Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Каква мазнина използвате за пържене, най-вече във фритюрника?

Мнениеот Kaya » 10 Окт 2018, 12:02

Използвам олио, макар че избягвам да правя неща във фритюрника, само ако се гласим за някакво гости, което изисква пържене на по-големи количества картофи, например. Иначе всичко правя в тигана, още един мазен уред за чистене е фритюрника.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Re: Какво предпочитате - зехтин или олио?

Мнениеот Локумът » 16 Окт 2018, 12:35

мас за готвене, зехтин за салати и всичко останало.
Аватар
Локумът

Мнениеот Милинка » 22 Окт 2018, 12:37

Използвам зехтин, но на определена марка. Просто аромата и вкуса не ми е така натрапчив. Олиото ми е едно ... чак не знам как да го опиша. С две думи не ме кефи. Но като се прибера при майка ми- ям с каквото е сготвила, защото готви преди да отида, та да не я контролирам :grin:
Аватар
Милинка

Мнениеот Kaya » 22 Окт 2018, 12:50

ГОтвя с олио, защото зехтина има аромат, а и да си призная обичам по-мазни манджи, нещо, което със зехтина не се постига (все пак не можеш да сложиш 4-5 пръста зехтин). Също така често използвам патешка мас, която е страхотна, няма аромат, а си осигурява мазнинка.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот Съни » 15 Мар 2019, 10:59

И на мен зехтинът ми мирише тежко и странно, не съм му фен. Зная, че е по-здравословен вариант, но трудно го изтърпявам. Гледам да ползвам по-малко мазнина. Например, като готвя месо, то си пуска мазнинка и спестявам олиото.
Съни

Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

Мнениеот Karina_85 » 03 Апр 2019, 13:40

Да ви кажа, вече не знам на кое да вярвам повече - олиото не било полезно, зехтинът за готвене бил точно определен вид, маслото не било масло и т.н.
Бихте ли споделили вашето мнение по тези въпроси, както и каква мазнина използвате вие вкъщи и защо?
Благодаря!
Аватар
Karina_85

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

Мнениеот Dalia » 03 Апр 2019, 13:44

Аз използвам основно най-обикновено олио за готвене, а за салатите зехтин. Проблвала съм няколко пъти да готвя със зехтин, но не ми хареса вкусът на храната и затова вредно, не вредно пак си минах на олиото.
Dalia

Мнениеот _Лилия_ » 03 Апр 2019, 13:49

За зехтина знам, че когато се нагрее до определена температура губи част от полезните си съставки и е по-добре да се ползва за салати и при студени предястия и т.н.
За печене ти препоръчвам маслото, олиото го ползвай за пържене.
_Лилия_

Мнениеот sky_100 » 03 Апр 2019, 13:54

Аз комбинирам, зависи от рецептата. Когато ястието го изисква и по рецепта има и от двете, слагам и масло, и зехтин. Купувам си от този за готвене, не екстра върджин. Олио избягвам да слагам. Дори при пържене слагам малко зехтин. Иначе при задушено, варено и печено слагам и малко зехтин и малко масло. Знам за термичната обработка, но от една лъжичка мисля, че нищо няма да стане. :wink:
sky_100

Мнениеот velvet_81 » 03 Апр 2019, 14:01

Когато зехтинът е екстра върджин, т.е. студенопресованият зехтин, е най-добре да се консумира без да се подлага на топлинна обработка, подходящ е за салати. Освен че се губят полезните му свойства, той е и доста по-ароматен и в някои ястия е прекалено натрапчив, и така от ефект може да получим дефект. На самите бутилки на зехтина си пише дали е подходящ за готвене.

А пък олиото... Него почти съм го изхвърлила от кухнята. И то не защото е чак толкова вредно, а просто защото е страшно некачествено и всеки пък когато се наложи да го ползвам, ме хваща яд.
velvet_81

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети