Пижо и Пенда vs трансджендър

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Мартениците - да ги купим или сътворим?

Мнениеот BRI » 28 Фев 2013, 10:50

pijo i penda.jpg
pijo i penda.jpg (7.14 KiB) Прегледано 1113 пъти
В навечерието на първи март, не е лошо да се замислим откъде ще купим мартеници за близки, приятели и колеги. Разбира се, сергии с мартеници вече изникнаха навсякъде около нас - на почти всеки пазар, тротоар спирка и дори пред блока…Но ако искаме наистина да усетим магията на мартенската традиция, не е ли по – добре сами да сътворим червено – белите изделия за най – близките си? Нужно е само да купим шарени мъниста, прежда, шнурове или просто конци, от които можем сами да се пробваме да сътворим нещо красиво…или поне нещо от сърце.

Вие купихте ли вече мартеници или искате да сте сигурни, че червено – белите изделия няма да са сътворени в някой спарен китайски цех и си ги сътворихте сами? Хайде да видим…не остана време…
BRI

Re: Мартениците - да ги купим или сътворим?

Мнениеот geriva » 01 Мар 2013, 22:21

Признавам си-купих :D
Винаги купувам. Досега да съм направила 2-3 мартенички и то защото на детето са му трябвали за училище, или са били за домашно. Всяка година към края на февруари и на 1-ви март, излизам на разходка и разглеждам с часове мартеници по сергиите-толкова красота, толкова изобретателност...чудесно е.
geriva

Идеи за мартеници, как да си направим?!

Мнениеот maminka » 24 Фев 2014, 13:29

Закъсняхме с мартениците тази година, но все пак стоя зад идеята да си направим такива сами с малчуганите, защото не ми се дават излишни парички за прости мартеници, които ще раздават наляво и дясно в училище!

Всяка година, правят в час по домашен бит мартеници, но техниката е проста, а и не се случват много бързо нещата, тъй като не сме все още достатъчно сръчни, а затова се изискват двама души, а ние сме трима, един, от които полусръчко - визирам себе си!
Чудих се дали нямате някакви лесни идеи за семпли мартеници, които да скалъпим събота, неделя и понеделник, че във вторник ще е голямото разменяне! :?

Като че ли мартениците тип гривна са по-лесни за направа, а и по-симпатични, можете ли да ми дадете идеи как да направим с дечургигата такива! :roll:
maminka

Re: Идеи за мартеници, как да си направим?!

Мнениеот ramimni » 24 Фев 2014, 14:16

Ами понякога правим с племенницата ми, но и аз не зная как стават тези мартенички тип гривна, ние правим или за вратле, или тип брошка по-лесни са за направа, а и децата се занимават повече!
ramimni

Мнениеот Rali_hr » 06 Фев 2015, 13:28

Мартениците се заплитата много лесно, а именно, като се въртят конците в противоположна посока. Сега продават гранки с конци, които са оплетени, само се реже и може да сложите по някакво мънисто. :)
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Andrey » 09 Фев 2015, 14:52

Аз съм си купил едно кълбо и само си режа и раздавам на хората. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Andrey

Мнениеот Lili_pili » 11 Фев 2015, 11:11

Преди време правих едни мартеници гривни като възелчета и ставаха на редица, много хубави, но вече съм забравила как се плетат :(
Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.
Аватар
Lili_pili

Мнениеот Ваня Стойчева » 11 Фев 2015, 12:36

Отворих статията, препратена отдолу, идеята за плетивото е много интересна, но как ли ще се получи в двата цвята на класическата българска мартеница?
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот moni.sparrow » 11 Фев 2015, 15:01

Ваня Стойчева написа:Отворих статията, препратена отдолу, идеята за плетивото е много интересна, но как ли ще се получи в двата цвята на класическата българска мартеница?

Ами както е на картинката с розовия и черен конец, смятам, че ще изглежда интересно, за който има време и желание да плете, но се и продават такива, де :|
moni.sparrow

Мнениеот Anka » 11 Фев 2015, 15:04

moni.sparrow написа:
Ваня Стойчева написа:Отворих статията, препратена отдолу, идеята за плетивото е много интересна, но как ли ще се получи в двата цвята на класическата българска мартеница?

Ами както е на картинката с розовия и черен конец, смятам, че ще изглежда интересно, за който има време и желание да плете, но се и продават такива, де :|

Е друго си е да си направиш а и ако имаш талант, малко желание и търпение, пък и време де, можеш да направиш поне за най-близките ръчни мартеници! :)
Аватар
Anka

Следваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси