Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Ваксини и имунизационен календар, лекарства и добавки, козметика, симптоми и здравни проблеми, посещение при лекар

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Мнениеот Margo » 16 Дек 2011, 17:00

hiper 2.jpg
hiper 2.jpg (9.96 KiB) Прегледано 1190 пъти
Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието е сред по-често срещаните невропсихологически нарушения в развитието на детето. Някои симптоми се срещат още преди 5-годишна възраст, но най-често проявява към 6-7 година, като засяга от 3 до 7 % от децата. Оставено без лечение, заболяването се задълбочава в юношеството и в зрялата възраст, като нарушава личностовото развитие и социалното функциониране на детето.
Ако забележите, че детето ви е по-активно от останалите и в същото време изключително разсеяно и невнимателно най-вероятната причина за това е Синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност. Навременното му разпознаване и адекватните терапевтични интервенции на специалисти (психолози, детски психиатри, детски невролози и др.) позволяват на тези деца да бъдат щастливи и да разгърнат своя потенциал в живота.
Причината за появата на това състояние е комбинирана и включва генетични фактори, проблеми при раждане, ниско тегло на плода при раждане, мозъчни заболявания или травми, употреба на алкохол, бензодиазепини и тютюнопушене по време на бременността. Често децата страдащи от този синдром имат намалена способност да изразяват вербално идеи и емоции, което води до трудности в свързването с връстниците (социалните интеракции), всичко това влияе на представянето им в училище. Забелязват се проблеми с мотивацията и продуктивността, както и в операционната памет.
Важно е да запомните, че тези деца обикновено са лишени от чувство за страх.

sindrom.jpg
sindrom.jpg (6.63 KiB) Прегледано 1190 пъти


Симптомите на Синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието :

- Нарушение на вниманието. Например детето често прави грешки от невнимание в училищна или друга работа, трудно задържа вниманието си в час или по време на игри. Изглежда, че не слуша, като му се говори, не спазва инструкции и често се затруднява да се организира в задачи и дейности. Често забравя и губи предмети, разсейва се от странични неща.


- Хиперактивно-импулсивен тип. Например детето често шава, мести се, не може спокойно да стои на стола си, става от мястото си в час, когато не трябва, често тича напред-назад. Често не изслушва докрай въпроса и бърза да отговори, трудно изчаква реда си, намесва се в разговори и игри, прекалено бъбриво е.

- Импулсивност. Детето е изключително нетърпеливо. Не изчаква реда си когато участва в някаква игра. Прекъсва другите въпреки,че е предупредено да не го прави. Често отговаря на въпросите бързо без да вдига ръка.

СЪВЕТИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

След като сте наблюдавали по-горе написаните симптоми и сте се консултирали с лекар - психолог може да спазвате следните съвети за да ви е по-леко когато работите или отглеждате дете със Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност:

1. По възможност сдържайте своята раздразнителност към детето и не се нахвърляйте срещу него. Не забравяйте, че твърде често самото дете не осъзнава , че постъпките му не са добри. Строго, но не агресивно, с разбираеми за него думи му обяснете защо поведението му е нередно.

2. Не изисквайте от малкото дете неща, които то не е в състояние да изпълни. Спартанското възпитание тук може да има далеч по-негативен ефект, отколкото бихте очаквали.

3. Същевременно, не изпадайте в другата крайност - да жалите прекалено детето си и да се държите с него като с „особен" или болен човек. То трябва да се научи да се справя самостоятелно в живота и вашата свръхопека ще му попречи.

hiper.jpg
hiper.jpg (6.63 KiB) Прегледано 1190 пъти


4. Не давайте на детето няколко задачи едновременно. Ако цялата задача се окаже трудна за изпълнение, „разбийте" я на няколко части. Така например, подреждането на детската стая може да се раздели на подреждане на играчките, изхвърляне на боклука, подреждане на бюрото. Най-важното е отделните задачи да бъдат ясни и кратки.

5. Ако смятате, че детето ви е твърде неорганизирано, разпределете деня му по часове. Нарисувайте цвете с ярки цветове, като във всяко има определена задача. Можете също да нарисувате влакче с разноцветни вагончета. Следете задачите да се изпълняват.

6. Избягвайте да правите негативни сравнения с връстниците на вашето дете. Това няма да помогне, а самочувствието му само ще се понижи. Основно правило е, когато детето не де държи добре, да критикувате постъпката, а не личността му! Веднага след постъпката трябва да следват наказание или поощрение, в противен случай детето няма да може да установи причинно-следствената връзка.

7. Пробвайте заедно с детето да практикувате различни методи за релаксация, особено преди сън.

8. Свръхактивното дете няма нашето усещане за скорост и време. Затова, в общуването си с него се старайте да използвате по-често понятия като „бързо" , „бавно". Обръщайте му внимание на ситуациите, в които трябва или напротив - не трябва да се бърза.

9. Следете детето да не се преуморява, защото това на свой ред може да провокира нервност, напрегнатост и раздразнителност. Ограничете посещенията на шумни места с много хора, където детето може да се превъзбуди излишно. Не претрупвайте детето с прекалено много занимания.

10. Дайте възможност на малкото да изразходва градивно енергията си - като гимнастически упражнения или спортни дейности, дълги разходки из парка.

11. Постарайте се да откриете подходящо увлекателно хоби за детето си. Ще се учудите на положителната промяна, когато то е с любимото си занимание.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при де

Мнениеот southern_sun » 28 Дек 2011, 12:19

Ако имам такова дете не знам как бих се справила с него. Достатъчно трудно и отговорно е да си родител на нормално дете, та камо ли на дете страдащо от този синдром. Искам само да попитам, ако някой се е сблъсквал с този проблем как се работи с такова дете? Какво препоръчват психолозите?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Мнениеот Andrey » 03 Дек 2014, 17:45

Трудни са такива деца да, предишната ми приятелка беше детска учителка и много проблеми каза, че създават, но има начини и всичко е в търпението. ;0
Аватар
Andrey
 
Мнения: 1730
Регистриран на: 20 Ное 2014, 10:04

Re: Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Мнениеот Snejna » 04 Дек 2014, 10:15

Сякаш си мисля, че моето дете беше такова в един даден момент, може би е било моментно състояние, но определено държанието му се доближаваше до това. Започнах просто да обръщам повече внимание, ограничихме телевизия, започнахме повече да излизаме и така.. помогна, сега е доста внимателно дете и все така буйно :)
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Мнениеот silver933 » 04 Мар 2015, 12:16

Ужас, винаги съм се притеснявал да не се окаже, че детето ми някой ден ще страда от такова нещо, много често го бъркаме с децата, които са много сладки и много живи.
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Мнениеот S_Milenska » 04 Мар 2015, 12:53

И аз много се притеснявам, не знам дали разсеяните деца могат да се квалифицират като такива със синдром на дефицит?
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Мнениеот Ваня Стойчева » 04 Мар 2015, 22:13

Доста е притеснително да са такива хиперактивни децата, но това е положението по някога, трябва обаче да се обръща внимание на синдормите и може внимателно да се реши проблема без да се създават проблеми за вбъдеще. :)
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Мнениеот Rali_hr » 05 Мар 2015, 14:16

Някои деца наистина са доста хиперактивни и никой обаче не го разбира и не му прави впечатление, за съжаление :(
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Мнениеот Krum » 15 Апр 2015, 10:40

Много е сложно това положение с тези деца, в момента никой никой не слуша, но за това са виновни само родителите.
Аватар
Krum
 
Мнения: 1386
Регистриран на: 21 Ное 2014, 14:30

Re: Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Мнениеот fawla » 15 Апр 2015, 11:09

Родителите трябва да обръщат внимание на държанието на децата си, но в повечето случаи им казваме "нищо им няма,само е палаво"
Аватар
fawla
 
Мнения: 1035
Регистриран на: 15 Апр 2015, 10:48

Следваща

Назад към Здравето на децата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron