Компетентно мнение относно "Манту" и "БЦЖ"!

Болести, симптоми, лечение, диагностика – всичко, което ви притеснява, свързано с вашето здраве.

Компетентно мнение относно "Манту" и "БЦЖ"!

Мнениеот Митко Стойчев » 15 Мар 2017, 23:20

Здравейте!Нуждая се от компетентно мнение на пулмолог за следния случай!Дъщеря ми е на 17 години!На 27 февруари и беше направен тест"Манту",който бе отчетен,като положителен и след никакви други изследвания,и бе предписан препарата "ИЗОНИД",който трябва да приема 6 месеца!След много прочетени публикации разбрахме,че "Mанту" тестът се съпътства от много проблеми.Специфичността на туберкулиновия кожен тест (ТКТ, проба Манту) за диагностика на туберкулоза при ваксинирани с БЦЖ индивиди е хетерогенна и значително много по-ниска .Причина за тази ниска специфичност е, че ППД туберкулинът съдържа много антигени, които не са характерни само за M. tuberculosis, а се съдържат в M. bovis БЦЖ ваксината и в повечето нетуберкулозни микобактерии. По тази причина ТКТ не може да разграничи инфекция с вирулентен M. tuberculosis от предхождаща ваксинация с БЦЖ или от контакт с нетуберкулозни микобактерии. Поради съдържанието на много антигени на различни патогени, показва невисока специфичност също и при определяне на имунна реакция към предшестваща БЦЖ ваксинация, при което може да даде фалшиво положителен или отрицателен резултат, което да компрометира преценката за прилагане на последваща БЦЖ реваксинация.
Ниската специфичност е най-голямото ограничение на ТКТ и е в основата на големия брой фалшиво-положителни резултати вследствие на кръстосана антигенна реактивност след БЦЖ ваксинация или контакт с нетуберкулозни микобактерии.
Искаме да направим квантиферонов тест,който е от най-съвременните тестове за откриване на туберкулозна инфекция.Въпросите ми са :
-Тя приема изонид от 9 март!Възможен ли е тест след този прием и дали това ще допринесе за отчитането на резултата?
-Освен "Квантифероновия"тест има ли други начини за установяване на туберкулозна инфекция?
-След направа на квантиферонов тест и,ако той е отрицателен трябва ли да се спре "Изонида" ?
-https://www.actualno.com/healthy/mz-s-plan-da-izkluchi-edin-ot-priemite-na-zadyljitelna-vaksina-lekarite-trjabva-da-kazvat-za-protivopokazanijata-news_599298.html
Иска ми се да откажа поставянето на БЦЖ!В половин свят се слага по един път,в другата половина напълно е премаханато,а България е единствената страна с 4-приема!Моля помогнете със съвети!Предварително благодаря!
-
Митко Стойчев
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Мар 2017, 22:20

Re: Компетентно мнение относно "Манту" и "БЦЖ"!

Мнениеот Framar » 16 Мар 2017, 18:35

Здравейте, Митко Стойчев!

Според различни проучвания чувствителността на QuantiFERON TB Gold за откриване на активна форма на туберкулоза е 92%, a специфичността му при диагностициране на латентна туберкулоза е около 99%.

В помощ на диагностицираното на туберкулоза има множество други тестове (освен квантифероновия), които използват различни методики, но поставянето на окончателна диагноза "туберкулоза" може да се направи само чрез култивиране на Mycobacterium tuberculosis от проба (културелно изследване), взета от пациента (най-често храчка, но също така могат да се изследват гной, гръбначномозъчна течност, проба от тъкан (биопсия) и други).

Диагноза, поставена чрез метод, различен от културелно изследване, може да бъде класифицирана само като "вероятна" или "съмнителна".

За отхвърляне на вероятността от туберкулозна инфекция повечето протоколи изискват наличието на 2 отделни отрицателни култури.

Разработен е нов молекулярен тест за туберкулоза, чрез който заболяването се диагностицира чрез откриване на туберкулозни бактерии в изследваната проба, а също така се използва за тестване за наличието на резистентност към лекарството Рифампицин/Rifampicin.
Тестът се нарича Genexpert test, но още не е широко достъпен в България. Голямото предимство на тези тест е, че получаването на резултатите става след значително по-кратък период от време в сравнение с културелното изследване.

Краткото време на прием на Изонид не би трябвало да окаже голямо влияние върху резултатите от квантифероновия тест, но е препоръчително да се консултирате със специалист, който ще отчете наличието и на други фактори.

С уважение,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
Framar
 
Мнения: 1478
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Заболявания, изследвания и лечение

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта