Бягането-царят на спортовете

Бягане, упражнения у дома, поддържане на формата, аеробика, плуване, кардио тренировки, други спортове

Бягането-царят на спортовете

Мнениеот plamen-dk » 15 Фев 2012, 15:21

Бягането според мен е в основата на здравия и пълноценен живот.
Това е спорт който е комплексен за цялото тяло ,който не изсиква много време и точно определено място,но същевременно можете да го откриете във всеки един вид спорт
Модерните длъжности на днешното време са свързани неизменно с работа в офиса, на компютъра или в колата.Каточе ли не осъзнаваме ,че с постоянните си лични и професионални ангажименти сякаш се вдижим все по-малко.
От заседналият начин на живот немогат да бъдат извлечени никакви ползи.
Съгласен съм ,че бягането натоварва предимно долните крайници.
Дори ,ако желаете да посещавате фитнес залата , ако сте бягали редовно за известен период от време,то адаптацията Ви би била много по-лесна и бърза.
Това е един доббър начин за разтоварване и тонизиране на целият организъм.
Да не забравяме ,разбира се че бягането и спортът като цяло са в основата на засилването на имунната системана човека.
plamen-dk
 
Мнения: 23
Регистриран на: 14 Фев 2012, 14:04

Re: Бягането-царят на спортовете

Мнениеот Memento » 16 Фев 2012, 11:22

Много ефикасно при сваляне на килограми, с едно коланче на кръста за сваляне на коремче може да се случат чудеса, най-доброто кардио е бягането няма спор.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Бягането-царят на спортовете

Мнениеот plamen-dk » 16 Фев 2012, 18:37

Съгласен съм. Стъва ми се ,че актуалниятвъпрос тук е следният:
Възможно ли е все повече хора да започнат да го практикуват ? Кой е правилният подход , особено към децата ?
plamen-dk
 
Мнения: 23
Регистриран на: 14 Фев 2012, 14:04

Re: Бягането-царят на спортовете

Мнениеот ogi-smile » 19 Фев 2012, 12:59

Според много специалисти по спортна медицина, ако не бягаш когато си здрав, ще бягаш, когато заболееш. Едва ли можем да тълкуваме това твърдение в абсолютно буквален смисъл, но истината е, че много хора след различни заболявания тръгват по паркове и стадиони, ако не да бягат, то поне да се разхождат с по-бързо темпо. Всички твърдения, че бягането може да навреди на здравето, са абсолютно несъстоятелни. Никой никого не кара да става спринтьор или бегач на дълги разстояния, но бягането е полезно за целия организъм на индивида. Този вид тренировка може да се използва за различни цели при правилен подбор на темпото, разстоянието, а защо не и времето, по което се провежда бягането.
Защо е полезно за човека да бяга?
Ще посочим 8 важни причини.
1. По време на бягане се активизират процесите на кръвообразуване.
2. Активизира се дишането, стимулира се поглъщането от организма на свободните електрони от въздуха. Увеличението на количествата свободни електрони повишава физическата и умствената работоспособност на човека, стимулира всички функции и системи на организма.
3. По време на бягането се активизира изработването на въглероден диоксид от организма, което се оказва много благотворно за всички биохимични процеси в клетката. В медицината въглероден диоксид се използва за стимулация на дишането и при балансиране на кръвта като се прибавя 5% СО2 към кислорода. В частност при бягане в тъканите се увеличава количеството кислород, поради което се активизра обмяната на веществата.
4. По време на бягане със средна продължителност (30–60 минути) в организма се активизира разпада на клетките, което на свой ред довежда след тренировката до синтез на нови млади клетки. Първи се разрушават старите болни клетки, а на тяхно място се синтезират нови. С помощта на бягането се подмладява целият организъм.
5. В организма на възрастен човек се намират примерно (според теглото може да се определи по-точно) 35 литра течности: 5 литра кръв, 2 литра лимфна течност и 28 литра вътрешноклетъчни течности. При бягането тези течности активно циркулират, тоест няма застойни зони в организма.
6. Снабдяването на клетките с хранителни вещества и кислород става, като на първия етап необходимите вещества с помощта на дифузията чрез стените на капилярите преминават от кръвта в междуклетъчните течности. На втория етап става преноса на кислорода и хранителните елементи от междуклетъчните течности чрез мембраната вътре в клетките. На третия етап става разпределение на кислорода и хранителните елементи вътре в клетките. Точно така, но в обратен ред протича извеждането из клетките на продуктите от жизнената дейност. По време на бягане всички тези процеси са активизирани и ускорени.
7. Във всеки момент в организма на човека умират милиони клетки. За да се рециклира всичко това е необходимо неинтензивно натоварване със средна продължителност. Най-добре е да се бяга бавно. В противен случай мъртвите клетки в организма започват да се разлагат, образувайки токсични вещества, които се разнасят с кръвния поток из целия организъм. Много често именно това е причина за непобедима умора и отпадналост.
8. По време на бягането се активизира дейността на хипофизата, изработваща ендорфини, а именно те са причина човек да се чувства щастлив удовлетворен. Такъв ефект се наблюдава около 1 час след бягането със средно темпо.
Няма какво да се чудите, намерете време и място да бягате поне 2-3 пъти в седмицата. Никой не ви гони, никой не иска от вас спортни постижения, можете да редувате бягането с интензивно ходене, а защо не и с кратки почивки. Важното е да осъзнаете ползата от бягането за целия организъм. Посочихме 8 причини, но със сигурност има и други. Например можете да осъществите контакти с хора, които също бягат за здраве, тоест да създадете нови приятелства и т.н.
Ако целта е да отслабнете, тогава трябва по-обстойно да се запознаете с някои правила, касаещи кардио тренировката.
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Бягането-царят на спортовете

Мнениеот AngelEyess » 19 Апр 2012, 23:11

Спорта наистина дава много и то все полезни неща... аз също съм с две ръце за бягането. От него по полезен спорт няма. Тренира се всеки мускул, изгарят се много калории, тренира се издръжливостта и дишането.. абе супер е :)
AngelEyess
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Апр 2012, 22:52

Re: Бягането-царят на спортовете

Мнениеот faanx » 08 Май 2012, 15:35

Здравейте,
налага ми се да се явя на физически изпит след 2 седмици.Една от дисциплините е бягане спринт 800 метра..Веднага след като разбрах /от преди 3 дни/ спрях да пуша , но въздуха не ми достига , а и сила..Има ли вариант за по бързо изчистване , подобряване на дишането и дали е хубаво да пия нещо допълнително за енергия?
faanx
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Май 2012, 15:28

Re: Бягането-царят на спортовете

Мнениеот Камелия » 08 Май 2012, 15:42

faanx написа:Здравейте,
налага ми се да се явя на физически изпит след 2 седмици.Една от дисциплините е бягане спринт 800 метра..Веднага след като разбрах /от преди 3 дни/ спрях да пуша , но въздуха не ми достига , а и сила..Има ли вариант за по бързо изчистване , подобряване на дишането и дали е хубаво да пия нещо допълнително за енергия?

По принцип има лепенки, който се слагат на носа използват ги спортистите, но смятам, че при теб проблема е друг. Не толкова обема на дробовете, а по-скоро правилното дишане.Когато бягаш не трябва да дишаш през устата, а през носа с диафрагмата си.Отначало ще ти се завива свят, но после се свиква.
Камелия
 
Мнения: 183
Регистриран на: 27 Мар 2012, 14:56

Re: Бягането-царят на спортовете

Мнениеот Pipilota » 16 Дек 2014, 12:12

Полезно е да се тича, безспорно, но като сме понапълняли и ни мързи положението става трудно за започване. :mrgreen:
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41


Назад към Фитнес и кардио активност

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта