Подходящ спорт за дете, болно от астма?

Специфични грижи, лечение, обществени нагласи, държавна политика, взаимопомощ

Подходящ спорт за дете, болно от астма?

Мнениеот mamina » 19 Окт 2016, 14:43

Синът ми е 10-годишен и досега спортуваше, не бих казала интензивно, но се стараехме да е редовно. Мина през карате, народни танци отделно от тичането и играта навън с приятели. Лесно се задъхваше и по-бързо се изморяваше, но не нещо притеснително. Преди два месеца му сложиха диагноза астма и сега се настройваме към нея. Справяме се с положението, което не е много тежко, но това, което сега ме гложди е, че искам да продължи да спортува. За дете, болно от астма, какви спортове са най-подходящи? Притеснявам се дали в неговото състояние да настоявам или не. Личното ми мнение е, че въпреки заболяването, трябва да спортува. Баща му малко се дърпа и затова напоследък имаме разногласия. Трябва ли да ограничаваме деца със заболявания да спортуват? Не говоря за някакви натоварвания, а според техните възможности. Като писани яйца ли трябва да ги гледаме или да не ги пазим чак толкова?
mamina
 
Мнения: 525
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:55

Re: Подходящ спорт за дете, болно от астма?

Мнениеот dafinka » 19 Окт 2016, 14:59

Скоро четох нещо точно по тази тема :smile: И мога да бъда полезна.
Подходящите спортове са тези, които са с по-малка интензивност и с фоляма продължителност.
Например фехтовка, плуването е много подходящо, багминтон, баскетбол. Много е важно детето само да направи своя избор.
Специалистите са категорични, че не е проблем да спортува детето с астма, дори е препоръчително.
Забравих да спомена и че не трябва да е прекалено студено или пък много влажно.
dafinka
 
Мнения: 33
Регистриран на: 18 Окт 2016, 09:32

Re: Подходящ спорт за дете, болно от астма?

Мнениеот lussy » 19 Окт 2016, 15:51

При всяко дете, което има сериозно заболяване, трябва да се подхожда с внимание и по-предпазливо, но съм против да му се забраняват неща само защото има здравословен проблем и едва ли не е неспособно да ги върши. Спортът, пригоден за съответното състояние, няма да навреди, а още повече ще помогне. Родителите ако се държат с детето така все едно косъм да не падне от главата му и както казвате като с писано яйце, не го предпазват, а му навреждат още повече във всяко едно отношение.
lussy
 
Мнения: 421
Регистриран на: 02 Окт 2013, 11:45

Re: Подходящ спорт за дете, болно от астма?

Мнениеот S_Milenska » 26 Окт 2016, 13:43

Детето има възможност да спортува, въпреки че има астма. Има много спортисти,ходещи на олимпиада, които имат астма, така че не се притеснявай. С правилното лечение, дори и да се задъхва сега, нещата ще се подобрят и здравето ще се оправи и по никакъв начин няма да отстъпва на връстниците си. Ако лекар изрично не ви забрани спорт, то може да спортувате. Мисля, че плуването остава най-добрия избор за всяко дете с белодробни проблеми.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Подходящ спорт за дете, болно от астма?

Мнениеот niya_mazova » 26 Окт 2016, 17:04

Аз мога да кажа кои не са подходящи :smile: . Плуването е добре, но не и гмуркането, както и спортове в запрашени помещения. Или с изкачване на големи височини, ски.
niya_mazova
 
Мнения: 443
Регистриран на: 01 Окт 2013, 16:58

Re: Подходящ спорт за дете, болно от астма?

Мнениеот Био доктор » 26 Окт 2016, 17:13

mamina написа:Синът ми е 10-годишен и досега спортуваше, не бих казала интензивно, но се стараехме да е редовно. Мина през карате, народни танци отделно от тичането и играта навън с приятели. Лесно се задъхваше и по-бързо се изморяваше, но не нещо притеснително. Преди два месеца му сложиха диагноза астма и сега се настройваме към нея. Справяме се с положението, което не е много тежко, но това, което сега ме гложди е, че искам да продължи да спортува. За дете, болно от астма, какви спортове са най-подходящи? Притеснявам се дали в неговото състояние да настоявам или не. Личното ми мнение е, че въпреки заболяването, трябва да спортува. Баща му малко се дърпа и затова напоследък имаме разногласия. Трябва ли да ограничаваме деца със заболявания да спортуват? Не говоря за някакви натоварвания, а според техните възможности. Като писани яйца ли трябва да ги гледаме или да не ги пазим чак толкова?


Синът ви е здраво и право дете и дай Боже такъв да бъде и занапред. Не бързайте с тази поставена диагноза астма. Не знам какви прегледи сте правили, какво лечение сте провеждали и каква е симптоматиката при детето ви, но има огромна вероятност сина ви да няма астма.
Не ограничавайте детето от спорт, не му пълнете главата с глупости, че има астма и трябва да промени начина си на живот. Оставете детето ви да се развива правилно и да спортува, не го делете от другите деца и не го комплексирайте с глупости за астма.
Възможно е синът ви да е често боледуващо дете, възможно е да е правил и прави пристъпи, но ми се струва, че бързате с диагнозата астма...
Има огромна вероятност като мине през пубертета изобщо да не чуете повече думата астма.
С две думи, оставете детето си да спортува и да бъде пълноценен като другите деца.
Био доктор
 
Мнения: 120
Регистриран на: 23 Окт 2016, 22:53

Re: Подходящ спорт за дете, болно от астма?

Мнениеот отчаяна » 26 Окт 2016, 20:24

Дори и да е с астма или някакво друго заболяване, спортът си е необходимост, особено във възрастта, в която се намира момчето ви. Мой приятел е с диабет и това за него е основно занимание, помага му да поддържа в норма захарта си. Често сме ставали свидетели на хора, които чрез тренировки са постигали чудеса, въпреки че са били болни или със сериозни нарушения на здравето.
отчаяна
 
Мнения: 92
Регистриран на: 25 Авг 2016, 13:49

Re: Подходящ спорт за дете, болно от астма?

Мнениеот Mon_ton » 15 Окт 2018, 15:56

Плуването ще е много полезно за дете с такъв проблем, защото развива много дробовете. Отделно има спортисти, които имат астма и да речем тичат, изграят футбол и баскетбол. С подходящите инхалатори в наши дни може да се спортува всичко, важното е само да намерите добрите лекарства за вашето дете.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Подходящ спорт за дете, болно от астма?

Мнениеот Srock112 » 11 Авг 2022, 11:05

Плуването ще е много добро за вашето дете
Srock112
 
Мнения: 25
Регистриран на: 08 Авг 2022, 17:40


Назад към Деца със специални потребности

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron