Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Мнениеот Rossi Ross » 10 Апр 2019, 11:13

Мисля си напоследък за това каква работа да си търся - колко часа дневно, при какви условия, и от какво съм готова да отстъпя.
В момента, тъй като работя по-малко часове от приятеля ми, съм изцяло отговорна за поддържането на дома. Приятелят ми ми помага, но ..., казвайки "помага", става ясно, че отговорността я нося аз, а той..., той е по-скоро "вторичен" фактор, помагащ на мен, дежурната отговорна.
По-странното е, че не съм готова да отстъпя тази отговорност. И заради това си удрям главата в стената с всички тези въпроси :wink:
Чудя се и дали, ако работя по 8-9 часа на ден, 5 дни седмично, ще мога ли да родя и отгледам деца. Какъв ще е компромисът - ще ядем само аламинути, какво ще стане с хобитата ми и със социалния ми живот?

А вие как постигате баланс? И изобщо стояли ли сте пред такава дилема, свързана с компромисите, с полетата на лична изява, с постигането на себереализация във всяка една роля (майки, съпруги, но и професионалистки в нещо си)?
Rossi Ross
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Дек 2018, 15:19

Re: Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Мнениеот Karina_85 » 10 Апр 2019, 11:24

Ами, съдейки по написаното от теб, ти имаш позиция по въпроса и тя е, че не искаш никой да върши домакинската работа вместо теб.
Защото, ако сега си решила да не работиш толкова колкото любимия заради домакинството, то като имаш деца изобщо няма да помислиш за кариера. То тогава е още по-трудно, със сигурност съвсем няма да намираш време за поддържането на дома.
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Мнениеот blaze » 10 Апр 2019, 11:44

Почти всяка жена е била или й предстои да бъде пред подобна дилема. Изборът кариера или деца мисля е до време - децата са малки, но после ще отхвръкнат. После ще предпочитат детска компания - тоест една добре подбрана детска градина би им помогнала повече от майка, която изнемогва от работа вкъщи и тичане по тях. Така че ти можеш да си гледаш децата, докато са малки, като същевременно правиш всичко възможно да не се откъснеш от професионалния свят (не знам какво работиш, за да дам по-конкретен съвет). Така гледането на деца не е тотална загуба на професионално време.
А за домакинстването - предполагам, че имаш любими задължения (примерно готвене) и неприятни - чистене. Можеш да запазиш любимите и да наемеш помощ за другото. Все пак имаш ограничено количество време на ден и трябва да го разпределиш както на теб ти се иска.
И нещо, което поне на мен ми беше ужасно трудно - чувството на отговорност, всичко трябва ТИ да правиш. Аз се правих на супер жена около година, в която учех и работех, гледах малката изцяло самичка (таткото работи), домакинска работа пак почти сама и така. Не спях, за да се справя с всичко и карах като в една мъгла. При мен проблемът беше супер ревливо дете, което просто не можех на никой да оставя спокойно, но едва ли съм единичен случай. В един момент усетих, че ще стигнем до развод, ако аз не обърна малко внимание и на мъжа си и на нас като двойка. Просто е толкова лесно да влезеш в рутината на бебе, чистене, готвене, учене, работа и да забравиш човека до себе си - уж го правиш всичко за семейството, ама не точно.
blaze
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Ное 2018, 10:28

Re: Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Мнениеот Светлето » 10 Апр 2019, 12:01

Да си домакиня, същевременно да работиш по 8-10 часа на ден, както е при мен, не е невъзможно, само дето на края на вечерта се чувстваш скапан. :???:
Мога да домакинствам, мога и да не домакинствам. Правя, защото го смятам за мое задължение, никой не ме кара да готвя, да чистя, да оправям прането ежедневно.
И с дете не е невъзможно. Първите години е по-лесно, докато е малко. По-сложно става като порастне - работа, дете, домакинстване. Много жени се справят, ще се справиш и ти.
Светлето
 
Мнения: 112
Регистриран на: 07 Ное 2018, 15:34

Re: Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Мнениеот velvet_81 » 10 Апр 2019, 12:09

Сега, след години, единственото, за което се сещам по темата е една реклама на кредит от някаква банка. Та, в тази реклама се казваше: "За раждане и .... никога няма подходящо време." :mrgreen:
По-точно и ясно казано - здраве му кажи.

А има ли желание, време винаги се намира. Е, не винаги и не във всичко ще сте перфектни (поне за известно време), а и не е необходимо, повярвайте ми. Важното е да се чувствате в мир със себе си. Всъщност, това май измъчва и теб - искаш да имаш контрол над нещата, иначе няма да си в хармония. Поработи върху себе си, иначе ще срещаш много трудности, не само в сегашната ситуация.
velvet_81
 
Мнения: 194
Регистриран на: 24 Окт 2018, 08:45

Re: Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Мнениеот София » 10 Апр 2019, 12:14

Според мен нещата се нареждат, ако и двете страни правят компромиси. Дете ни се роди, докато бяхме студенти последна година. Мъжът ми много помагаше при отглеждане на детето (като къпане, преобличане, чат-пат хранене, пускане на пералня, пък и обича да чисти :mrgreen: ). Все пак аз прекъснах, а той завърши.По-късно се дипломирах и аз, той вече работеше. През това време много ми помогна едната ми баба. Идваше у нас, поиграе с детето, помогне ми да сготвя, пусне пералнята, простре (ех, супер помощ!), а после успяваше да ошета и при родителите ми (те все още работеха и не им оставаше време да ни помагат). Все си мислех, че ще почна работа по специалността, но по предложение на половинката, започнах съвсем друга работа у дома. Кариера не направих, но се чувствам полезна, когато мога да работя, та макар и по няколко часа на ден. Не е лесно да си в къщи, защото се очаква всичко да е излъскано и подредено, пък и да съм напазарувала, сготвила, изпрала и прочее, и да съм поработила (но никой не забравя, че и аз съм човек и имам своите хобита и глезотийки). Наскоро ми се наложи да отсъствам (по работа) от дома по 7-8 часа на ден. Стори ми се инквизиция. Вярно е, че се организирах и свърших това, което трябва, но лично време почти не остана (наложи се да открадна от съня си). Понякога ми се иска да работя навън, но бързо размислям. Така ми е по-удобно и функционално.
Искам да кажа, че начини има много. За един е удобно да работи от вкъщи, друг иска сред колеги, но начини има!
София
 
Мнения: 111
Регистриран на: 05 Дек 2018, 11:16

Re: Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Мнениеот Аля » 12 Апр 2019, 12:17

Баланс може да се постигне само, ако и мъжът подкрепя жената. Иначе, сама да се опитва, няма голяма вероятност да успее. Ако мъжът я подкрепя в желанието й да е не само домакиня и майка, а и работеща жена, то тогава е съвсем различно. И би било лесно. Ама ако той очаква тя да поддържа дома, а той да не си мърда пръста за нищо, няма как тя да има сили и енергия и за професионално развитие.
Аля
 
Мнения: 47
Регистриран на: 17 Яну 2019, 13:26

Re: Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Мнениеот kalinka-kuku » 13 Апр 2019, 10:52

Според мен не е невъзможно, колко жени успяват да го направят? Но има и такива, за които е важно да им е много подреден дома, да са сготвили няколко ястия, всеки ден да ядат различни неща. Е за такива жени е много трудно да са пълноценни и в работата си и в дома си, при тях... съответно, работата куца.
Аватар
kalinka-kuku
 
Мнения: 1189
Регистриран на: 20 Мар 2015, 15:25

Re: Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Мнениеот Lady M » 18 Апр 2019, 14:21

Трудна работа. Не че е невъзможна. Обаче човек така се увлича я в работата, я в гледане на деца, че в един момент се оказва, че за другото време не е останало. Баланс се постига с много компромиси и възприемане на нещата по-лежерно. Ако си твърде самокритичен, си обречен на провал.
Lady M
 
Мнения: 67
Регистриран на: 08 Фев 2019, 12:23

Re: Как да намеря баланса между кариера и домакинство?

Мнениеот Malina » 18 Апр 2019, 16:16

Ако се опиташ да не се мъчиш да бъдеш супер жена, която прави всичко на максимум може и да се случи. Аз се научих вече да не втелясвам толкова, ако не съм сготвила кой знае колко разнообразно, или ако не са ми измити всички чинии. Другото би било вече мъчение. :-|
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33


Назад към Приказки по женски

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта