Спина бифида при деца

Ваксини и имунизационен календар, лекарства и добавки, козметика, симптоми и здравни проблеми, посещение при лекар

Спина бифида при деца

Мнениеот Finger » 22 Дек 2011, 15:49

Спина бифида е общо известен термин, използван за обозначаването на малформациите на вертебралния канал и гръбначния мозък, дължащи се на дефект при сформирането им по време на ембрионалното развитие. Различават се Спина бифида oculta (закрит дефект) и Спина бифида aperta (открит дефект на гръбначния стълб). Дефектът на гръбначния стълб е сред най-често срещаните вродени аномалии при новородените, като честотата му варира от 1 на 1000 до 12 на 1000 раждания в различни региони по света.

spina bifida.jpg
spina bifida.jpg (7.82 KiB) Прегледано 1065 пъти



При отворената цепка на гръбначния стълб се различават няколко вида мозъчни хернии: менингоцеле, менингорадикулоцеле, миеломенингоцеле, миелоцистоцеле.

Менингоцеле – представлява торбовидно раздуване само на обвивките на гръбначния мозък, които излизат през дефекта (цепката) на гръбначния канал. При менингоцелето се установява наличието само на кистозен дефект, изпълнен с гръбначно-мозъчна течност (ликвор), като видимо нервните структури са незасегнати.

Менингорадикулоцеле – през цепката излизат не само обвивките на гръбначния мозък, но и гръбначномозъчните коренчета, срастнали към стената на сака.

Миеломенингоцеле – освен гръбначномозъчни обвивки и коренчета, в херниалния сак е въвлечен и гръбначният мозък, който е изменен.

Миелоцистоцеле – централният канал на гръбначния мозък е силно разширен (под формата на киста) и навлиза в херниалния сак. Тук през цепката излизат не само обвивките на гръбначния мозък, но и част от самия гръбначен мозък.
Миелоцистоцелето се характеризира с наличието на нервна плака, разположена по протежението на гръбначния стълб на нивото на заобикалящата я кожа, разделена по средната линия от бразда, която има комуникация с пространствата за комуникация на гръбначно-мозъчна течност (ликворни пространства). От централно разположения отвор обикновено изтича гръбначно-мозъчна течност (ликвор), което създава сериозна опасност от инфекция.

Фактори определящи причината за развитието на това заболяване:

Външни фактори – Спорен е въпроса дали външната околна среда има някакво влияние върху развитието на това заболяване,но лекарите са на мнение, че замърсяването и радиацията са една от причините за появата на спина бифида.

Генетични – Заболяването не е наследствено но според някои експерти в областта се наблюдава генетично обусловена невъзможност на организма на майката да задържа и съхранява фолиевата киселина. В тези случай вероятността от раждане на дете с подобна малформацията се увеличава.

Недостиг на фолиева киселина – Една от основните причини за това заболяване според лекарите е недостига на фолиевата киселина и това е основната причина за поява на много тежки аномалии в развитието на плода, в това число и на спина бифида.

Приемът на допълнителни количества фолиева киселина би могъл да намали между 50 до 70% риска от малформацията спина бифида при плода.

Спина бифида може да бъде придружена и от други симптоми като:

Спина бифида се придружава от парализа и трофични смущения на долните крайници и незадържане на урина и изпражнения. Обикновено мускулите на подбедриците и ходилата са атрофични, парализирани или с намалена мускулна сила. Парализираните ходила са деформирани по различен начин.
Спина бифида в горната част на шийната област се съпровожда обикновено от дефекти в развитието на мозъка.
Закритата цепка на гръбначния мозък е много по-леко заболяване. Среща се по-често, но обикновено протича безсимптомно и представлява случайна рентгенова находка. Някои болни имат болки, enuresis nocturna (нощно напикаване), парестезии и хиперстезии в долните крайници. Кожата в областта на дефекта е задебелена, пигментирана и силно окосмена.

Лечение на спина бифида:

Лечението е оперативно, като негова цел е отпрепарирането на нервните елементи от стените на сака с репонирането им във вертебралния канал и по- криването на дефекта с нормална с нормална кожа. По- криването на по-обширните дефекти понякога създава затруднения. Със закриването на спиналния дефект се предотвратява допълнителното увреждане на нервните структури от множеството механични, инфекциозни и химични фактори на околната среда и допълнителното утежняване на неврологичния дефицит.Целта на оперативното лечение определя и срокове-
те на неговото провеждане. При деца със сравнително съхранен неврологичен статус и непълноценна кожна покривка над нервните елементи се препоръчва ранна оперативна намеса (в първите денонощия след раждането), целяща запазването на функционално годните нервни тъкани. Важен проблем е оперативното лечение на вътрешната хидроцефалия, съпътстваща видимия гръбначномозъчен дефект при % от децата с открити форми на спина бифида. Метод на избор е имплантирането на вентрикуло-перитонеален или вентрикуло-атриален шънт. Препоръчително е шънтирането да стане при закрит и саниран спинален дефект и след изкючване възможността за инфектираност на субтекалните пространства.
Finger
 
Мнения: 138
Регистриран на: 07 Дек 2011, 11:48

Re: Спина бифида при деца

Мнениеот tweety » 23 Дек 2011, 11:45

Ужасно заболяване, докато четях темата направо изтръпнах. Много се радвам, че моята дъщеря се роди жива и здрава, но най-добрата превенция срещу това заболяване е приемането на фолиева киселина.
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: Спина бифида при деца

Мнениеот Margo » 25 Дек 2011, 19:54

Кога се започва приема на Фолиева киселина, тъй като аз също не съм пила с моето дете, но и аз да чукна на дърво нямаме проблеми.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Спина бифида при деца

Мнениеот rabotnata pchela » 12 Яну 2015, 16:18

Аз пиех фолева киселина първите 3 месеца, ако не се лъжа, за щастие детето ми няма никакви проблеми! Мисля, че е важно да си слушаме лекарите ;)
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Спина бифида при деца

Мнениеот Slavena » 12 Яну 2015, 17:43

хубаво е да се пият лекарствата, а ако планирате бременност може да почнете фолиевата киселина от по-рано, дори :)
Slavena
 
Мнения: 957
Регистриран на: 10 Дек 2014, 16:45

Re: Спина бифида при деца

Мнениеот Lollipop » 14 Яну 2015, 10:32

Напоследък все повече жени се отказват от приемането на фолиева киселина.. било отживелица и глупост.. :shock:
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Спина бифида при деца

Мнениеот Kaya » 14 Яну 2015, 11:20

Lollipop написа:Напоследък все повече жени се отказват от приемането на фолиева киселина.. било отживелица и глупост.. :shock:

Това не мога да го повярвам, че се прави. Макар че аз пък съм чувала за много жени, които почват да пият още преди да забременеят.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Спина бифида при деца

Мнениеот Ваня Стойчева » 19 Яну 2015, 16:03

И аз чувам, че все по-рядко пият фолиева киселина и че било вече отживелица, мисля че е голяма глупост! :)
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24


Назад към Здравето на децата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron