Попаднах на една интересна статия и реших да ви я предложа. Червеното месо е по-вкусно, не мога без пържоли, но не е ли и по-вредно?
Проучване свързва червеното месо с по-висок риск на смъртност от сърдечни заболявания и рак.
Ново изследване показва, че Хората, които консумират по-малко червено месо могат да живеят по-дълго от хората, които редовно ядат бургери, пържоли и обработени храни като бекон, хот-дог и наденица.
За изследването Харвардските изследователи се задълбочиха в диетите на повече от 120 000 мъже и жени, които взимаха участие в дългогодишното проследяващо проучване на здравните специалисти и изследването на здравето от медицински сестри.
На всеки 4 години, на хората участващи в обучението, бяха задавани въпроси относно техните хранителни навици. Задавани им бяха въпроси определящи здравето, като пушене и пиене, упражнения и тегло.
Мъжете бяха на възраст средно малко над 50 години, когато започна изучаването. Жените бяха около 45 годишни.
През следващите 20 години, изследователите откриха, че хората, които най-вече консумират червено месо е има по-голяма вероятност да умрат, от рак или сърдечна болест, в сравнение с хората, които съобщиха, че консумират най-малко порции говеждо, свинско или овче месо на ден.
Изследователите прецениха, че еднократна дневна порция по 3 пъти на ден от необработено червено месо, която е с размер колкото тесте за карти, повишава рискът от смърт вследствие на сърдечна болест с около 18 % и повишава рискът от смърт от ракови заболявания с 10 %.
Обработените меса се оказват още по-опасни. Еднократна дневна порция от обработени меса, като бекон (две парченца), наденица или хот-дози (1 бр.), повишава рискът от смърт вследствие на сърдечни заболявания с 21 % и смърт от ракови заболявания с 16 %.
"Обработеното червено месо е безспорно по-вредно от прясното или необработено червено месо" казва изследователя д-р. Ан Пан, изследовател в отдела за хранене в Харвардското училище за обществено здраве в Бостън.
Изследването показва, че заменяйки червеното месо с чисти протеини като риба, пиле, ядки, ниско маслени млечни продукти, пълнозърнести храни или боб могат да намалят риска от ранна смърт с от 7 до 19 %.
"Заместването на почти всяка друга храна с червено месо увеличава риска, понякога значително", казва в писмо д-р Марион Нестле, професор по хранене, изучаване на храната и обществено здраве в Ню Йоркският университет.
"Това е призив за по-разнообразна диета, която замества други храни за червено месо, най-вече ядки" казва Нестле, който не е бил включен в изследването.
Други експерти се съгласяват.
"Този начин на живот и промени в диетата наистина правят разлика" казва д-р. Дийн Орниш, откривател и президент на нестопанският институт за Профилактичните медицински изследвания Саусалито, Калифорния. Той е също така e клиничен професор по медицина в университета в Калифорния, Сан Франциско.
"Аз мисля, че всички ще бъде по-добре за всички, ако спазват диета, базираща се на растителни продукти. Но дори благоприятните промени - заместването на пиле с говеждо например или риба за пиле - също така играят важна роля за намаляването на риска " казва Орниш, който е написал коментар върху изследването, но не е бил включен в него.
Отговор на индустрията
Производителите на говеждо месо посочват, че това е специфичен тип изследване наречено наблюдателно изследване, което може да докаже промяна или ефект. Те казват, че други изследвания сочат, че консумирането на постно говеждо месо, може да бъде част от здравословна диета.
"Ако има едно нещо, с което учените се съгласяват е, че този разумен диетичен съвет трябва да бъде взет от поглед върху цялото тяло като доказателство, включвайки строг, златен стандарт, случаен контрол на следите, когато са налични " казва в писмено изявление д-р. Шален МакНейл, изпълнителен директор на Изследването за човешкото хранене за националната Катълменска асоциация на говеждо месо.
Що се отнася до говеждото, има няколко случайни контролни проучвания, които убедително показват, че постното говеждо, когато се включва като част от здравословна, балансирана диета, подобрява сърдечното здраве като понижава холестерола" казва тя.
"Най-често изследването показва, че говеждото в допустимата постна диета, консумирайки постно говеждо всеки ден, като час от сърдечната - здравословна диета, могат да намалят /нездравословния/ холестерол" казва МакНейл.
Защо да се тревожим за червеното месо?
Червеното месо е с високо ниво на протеин, което спомага за поддържането на сила, също така е с високи нива и на желязо, което може да е полезно за тези, които страдат от анемия, или недостиг на желязо.
Но заедно с неговите добродетели, червеното месо например е също така богато и на съдържание на наситени мазнини и холестерол, които се счита, че допринасят за появата на сърдечни заболявания или рак.
Обработените меса, като бекон и салам са често с високо съдържание на натрий, което може да допринесе за високо кръвно налягане. Те също така съдържат консерванти, като нитрити, които водят до рак, също на панкреас, бъбреците и на пикочния мехур.
Например и готвеното месо, включващо червено месо и пилешко, при висока температура, на грил или изпичайки го се знае, че съдържа химикали водещи до рак.
Все още изследването не доказва, че червеното месо е директно вредно за здравето. Може да е така, че хората, които ядат по-големи количества червено месо са по - предразположени към поведение, което може да съкрати живота им.
Разбира се, изследванията показват, че хората в изследването, които са консумирали повече червено месо са имали по-малко желание за упражнения и са склонни да пушат, пият алкохол и да са с наднормено тегло от хората, които не са консумирали такова количество червено месо.
Знаейки това, въпреки това изследователите са могли да коригират тяхната информация, за да се опитат да отчетат влиянието на тези нездравословни навици.
Отзвука от предходното изследване, което също така свързва диетите с високо съдържание на месо с по-кратък живот.
През 2009 на Националният институт за Рака открива, че хората, които са консумирали еквивалента на четвърт бургер или малка пържола всеки ден, имат около 30 % по голям риск на смърт в близките 10 години, отколкото хората, които са консумирали червено месо само в определени случаи.
Високото ниво на консумация на червено месо, също така води до затлъстяване и 2 типа диабет.
"Представата, че консумирането на месо може да е вредно за нас, е трудна мисъл за преглъщане от поколението, което е поело дълбоко от ниското съдържание на въглехидрати" казва в писмо до мрежата д-р. Л. Катс откривател и директор на Йеилския университет за Изследователски Център за Предотвратяване в Ню Хавен, Кон.
Но Катс казва, че доказателството ясно показва, че повече не е по-добре, когато става дума за червено месо.
"Консумирайки "повече" месо, означава ядене на по-малки количества от калориите от растенията - зеленчуци, плодове, ядки, семена, боб, леща, цели зърна - които са безспорно свързани с по-добро здраве" каза той.