Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети
14 Дек 2016, 16:43
Сериозно съм притеснена за сина ми. В пети клас е и му е много трудно. Не ми се подхваща темата за сложността на материала, начина на написване на учебниците и препускането из тях, че ще стане дълга и широка. А и няма смисъл, защото няма да се променят тези неща. Сега си блъскам главата как да помогна на моето момче да се отърсва от напрежението. Често се случва да пишем домашни до 22 - 22, 30 часа, защото е и втора смяна на училище. Трудно му е, казва ми, че вече не издържа. Кажете от собствен опит или не по какъв начин да разтоварва? Какво би помогнало в такава ситуация? Знам, че в пети и седми клас е най-мъчно, но не мога да гледам как едва смогва.
14 Дек 2016, 17:18
Може би не трябва да го натоварваш толкова, защо не учи нещата, които може сам сутринта, например материала, който е за четене? Защо всичко трябва да свърши вечерта след училище, така няма шанс мозъкът му да си почине. По-добре е да учи и част от нещата на другия ден.
Друг вариант е предметите, които са му трудни, да ходи на уроци, където да обясните, че нямате амбиции за нещо, а просто да му помогнат с материала, а не да го затрупват с излишни домашни.
15 Дек 2016, 11:18
Някои деца могат да издържат на напрежение и се справят по-лесно, с други не е така. Всичко е до психика. Явно вашето е от по-чувствителните натури и всяко едно притискане, стрес го чувства като натиск и преса. Обяснете му, че няма как да пренебрегне ученето и дори и с ваша помощ ще се справи. Вечер като си почине от училище, не го притискайте и карайте да започне отначало да учи. Дайте му време и му предложете по един предмет да си помогне, който му е трудно сам да подготви, но и изберете нещо, което му е интересно и бързо ще свърши. Другото да остане за следващия ден.
15 Дек 2016, 12:29
В такива случаи добрата организация на времето е много важна. Помогнете му да не си пилее времето, а бързо и стриктно да си изпълнява задълженията, за да му остава после време да си почива и да играе. Мой племенник постоянно се оплакваше, че се изморява и не успява да се справя с домашните. Но го и домързяваше. Проблем беше да го накараш да седне да ги пише, като ги започнеше се мотаеше и ги пишеше с часове. И като се обърнеше денят минал и целия го е прекарал в учене и писане. Как да си почине тогава? Затова майка му и баща му видяха голям зор да го накарат да разбере, че трябва да е по-експедитивен и организиран и така ще има време за всичко.
16 Дек 2016, 13:25
Опитайте се да го научите да пресява плявата .От години учебниците се списват ужасно. .Задължително като прочете заглавието на урока и точките по урока от тетрадката за раб. в клас, да си помисли кое точно трябва да научи . :) С моите деца това направих. Два-три пъти съм сядала с тях да свикнат с това и повече не съм се занимавала. А и по принцип момчетата ( имам двама сина и дъщеря ) не си падат много по "зубкането" :) И както и други са ви отговорили, не го притискайте много , че ще намрази ученето. Да не пропуска теорията по математика и езика , който учи , че трудно се наваксват после. Не омаловажавам другите предмети , но там и да изпуснеш някой урок , не е толкова фатално. И между другото в ютюб има много занимателно направени уроци.
16 Дек 2016, 14:37
Аз гледам да не го насилвам, но вечер се налага да пишем по български и английски, защото сутринта като пише домашните с баба си тя не може да по помогне по тях. Втората смяна му е по-трудно. До 18,30, понякога до 19,30 ч. са му часовете. И аз да съм и на мен няма да ми се сяда да уча в 20 ч. Но няма как. Но децата масово срещат трудности с учебния материал и наистина май е най-добре да му покажа как да извлича най-важното като информация, особено по разказвателните предмети. Иначе объркването и побъркването е сигурно

.
26 Дек 2016, 22:32
mamina написа:Сериозно съм притеснена за сина ми. В пети клас е и му е много трудно. Не ми се подхваща темата за сложността на материала, начина на написване на учебниците и препускането из тях, че ще стане дълга и широка. А и няма смисъл, защото няма да се променят тези неща. Сега си блъскам главата как да помогна на моето момче да се отърсва от напрежението. Често се случва да пишем домашни до 22 - 22, 30 часа, защото е и втора смяна на училище. Трудно му е, казва ми, че вече не издържа. Кажете от собствен опит или не по какъв начин да разтоварва? Какво би помогнало в такава ситуация? Знам, че в пети и седми клас е най-мъчно, но не мога да гледам как едва смогва.
Когато вие сте била в 5 клас си спомнете как сте се справяла с материала и напрежението, как са Ви помагали родителите....., така помогнете сега на вашето дете! В сегашно време нещата с учениците стоят много по различно за съжаление в отрицателен смисъл! Много от родителите са обсебили децата си, вманиачени в тяхното отглеждане и възпитание до такава степен, че води до обратен ефект и вреда на детето. То се нуждае от малко повече самостоятелнст и доверие към него, че може да се справя и само! И други деца са били в 5 клас и в 6 и в 7 и тн.... и са изкарвали, къде с проблеми, къде без.... класовете се изкарват! Разбира се с учене, но няма как иначе. Проблема тук ми се вижда по скоро в самата вас и вашите лични тревоги. Какво означава не издържа! Ще се наложи да издържи, а вие не се вайкайте а дайте кураж и сила на това дете за да стане един ден МЪЖ а не..... мамино синче.
27 Дек 2016, 10:08
Вярно е, че ще му се наложи да издържи, друг избор няма

. Често децата са доста издръжливи и като усетят, че ние поддаваме и им позволяваме да се отпускат, почват да шикалкавят и да се глезят. Не казвам, че трябва все да ги строяваме и да ги навикваме, но подкрепата е това - не да правиш нещата вместо него, а да му показваш как сам да ги прави и когато си мисли, че не може повече, ти да си тази, която да не му позволи да се отказва.
27 Дек 2016, 11:26
mamina написа:Аз гледам да не го насилвам, но вечер се налага да пишем по български и английски, защото сутринта като пише домашните с баба си тя не може да по помогне по тях.
Искате да кажете, че синът Ви, който е в 5-ти клас, всъщност никога не учи сам??
Вечер пише с Вас, сутрин - с баба си... Мисля, че тук е големият проблем. Не сте научили детето на самостоятелност. Това е основната задача, която стои пред Вас.
Иначе винаги ще му е трудно и винаги ще е "претоварен". За да порасне силна и отговорна личност, детето има нужда от доверие, самостоятелност и придобиване на жизненоважното усещане, че се справя. Дайте му тази възможност.
27 Дек 2016, 11:58
Дъщеря ми е същата, сега е в 4 клас и не може нищо да направи сама, от първи клас тряба аз да я карам да учи, четем заедно уроците, помагам със задачите, вместо да става по-самостоятелна, става все по-зависима от мен! Как да я отуча и да я накарам да бъде по-самостоялтена?