Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Бягане, упражнения у дома, поддържане на формата, аеробика, плуване, кардио тренировки, други спортове

Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Мнениеот Алиса_В » 19 Мар 2019, 13:47

Искам да си взема някакъв уред за вкъщи, за да тренирам и да засиля обмяната на веществата. Движението ми всеки ден е само от работа в къщи и обратно, а на работа съм в офис. Какво ще ми препоръчате и каква марка? Искам да вляза малко във форма, че с този застоял живот нито килограмите, нито здравето вървят в добра посока. Бюджетът е ограничен, максимум до 300 лв. Благодаря предварително!
Алиса_В
 
Мнения: 125
Регистриран на: 29 Окт 2018, 14:49

Re: Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Мнениеот Ива Тодорова » 19 Мар 2019, 13:52

Като за почти всяко нещо, всичко опира до предпочитания.
И на двата уреда съм тренирала, но определено ми харесва повече крос тренажора. При велото основен недостатък е, че си в седнала положение, което води до болки в задните части и изтръпване от продължителното седене :lol: Докато при крос тренажора си прав и движението е много по-интензивно. Движи се цялото тяло и няма болки. Също така с крос тренажора постигнах много по-добри резултати, отколкото с велото. Така че, моето мнение е в полза на крос тренажора. Аз въртя по 40 минути всеки ден.
Аватар
Ива Тодорова
 
Мнения: 148
Регистриран на: 26 Окт 2018, 10:37

Re: Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Мнениеот Ilona » 19 Мар 2019, 14:41

За крос тренажора се смята, че натоварва по-равномерно тялото от велотренажора (участват, макар и в малка степен, и ръцете), а в същото време в сравнение със степера или бягането, например, носи по-малък риск от травми.
От друга страна, за едни и същи пари, струва ми се, можеш да си купиш малко по-качествен велотренажор, отколкото кростренажор, т.е. кростренажорите са малко по-скъпи.
Аз имам кростренажор, но при избора изигра роля най-вече това, че имам колело (истинско, за навън, макар че не съм го карала вече пета година :lol: ) и реших да не си купувам втори уред със същите движения.
Ilona
 
Мнения: 89
Регистриран на: 07 Яну 2019, 11:02

Re: Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Мнениеот *Пролет* » 19 Мар 2019, 14:44

За марка не мога да ти кажа нищо. И двата уреда ги взех втора употреба. Важното е да ми върши работа. Велото не го ползвам чак толкова, но пак си го ползвам. Първо почвам с него за загрявка - 10 минути.
Колкото до тренировките с крос тренажора. Ако си купуваш и го ползваш, не го карай само на най-ниската скорост. Разбира се в началото може един-два пъти да караш така, за да ти свикне организма.
Моя приятелка, която е учила в НСА, ми препоръча да карам няколко минути на висока скорост. За по-голямо натоварване. Примерно карам 8-9 минути, почивам 1-2 и пак се качвам. Така до 25-30 минути. :thumbup:
Аватар
*Пролет*
 
Мнения: 103
Регистриран на: 08 Ное 2018, 12:47

Re: Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Мнениеот Аля » 19 Мар 2019, 14:45

Ако е на старо задължително го огледай добре и го пробвай.
Както и другите са казали, ако вземеш вело, ще тренираш само краката, а това безсмислено. Имаш нужда от цялостно натоварване предвид заседналия ти начин на живот.
Колкото до крос тренажорите има различни модели. Не говоря за марката, а за това как усещаш уреда.
От моя съм доволна, но преди 3 месеца се качих на един по-особен крос тренажор, който при движение повече повдига краката и ми натоварваше много корема.
Един ден мисля да си взема такъв.
Аля
 
Мнения: 47
Регистриран на: 17 Яну 2019, 13:26

Re: Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Мнениеот Fury » 19 Мар 2019, 15:04

Препоръчвам Kettler от OLX втора употреба. Вземи с колкото се може по-голям маховик. От четене в интернет останах с впечатлението, че Kettler са по-здрави уреди от китайските евтини. Като усещане можеш да ги сравниш, ако отидеш в някой спортен магазин. Поискай да се качиш на един Kettler и на някакъв евтин китайски при равни показатели за маховик. Ще видиш на кой се чувстваш по-стабилно. Него вземи.
Някой спомена редуване на няколко минути интензивно бързо въртене с почивка. Не мисля, че трябва да се почива, слизайки от уреда. Просто намаляваш темпото. Имай предвид, че всички фитнес гурута твърдят, че същинското топене на мазнини започва след 20-та минута. Не знам защо.
Не се отчайвай, че първите пъти с мъка ще изкарваш даже и 10 минути. Тялото се учи бързо и свиква. Колкото и да не ти се вярва.

Трябва да пиеш вода на малки глътки честичко, докато въртиш кростренажора. Но на малки наистина, а не да изпиеш половин бутилка на екс. :mrgreen:
Fury
 
Мнения: 112
Регистриран на: 06 Дек 2018, 15:00

Re: Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Мнениеот kolastraeu » 19 Мар 2019, 16:13

Kettler с бюджет от 300 лева, дори и на старо, си е рискова инвестиция. Трябва задължително да се види, тества и разпита за някакви проблеми. Дано продавача е откровен в този случай :)
kolastraeu
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Мар 2019, 16:08

Re: Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Мнениеот Dalia » 19 Мар 2019, 18:22

според мен нито едно от двете :lol: освен ако не ви трябва нова закачалка :lol: у нас веловргометъра се ползва точно за това, а ктъстниците ни ползват крос тренажора за всичко друго, но не и за бгане по него. Но в повечето случаи хората сикупуват тези уреди с някаква цял и дано и ви ги позлвате след достигането ѝ. :lol:
Dalia
 
Мнения: 557
Регистриран на: 12 Фев 2013, 17:10

Re: Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Мнениеот Мариана Колева » 20 Мар 2019, 15:12

Dalia написа:според мен нито едно от двете :lol: освен ако не ви трябва нова закачалка :lol: у нас веловргометъра се ползва точно за това, а ктъстниците ни ползват крос тренажора за всичко друго, но не и за бгане по него. Но в повечето случаи хората сикупуват тези уреди с някаква цял и дано и ви ги позлвате след достигането ѝ. :lol:


И у нас е закачалка :mrgreen:
Мариана Колева
 
Мнения: 31
Регистриран на: 21 Фев 2019, 10:47

Re: Крос тренажор или велоергометър - какво да избера?

Мнениеот Matilda » 27 Мар 2019, 10:52

Аз въртя вкъщи крос тренажор. Според мен е по-щадящ за ставите, а аз имам проблем с коленете.
Matilda
 
Мнения: 115
Регистриран на: 10 Дек 2018, 12:14

Следваща

Назад към Фитнес и кардио активност

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron