Напикаване при деца по време на сън...

Ваксини и имунизационен календар, лекарства и добавки, козметика, симптоми и здравни проблеми, посещение при лекар

Напикаване при деца по време на сън...

Мнениеот radowen » 29 Ное 2011, 11:05

Синът ми е вече на 4 години и отдавна приключихме с памперси и ученето да ходим на тоалетна. Вече 2 години ходим на детска градина и проблем с начишкване никога сме нямали. До вчера, когато спейки на обяд се събудил и казал на госпожата, че е мокър - начишил се, докато е спал. Снощи в къщи отново се начиши докато спеше! Всичко това ме притеснява! На какво би могло да се дължи?
radowen
 
Мнения: 186
Регистриран на: 08 Ное 2011, 18:24

Re: Напикаване при деца по време на сън...

Мнениеот tweety » 29 Ное 2011, 11:19

radowen написа:Синът ми е вече на 4 години и отдавна приключихме с памперси и ученето да ходим на тоалетна. Вече 2 години ходим на детска градина и проблем с начишкване никога сме нямали. До вчера, когато спейки на обяд се събудил и казал на госпожата, че е мокър - начишил се, докато е спал. Снощи в къщи отново се начиши докато спеше! Всичко това ме притеснява! На какво би могло да се дължи?

Моята дъщеря се напикаваше до 4 клас, което не означава, че е нормално. Много малка се научи на гърне, но след известно време започна да се напишква почти всяка вечер. Аз го отдавам на стрес тъй като беше непосредствено след раздялата ни с баща и. Това съвсем не означава, че детето ви страда от същото, просто трябва да го изключите като съществуваща възможност. Според мен проблемът на вашето дете може да се дължи на настинка. Не е зле обаче да се консултирате с педиатъра ви.
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: Напикаване при деца по време на сън...

Мнениеот radowen » 30 Ное 2011, 11:51

Дано е настинка! Притеснявам се, защото аз като малка съм имала проблем с напикаването до 9-10 годишна... Какво ли не ми даваха да ям и да пия - лекарства, народни рецепти....Вчера не ходихме на детска - почивахме си в къщи и в разходки. Нямахме "инциденти"! Днес ще видим как ще мине в детската!
radowen
 
Мнения: 186
Регистриран на: 08 Ное 2011, 18:24

Re: Напикаване при деца по време на сън...

Мнениеот Margo » 01 Фев 2012, 11:49

Медицинския термин енуреза означава нощно напикаване, от което страдат много деца на възраст между 5 и 15 години. Това е етап от физиологичното развитие и се дължи на много фактори както биологични, емоционални, които отшумяват от самосебе си, с навлизане в пубертета. За да не се превърне в психологически проблем за детето, трябва да се овладее навреме. Важно е да знаете, че нощното напикаване не е умствен или поведенчески проблем. Детето не подмокря леглото целенасочено или защото го мързи да отиде до тоалетната през нощта. Когато детето е потънало в дълбок сън не усеща, че пикочния му мехур е пълен. Мозъкът на детето не подава сигнал за физиологичен процес, което кара детето да сънува за това когато детето се събуди се оказва, че детето се е изпуснало в съня си. Има деца, които се изпускат всяка нощ в такива моменти мозъкът на детето е постоянно нащрек, което му пречи да потъне в дълбок сън. В повечето случаи, нощното напикаване е генетично обусловено, при това е по-разпространено сред момчетата. Т.е така както е наследило сините очи на баща си или дългите крака на чичо си, детето е наследило и нощното напикаване. Трябва да знаете, че нощното заболяване не е заболяване, а симптом за наличие на друг проблем - от физически или емоционален характер. Нощното напикаване може да бъде провокирано от стрес, трудно събуждане сутрин, по-бавно развитие на централната нервна система, хормонален дисбаланс, инфекции на пикочните пътища, аномалии на уретрата или на гръбначния мозък, или просто по-малък пикочен мехур.
Често, нощно напикаване се появява при по-голямо напрежение, предизвикано от околната среда – например при появата на ново бебе в семейството, при приучаване на детето да ходи на гърне, при всякакви по-силни вълнения в ежедневието, изградени комплекси и неблагоприятна социална среда.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Напикаване при деца по време на сън...

Мнениеот ogi-smile » 01 Фев 2012, 11:55

Нещо, което може да бъде полезно, но трябва постоянство...
НАПИКАВАНЕ - -На бяло вълнено парче плат се намазва следната смес: 1 супена лъжица домашен сапун (настърган), 2 белтъка, 1 чаена лъжичка стрити зърна от бяла дъвка, същото количество счукан бял тамян и 1 ракиена чашка гроздова ракия. Парчето плат със сместа се слага като лапа една вечер на кръста на детето, 1 вечер ниско на корема.
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Напикаване при деца по време на сън...

Мнениеот teddy » 27 Мар 2012, 11:46

Свалихме памперса на годинка и половина, и в момента го слагам единствено през нощта, защото дъщеричката ми е на 2 г и 4 месеца и все още не може да се стиска дълго време, пък и не е полезно. Още малко като се стопли и съвсем ще спра да й слагам, но сега се притеснявам да не остане мокра и да не настине.
До 4-годишна възраст е нормално децата от време на време да се напишкват, но ако това става постоянно е необходимо да се потърси лекарска помощ.
teddy
 
Мнения: 177
Регистриран на: 06 Мар 2012, 13:14

Re: Напикаване при деца по време на сън...

Мнениеот southern_sun » 27 Мар 2012, 14:24

И моята дъщеря се напишкваше до късно, говорим 3-4 клас.Водихме я на лекар, детски уролог, който каза, че има наследствена малформация.Не беше и се затворил някакъв прешлен на кръста и за това, лекаря ме увери, че това ще се израсте, така и стана .Сега е на 15 години и нямаме вече този проблем.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Напикаване при деца по време на сън...

Мнениеот miki » 11 Апр 2012, 12:01

southernsun написа:И моята дъщеря се напишкваше до късно, говорим 3-4 клас.Водихме я на лекар, детски уролог, който каза, че има наследствена малформация.Не беше и се затворил някакъв прешлен на кръста и за това, лекаря ме увери, че това ще се израсте, така и стана .Сега е на 15 години и нямаме вече този проблем.

Вчера говорих с моя приятелка, чиято дъщеричка е на 5 годинки и все още се напишква дори и през деня. Бяха я наплашили, че й е отворен гръбнака, че трябва да я снимат на ренгени, скенери и какви ли не още процедури. Тя обаче реши първо да отиде да й лее куршум... На някои може да им прозвучи смешно и нереално, но вчера ми каза че малката вече е по-добре и дори в градината не се напишква. Приятелката ми изживя страшен стрес още докато беше бременна и след това, и въпреки че дъщеричката й беше все още бебе, най-вероятно се е отразило и на нея :? Важното е, че вече е по-добре и силно се надявам да се оправи, без да се налагат посещения при лекар.
miki
 
Мнения: 80
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:19

Re: Напикаване при деца по време на сън...

Мнениеот mecana » 20 Апр 2012, 16:54

Момичета, имам питане относно напишкването, но по принцип, не само през нощта. Сина ми е на близо 3 години и отдавна е без памперс, дори през нощта не слагам вече. Проблема е, че вече втора седмица се напишква в яслата, а понякога по 2 пъти на ден. Вече започнах да се притеснявам, че там нещо го тревожи, защото през 4-те почивни дни вкъщи не се напишкал нито веднъж. Всеки ден го разпитвам какво са правили, как е минал деня, но той все пак е още много мъничък, за да ми обяснява всичко. Моля ви за съвет :? Мисля утре да говоря и с госпожите, защото това никак не ми харесва.
mecana
 
Мнения: 115
Регистриран на: 20 Апр 2012, 16:46

Re: Напикаване при деца по време на сън...

Мнениеот teddy » 21 Апр 2012, 08:55

mecana написа:Момичета, имам питане относно напишкването, но по принцип, не само през нощта. Сина ми е на близо 3 години и отдавна е без памперс, дори през нощта не слагам вече. Проблема е, че вече втора седмица се напишква в яслата, а понякога по 2 пъти на ден. Вече започнах да се притеснявам, че там нещо го тревожи, защото през 4-те почивни дни вкъщи не се напишкал нито веднъж. Всеки ден го разпитвам какво са правили, как е минал деня, но той все пак е още много мъничък, за да ми обяснява всичко. Моля ви за съвет :? Мисля утре да говоря и с госпожите, защото това никак не ми харесва.

Привет :)
Най-добре поговори с госпожите в групата, защото явно проблема е там. Няма логика вкъщи да не се напишква, а в яслата да го прави - има някаква причина. И не бързай да се притесняваш, защото моята щерка ги правеше същите номера, когато имаха нова госпожа, заместваща тяхната в болнични. Просто не я отразяваше като такава и не считаше за необходимо да се обръща към нея за каквото и да било.
teddy
 
Мнения: 177
Регистриран на: 06 Мар 2012, 13:14

Следваща

Назад към Здравето на децата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта