Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Мнениеот Violetta » 24 Яну 2017, 21:20

Приятелка ми разказваше, че в техния край /Централна България, около Пловдив/, когато варят месо, задължително слагат сол и оцет, за да стане по-крехко и приятно на вкус.
Опитах с едно по-старо пилешко, стана много вкусно и меко. Не знам дали не си внушавам, но и бульонът ми се стори по-приятен на вкус, естествено, използвах хубав оцет /ябълков/.
Въпросът ми е, дали си внушавам, че има промяна във вкуса или наистина е по-хубаво месото да се вари със сол и оцет?
Violetta
 
Мнения: 466
Регистриран на: 28 Апр 2011, 22:58

Re: Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Мнениеот analizatorka » 24 Яну 2017, 22:35

Това го знам, че се прилага,когато животното е било много старо и месото му така се измирисва и се вари в оцет и сол, за да не е жилаво. За месо от младо животно защо е нужно да става по-крехко, като то и без това си е такова, не е нужно да се подлага на варене в оцет?
analizatorka
 
Мнения: 564
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:13

Re: Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Мнениеот Galina.bg » 25 Яну 2017, 09:12

По-добър вкус не, но много крехко и сочно. И специално в по-жилавите меса /телешко/, успява да спести от майсторство в подготовката. По мое мнение, телешкото /говеждото/ изисква добри умения, за да се получи вкусно. Иначе е жилаво. С малко оцет става доста по-лесно.
Galina.bg
 
Мнения: 39
Регистриран на: 20 Юни 2014, 15:14

Re: Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Мнениеот exotic » 25 Яну 2017, 09:45

А после хвърля ли се бульона, в който е варено месото заради оцета? За какво може да се ползва?
exotic
 
Мнения: 360
Регистриран на: 15 Авг 2014, 13:29

Re: Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Мнениеот Violetta » 25 Яну 2017, 10:17

Да, бульонът има свеж дъх, леко киселичък, използвах го за основа на супа и стана страхотна!
Violetta
 
Мнения: 466
Регистриран на: 28 Апр 2011, 22:58

Re: Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Мнениеот kauda » 25 Яну 2017, 10:26

Колко оцет се слага, ако е малко, сигурно ще си подхожда и ще е добра основа за супа или основно... :roll:
Аватар
kauda
 
Мнения: 1654
Регистриран на: 23 Мар 2015, 10:45

Re: Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Мнениеот веселказасмяна » 25 Яну 2017, 13:22

Веднъж нашите домъкнаха едно месо от овца, а знаете то какво е. И точно така направиха, сложиха оцет и стана крехко и вкусно.
веселказасмяна
 
Мнения: 295
Регистриран на: 24 Сеп 2014, 12:43

Re: Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Мнениеот miron » 25 Яну 2017, 13:26

За оцета, знаех, че се слага, ако месото е диво или някакво по-миризливо да неутрализира острата миризма, не мислих, че има ефект и върху крехкостта.
miron
 
Мнения: 668
Регистриран на: 22 Мар 2015, 11:01

Re: Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Мнениеот puhcheto » 25 Яну 2017, 14:42

kauda написа:Колко оцет се слага, ако е малко, сигурно ще си подхожда и ще е добра основа за супа или основно... :roll:


Мисля, че се слага 1 с.л. оцет, може и лимонов сок.
Аватар
puhcheto
 
Мнения: 237
Регистриран на: 09 Юли 2015, 16:34

Re: Варене на месо с оцет и сол - допринася ли за по-добър вкус?

Мнениеот Lili_gagarin » 25 Яну 2017, 14:57

Дивите животни съм готвил така, но на всяко месо не знаех, че като се сложи ще стане по-крехко. Ще изпробвам, довечера мисля да правя пържоли. :mrgreen:
Lili_gagarin
 
Мнения: 135
Регистриран на: 27 Яну 2016, 16:01

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта