от обикновеното кисело мляко и аз не намирам защо. Да е глупаво, ти можеш да кажеш, аз глупости не правя. Топлината не се задържа и ако си завиеш млякото, когато млякото се охлади, освен ако не го държиш до парното, то пак се охлажда, когато млякото се охлади самото то. Само че дето да се чудиш къде да го завиеш и къде да го държиш, го слагаш в печката. Никой не те кара на сила, но за нещо , което не си пробвала, моля те не го наричай глупост!!! Много ефикасен и лесен начин за правене на кисело мляко е, прибираш в печката, на млякото е достатъчно в началото да е топло, после когато се охлажда, именно тогава се стяга. :!: :!: :!:
Аватар
marsu
 
Мнения: 1183
Регистриран на: 20 Мар 2015, 15:25

Re: Кисело мляко във фурната - възможно ли е?

Мнениеот M.Tasheva » 30 Яну 2017, 14:34

Аз съм пробвала и по двата начина и определено предпочитам този със завиването на бурканите. Не е нужно да се слагат на парното даже. Държала съм ги в студена стая увити и е ставало чудесно подквасено мляко. Другият начин прекалено много следене колко да е топла фурната, наистина няма смисъл.
M.Tasheva
 
Мнения: 393
Регистриран на: 21 Окт 2013, 13:55

Re: Кисело мляко във фурната - възможно ли е?

Мнениеот Кери » 01 Фев 2019, 15:50

Да, възможно е. На много ниска температура за няколко часа. Може би на 30-40 градуса го подквасвах така.
Кери
 
Мнения: 25
Регистриран на: 10 Дек 2018, 13:12

Предишна

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта