
Обичате ли китайската кухня? Ако отговорът ви е положителен, то най-вероятно е да сте в отлично здраве. Китайската храна, както се казва и в заглавието, си е спечелила славата на най-добрата сред най-добрите. В Китай по един изключително фин начин приготвят едновременно храна и лекарство. Не само съставките в храната, но и методите на приготвянето й са от значение. Много хора твърдят, че опитват да приготвят китайска храна в домашни условия, придържат се стриктно към необходимите продукти, но все нещо не се получава. В повечето случаи това се дължи именно на метода на готвене.
Видът на ястията също е от голямо значение. Почти всички съставки се нарязват предварително на малки късчета и затова не е необходимо използването на нож. Комбинацията от цветове и вкусове е неповторима и това ще потвърди всеки, който е опитвал истинска китайска храна. Да видим обаче какво друго специално има в нея, за да заслужи “титлата” си НАЙ-ДОБРА.
Нещо много важно, което вероятно малцина от нас знаят, е, че при приготвянето на китайска храна не се използват съставки на млечна основа като сметана, масло или сирене. Месото (предимно пилешко и говеждо) присъства, но е в ограничени количества. Всичко казано дотук прави този вид храна идеална за хора с висок холестерол. Повечето традиционни ястия задължително съдържат три продукта: ориз, юфка и зеленчуци.
Билките и подправките също имат своето запазено място в китайската кухня. Съотношението им с количеството на останалите продукти е от първостепенно значение за добрия резултат.
Препоръчително е да се използва кафяв, а не бял ориз, за да се избегне прием на твърде голямо количество въглехидрати. Соевият сос е основна съставка на повечето ястия, но с него не бива да се прекалява заради високото му съдържание на натрий. Предимство на китайската кухня е и използването на много зеленчуци, които са идеалната комбинация на месото или на ориза.
Сред най-често използваните продукти в китайската кухня са: зеле, моркови, патешко месо, тофу, краставици, бобови кълнове, бамбук, яйца, пилешко, говеждо, ориз, гъби, джинджифил, кресон и сусамово олио.
Наслаждавайте се на хармонията от вкусове, аромати и цветове на китайската храна, без да се притеснявате за теглото си. Единственото условие е да сте сигурни, че храната е приготвена от специалист. Защото това, което е задължително за добрата и здравословна китайска храна, е дългогодишният опит на този, който я приготвя.
Ето и моята рецепта!
ПИЛЕ ПО СЕЧУАНСКИ:
Необходими продукти
мазнина - 1с.л.
пилешко месо - 3 броя гърди, нарязани на 2см кубчета
нишесте - 2 с.л. царевично
чесън - 2 скилидки
джинджифил - 1 с.л., нарязан на ситно
моркова- 2 броя, нарязани на пръчици
чушки - 1 пиперка, нарязана на лентички
тиквички- 1 брой, нарязана на пръчици
лук - 4 стръка зелен, накълцан по-едро
вино - 2 с.л. оризово или друго, за соса
оцет - 1 с.л. оризов
сос Уорчестър - 1 ч.л.
сос Табаско - 2 ч.л.
олио - 2 ч.л. сусамово
соев сос - 4 с.л.
захар -1 с.л. кафява
кайенски пипер - 1/4 ч.л. или лютив червен пипер
ориз - сварен, за гарнитура
Приготвяне
Нарежете лука, чесъна, джинджифила на ситно, а морковите, тиквичките и чушките - на тънки пръчици. Пилешкото нарежете на по-едри кубчета. Загрейте зехтина в голям тиган с незалепващо покритие.
Сложете да се запържат оваляното в нишесте пилешко, чесъна и джинджифила, като бъкате често. След това прибавете морковите, чушките и тиквичките и пържете за още 2-3 минути.
Всички продукти за соса се смесват и се добавят в тигана. Похлупете и оставете да се готви още 4 минути или докато пилешкото е готово. Сипете едро накълцания зелен лук и оставете на котлона за още 2 минути, като бъркате.
Пиле по сечуански се сервира върху канапе от сварен ориз.