Омръзна ми да купувам от магазина всевъзможни странни меса, наречени шунка. Или ще има необичаен вкус, нямащ нищо общо с месото, или ще има странна структура. Гледам да избирам качествени и уж хубави, но в повечето време съм недоволна. Затова се амбицирах и взех да се ровя за информация дали не мога аз да си направя домашна шунка. И открих следната рецепта: свинско месо, предимно от задния бут, морска сол, захар, черен пипер, вода. Можете да ползвате и други подправки по ваш вкус - червен пипер, чесън, дафинов лист, мащерка и каквото се сетите, че обичате. Солта като количество е 30 г на всеки килограм от месото, т.е. ако бутът тежи 3 кг, морската сол трябва да е 90 г. Захарта е 2 г на всеки килограм. Свинското се натрива със солта, захарта и пипера, може да се направят разрези в него и там също да се натърка. Потопява се във вода и се слага в хладилника да престои ден-два. Изважда се и се обезсолява като се потопява в чиста вода наколко пъти. След това се обсушава. По избор може да се вари или да се пече. Ако решите да я варите, може да добавите глава лук, праз, корен целина. Ако се пече, става на 120 градуса за около 3 часа и често се обръща, докато добие хубав загар.
Аз май предпочитам да я запека. А следващият опит може да е варена . Стискам си палци да не объркам нещо и да стане сполучлива домашна шунка. Чудя се дали не може по същия начин да се процедира и с друг вид месо? Вие бихте ли се захванали или смятате, че не си заслужава времето и усилията? Няма да откажа и предложения с какво мога да обогатя още вкуса й .