Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Реших да си направя домашна шунка

19 Сеп 2016, 16:36

Омръзна ми да купувам от магазина всевъзможни странни меса, наречени шунка. Или ще има необичаен вкус, нямащ нищо общо с месото, или ще има странна структура. Гледам да избирам качествени и уж хубави, но в повечето време съм недоволна. Затова се амбицирах и взех да се ровя за информация дали не мога аз да си направя домашна шунка. И открих следната рецепта: свинско месо, предимно от задния бут, морска сол, захар, черен пипер, вода. Можете да ползвате и други подправки по ваш вкус - червен пипер, чесън, дафинов лист, мащерка и каквото се сетите, че обичате. Солта като количество е 30 г на всеки килограм от месото, т.е. ако бутът тежи 3 кг, морската сол трябва да е 90 г. Захарта е 2 г на всеки килограм. Свинското се натрива със солта, захарта и пипера, може да се направят разрези в него и там също да се натърка. Потопява се във вода и се слага в хладилника да престои ден-два. Изважда се и се обезсолява като се потопява в чиста вода наколко пъти. След това се обсушава. По избор може да се вари или да се пече. Ако решите да я варите, може да добавите глава лук, праз, корен целина. Ако се пече, става на 120 градуса за около 3 часа и често се обръща, докато добие хубав загар.

Аз май предпочитам да я запека. А следващият опит може да е варена :grin: . Стискам си палци да не объркам нещо и да стане сполучлива домашна шунка. Чудя се дали не може по същия начин да се процедира и с друг вид месо? Вие бихте ли се захванали или смятате, че не си заслужава времето и усилията? Няма да откажа и предложения с какво мога да обогатя още вкуса й :smile: .

Re: Реших да си направя домашна шунка

19 Сеп 2016, 16:53

Може да изглежда много трудоемко, но според мен си заслужава! Аз бих опитала първо с по-малко парче месо, за да не отиде зян големия бут. Че тогава много ще ме е яд, ако го съсипя :smile: .

Re: Реших да си направя домашна шунка

20 Сеп 2016, 08:34

Аз бих направила разрези в месото и там бих сложила чесън, черен пипер, червен, чубрица, сол, за да може да поеме по-добре и навътре да се овкуси. Мисля, че всякакво месо би станало - пилешко, пуешко даже, защо не. Добра идея, не е толкова сложно :smile: .

Re: Реших да си направя домашна шунка

20 Сеп 2016, 08:58

А каква трайност има после? За мен това си е чисто месо. Ако си запечеш с подходящи подправки под фолио хубаво парче месо, без да подбираш, то също ще стане толкова подходящо за сандвичи! :)

Re: Реших да си направя домашна шунка

20 Сеп 2016, 09:19

След като се осолява месото и престоява в саламура, би трябвало да издържа доста. Подобно на пастърмата сигурно, само където тя се суши после, иначе обработката й преди това е същата.

Re: Реших да си направя домашна шунка

20 Сеп 2016, 10:01

Сгурно месото, като се осоли ще консервира. Иначе има уреди за готвене на шунка, които никак не са скъпи, но трябва дас и поръчаш от ebay или амазон. :) Там вече можеш и да си направиш шунката в правилна форма. :)

Re: Реших да си направя домашна шунка

20 Сеп 2016, 11:09

Поздравявам те за избора сама да си направиш шунка, така със сигурност ще ядеш до колкото е възможно полезна храна. :!: Което е добър избор и за всички останали у дома. А ако успееш да намериш и идеалната за теб рецепта ще ти бъде още по-удобно и по-добре. :) Тази, която казваш не звучи никак зле, но мисля, че варенето е задължително при шунката. :!:

Re: Реших да си направя домашна шунка

20 Сеп 2016, 11:23

А не може ли да се опуши месото? Трябва ли преди това да се свари? Много харесвам такива неща :smile: . Да си ги овкусиш и направиш както на теб ти харесва. Играчка е, но това също е част от удоволствието.

Re: Реших да си направя домашна шунка

20 Сеп 2016, 12:35

Опушването в домашни условия май е доста опасно, защото изпаренията не са много Ок да навлизат из месото ви.

Re: Реших да си направя домашна шунка

20 Сеп 2016, 14:11

Браво за решението! Пробвала съм се веднъж, не ми се получи, варих я и си станах точно сварено месо, може би има и някоя друга тънкост, която се спазва и аз съм я пропуснала не знам. :) но пробвай и ако твоята рецепта се окаже успешна, ще направя и аз! :)
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2