Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Мнениеот kalinka-kuku » 29 Дек 2016, 12:48

Имам явно проблеми с хормоните, но когато отида на ендокринолог ми пуска само TSH и казва, че всичко ми е наред и ме праща да си ходя, понеже този хормон ми е в нормите.
Но освен това знам, че си имаме надбъбречна жлеза, която е виновна за усвояването на въглехидратите и често рефлектира върху килограмите, а аз напоследък напълнях, отделно имам проблеми с цикъла, но когато го кажа всичко това ми пускат tsh и да си ходя, като отида на гинеколог, ми казва, че гинекологично всичко ми е наред и може би се касае за хормонални проблеми. И като цяло всеки си прехвърля топката, може би не попадам на сппециалисти, или не знам.
Затова реших сама да си пусна и да си платя хормонални изследвания, затова искам да знам какви трябва да си пусна. :wink:
А и още нещо по тези въпроси, което може да споделите,би ми било от полза! :!:
Аватар
kalinka-kuku
 
Мнения: 1189
Регистриран на: 20 Мар 2015, 15:25

Re: Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Мнениеот limontozU » 29 Дек 2016, 13:28

Странно...сменете си ендокринолога незабавно!
Освен TSH, той трябва да ви назначи и още хормонални изследвания в зависимост от симптомите и дали прблема е в щитовидната жлеза, хипофизната или полови хормони... Може да изследвате FT4, FT3, FSH, Пролактин, LH, Testosteron...
Аватар
limontozU
 
Мнения: 8
Регистриран на: 30 Авг 2016, 09:13

Re: Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Мнениеот Локумът » 29 Дек 2016, 14:36

Значи, според мене не попадаш на лекари. Незнам имената на хормоните, но като одеиш в някоя лаборатория и им поискаш да ти направят пълен пакет на всичко, те ще го направят, особено, щом си плащаш. Тъй че смело давай и да си търсиш след това специалист, който да гледа какво гледа! И определено не при тея двамата, при които си ходила досега.
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Мнениеот Leonora » 29 Дек 2016, 15:37

Хормоналните изследвания мисля, че ги разделят на пакети, в зависимост целта на изследването. Съобразяват се според това дали имаш някакво оплакване, някакво съмнение или пък правиш някакви промени в навиците си и трябва да се сравни преди и след.. Изследването на някой конкретен хормон, може да е по-скъп и за това да се включва, само при нужда... Общо взето, лекаря трябва да ти даде насока ако е само за профилактика, колко хормона да тестваш. Но само един май е малко.
Аватар
Leonora
 
Мнения: 714
Регистриран на: 01 Фев 2016, 13:05

Re: Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Мнениеот Mon_ton » 29 Дек 2016, 16:21

Пусни си задълително Естроген той регулира цикъла, Тестостерон разбира се,
Тироксин е хормон на щитовидната жлеза, той отговаря до голяма степен за фигурата ти, Инсулин, естрадиол, fsh. Последните два задължително, те са показателни за женското здраве :)
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Мнениеот Nightmare » 29 Дек 2016, 17:10

Ама как отиваш в лаборатория и им казваш какви хормони да ти изследват? Не искат ли някакъв документ от лекар кои да бъдат изследвани? Все едно сам да си поставиш диагноза, аз даже не им знам имената и кой за какво отговаря.
Nightmare
 
Мнения: 494
Регистриран на: 11 Ное 2013, 15:00

Re: Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Мнениеот Arizona » 29 Дек 2016, 23:33

Не е задължително изследванията да са назначени лекар, можеш да си пуснеш каквото искаш, като си платиш.

Наскоро си правих изследвания за анемия, по препоръка на специалист, при който ходих на частно. Той ми беше написал какво да си изследвам на хвърчащо листче, с идеята да накарам личната да ми ги пусне по каса, но аз не исках да се бавя, да ходя да ѝ обяснявам и да се моля, затова отидох с листчето в избраната лаборатория, дадох листчето, преписаха назначеното с техни кодове, пожелах да ми добавят и изследване на витамин Б12, допълниха и това, сметнаха какво дължа, платих и готово. Никакъв проблем.
Arizona
 
Мнения: 2
Регистриран на: 29 Дек 2016, 23:15

Re: Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Мнениеот franky » 30 Дек 2016, 10:15

Но все пак лекар ти е написал какво да се изследва, дори на хвърчащо листче. А така - аз не се чувствам добре, може би хормоните ми не са добре, ще ми ги изследвате ли - :shock: ? Нали все пак лекар трябва да те прегледа, да ти каже какво се съмнява и ти да изискваш от него да ти пусне изследвания. Ако пък по някакво причина не иска да ти ги пусне, поне го питаш какво да си изследваш и тогава отиваш и си плащаш. По друг начин не мога да си го представя.
franky
 
Мнения: 395
Регистриран на: 14 Фев 2014, 13:04

Re: Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Мнениеот Arizona » 30 Дек 2016, 11:59

@ franky - Аз имам предвид, че можеш да си пуснеш изследвания и без лекарско назначение, а това, че е най-добре да си насочен от специалист какво точно трябва да си изследваш, е друг въпрос.

На marsu бих препоръчала да потърси друг специалист, да му каже какви са ѝ оплакванията, да каже какви изследвания ЖЕЛАЕ, а той ако е внимателен, ще ѝ обясни от какво има нужда и кое смята за излишно, или пък нищо не му пречи освен това, което той прецени, да ѝ включи и нещо допълнително (щом тя ще си плаща изследванията, нищо не го бърка) - така че и тя да се успокои.
Arizona
 
Мнения: 2
Регистриран на: 29 Дек 2016, 23:15

Re: Какви хормонални изследвания да си пусна за пълна картина?

Мнениеот Lollipop » 30 Дек 2016, 12:49

franky написа:Но все пак лекар ти е написал какво да се изследва, дори на хвърчащо листче. А така - аз не се чувствам добре, може би хормоните ми не са добре, ще ми ги изследвате ли - :shock: ? Нали все пак лекар трябва да те прегледа, да ти каже какво се съмнява и ти да изискваш от него да ти пусне изследвания. Ако пък по някакво причина не иска да ти ги пусне, поне го питаш какво да си изследваш и тогава отиваш и си плащаш. По друг начин не мога да си го представя.

Ти го изкарваш все едно не можеш да влезеш в лаборатория без да са ти дали пропуск от лекарския кабинет. Отиваш в една лаборатория, влизаш и казваш "искам да си изследвам всички хормони на щитовидната жлеза, нямам направление, искам да си платя за всеки хормон, който се изследва" и готово, хората ти вземат кръв, правят ти там 3-4 хормона, колкото са на щитовидната и ти си ги вземаш, нищо сложно. Хората, които работят в лабораториите не са малоумни да не знаят какви хормони има човека в тялото си и какво означават хормоните и нещата, които лекарите пишат, така че спокойно можеш да си изследваш каквото искаш и без благословията на лекар.
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Следваща

Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта