Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Споделеното удоволствие - двойно удоволствие. Кулинарни постижения. шивашки талант, градинарски тайни и всичко, с което запълвате свободното си време.

Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Мнениеот boriskarlov » 14 Мар 2012, 16:36

Попаднах на една интересна статия и реших да ви я предложа. Червеното месо е по-вкусно, не мога без пържоли, но не е ли и по-вредно?

Проучване свързва червеното месо с по-висок риск на смъртност от сърдечни заболявания и рак.
Ново изследване показва, че Хората, които консумират по-малко червено месо могат да живеят по-дълго от хората, които редовно ядат бургери, пържоли и обработени храни като бекон, хот-дог и наденица.
За изследването Харвардските изследователи се задълбочиха в диетите на повече от 120 000 мъже и жени, които взимаха участие в дългогодишното проследяващо проучване на здравните специалисти и изследването на здравето от медицински сестри.
На всеки 4 години, на хората участващи в обучението, бяха задавани въпроси относно техните хранителни навици. Задавани им бяха въпроси определящи здравето, като пушене и пиене, упражнения и тегло.
Мъжете бяха на възраст средно малко над 50 години, когато започна изучаването. Жените бяха около 45 годишни.
През следващите 20 години, изследователите откриха, че хората, които най-вече консумират червено месо е има по-голяма вероятност да умрат, от рак или сърдечна болест, в сравнение с хората, които съобщиха, че консумират най-малко порции говеждо, свинско или овче месо на ден.
Изследователите прецениха, че еднократна дневна порция по 3 пъти на ден от необработено червено месо, която е с размер колкото тесте за карти, повишава рискът от смърт вследствие на сърдечна болест с около 18 % и повишава рискът от смърт от ракови заболявания с 10 %.
Обработените меса се оказват още по-опасни. Еднократна дневна порция от обработени меса, като бекон (две парченца), наденица или хот-дози (1 бр.), повишава рискът от смърт вследствие на сърдечни заболявания с 21 % и смърт от ракови заболявания с 16 %.
"Обработеното червено месо е безспорно по-вредно от прясното или необработено червено месо" казва изследователя д-р. Ан Пан, изследовател в отдела за хранене в Харвардското училище за обществено здраве в Бостън.
Изследването показва, че заменяйки червеното месо с чисти протеини като риба, пиле, ядки, ниско маслени млечни продукти, пълнозърнести храни или боб могат да намалят риска от ранна смърт с от 7 до 19 %.
"Заместването на почти всяка друга храна с червено месо увеличава риска, понякога значително", казва в писмо д-р Марион Нестле, професор по хранене, изучаване на храната и обществено здраве в Ню Йоркският университет.
"Това е призив за по-разнообразна диета, която замества други храни за червено месо, най-вече ядки" казва Нестле, който не е бил включен в изследването.
Други експерти се съгласяват.
"Този начин на живот и промени в диетата наистина правят разлика" казва д-р. Дийн Орниш, откривател и президент на нестопанският институт за Профилактичните медицински изследвания Саусалито, Калифорния. Той е също така e клиничен професор по медицина в университета в Калифорния, Сан Франциско.
"Аз мисля, че всички ще бъде по-добре за всички, ако спазват диета, базираща се на растителни продукти. Но дори благоприятните промени - заместването на пиле с говеждо например или риба за пиле - също така играят важна роля за намаляването на риска " казва Орниш, който е написал коментар върху изследването, но не е бил включен в него.

Отговор на индустрията
Производителите на говеждо месо посочват, че това е специфичен тип изследване наречено наблюдателно изследване, което може да докаже промяна или ефект. Те казват, че други изследвания сочат, че консумирането на постно говеждо месо, може да бъде част от здравословна диета.
"Ако има едно нещо, с което учените се съгласяват е, че този разумен диетичен съвет трябва да бъде взет от поглед върху цялото тяло като доказателство, включвайки строг, златен стандарт, случаен контрол на следите, когато са налични " казва в писмено изявление д-р. Шален МакНейл, изпълнителен директор на Изследването за човешкото хранене за националната Катълменска асоциация на говеждо месо.
Що се отнася до говеждото, има няколко случайни контролни проучвания, които убедително показват, че постното говеждо, когато се включва като част от здравословна, балансирана диета, подобрява сърдечното здраве като понижава холестерола" казва тя.
"Най-често изследването показва, че говеждото в допустимата постна диета, консумирайки постно говеждо всеки ден, като час от сърдечната - здравословна диета, могат да намалят /нездравословния/ холестерол" казва МакНейл.

Защо да се тревожим за червеното месо?
Червеното месо е с високо ниво на протеин, което спомага за поддържането на сила, също така е с високи нива и на желязо, което може да е полезно за тези, които страдат от анемия, или недостиг на желязо.
Но заедно с неговите добродетели, червеното месо например е също така богато и на съдържание на наситени мазнини и холестерол, които се счита, че допринасят за появата на сърдечни заболявания или рак.
Обработените меса, като бекон и салам са често с високо съдържание на натрий, което може да допринесе за високо кръвно налягане. Те също така съдържат консерванти, като нитрити, които водят до рак, също на панкреас, бъбреците и на пикочния мехур.
Например и готвеното месо, включващо червено месо и пилешко, при висока температура, на грил или изпичайки го се знае, че съдържа химикали водещи до рак.
Все още изследването не доказва, че червеното месо е директно вредно за здравето. Може да е така, че хората, които ядат по-големи количества червено месо са по - предразположени към поведение, което може да съкрати живота им.
Разбира се, изследванията показват, че хората в изследването, които са консумирали повече червено месо са имали по-малко желание за упражнения и са склонни да пушат, пият алкохол и да са с наднормено тегло от хората, които не са консумирали такова количество червено месо.
Знаейки това, въпреки това изследователите са могли да коригират тяхната информация, за да се опитат да отчетат влиянието на тези нездравословни навици.
Отзвука от предходното изследване, което също така свързва диетите с високо съдържание на месо с по-кратък живот.
През 2009 на Националният институт за Рака открива, че хората, които са консумирали еквивалента на четвърт бургер или малка пържола всеки ден, имат около 30 % по голям риск на смърт в близките 10 години, отколкото хората, които са консумирали червено месо само в определени случаи.
Високото ниво на консумация на червено месо, също така води до затлъстяване и 2 типа диабет.
"Представата, че консумирането на месо може да е вредно за нас, е трудна мисъл за преглъщане от поколението, което е поело дълбоко от ниското съдържание на въглехидрати" казва в писмо до мрежата д-р. Л. Катс откривател и директор на Йеилския университет за Изследователски Център за Предотвратяване в Ню Хавен, Кон.
Но Катс казва, че доказателството ясно показва, че повече не е по-добре, когато става дума за червено месо.
"Консумирайки "повече" месо, означава ядене на по-малки количества от калориите от растенията - зеленчуци, плодове, ядки, семена, боб, леща, цели зърна - които са безспорно свързани с по-добро здраве" каза той.
boriskarlov
 
Мнения: 96
Регистриран на: 03 Юли 2011, 22:06

Re: Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Мнениеот tweety » 14 Мар 2012, 17:02

Честно да си призная от както се помня ям месо, червено месо. Някои казват, че кръвната група била определяща за желанието към определени храни, е аз съм нулева положителна, може и на това да се дължи, но определено не мога да се нахраня с ястие без месо. Що се отнася до вредното влияние на червеното месо, е какво пък няма да живея с орлите я? Мюсюлманите като не ядат червено свинско месо, нима са по-малко изложени на ракови заболявания? Или обратното нима вегетарианците са застраховани от това? Не мисля! И пак се връщам на въпроса за нашите баби и дядовци, които са яли сланината за обед и за вечеря, нима са страдали от сърдечни или ракови заболявания?
tweety
 
Мнения: 306
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Мнениеот boriskarlov » 14 Мар 2012, 17:05

Малко повече информация за червеното месо...
boriskarlov
 
Мнения: 96
Регистриран на: 03 Юли 2011, 22:06

Re: Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Мнениеот VIVI » 14 Мар 2012, 17:23

tweety написа:И пак се връщам на въпроса за нашите баби и дядовци, които са яли сланината за обед и за вечеря, нима са страдали от сърдечни или ракови заболявания?

Съгласна съм с tweety!
Аз мисля, че тези заболявания до голяма степен имат наследствена обусловеност. Вярно е, че правилното хранене е от огромно значение за здравето ни, но колко хора могат да си го позволят в това забързано ежедневие? И как няма да има висок процент на сърдечни и ракови заболявания, като ежедневно сме подложени на стрес и напрежение?! Наскоро един приятел получи инсулт... Каза, че отделението било пълно с млади хора по на 25-30 г. А той здраво, право момче, както се казва и изведнъж - инсулт :idea:
Червеното месо е вредно, казвате, а кое не е? Знаем ли какво ядем всъщност и с какви боклуци са натъпкани останалите не-червени меса. На бившата ми работа, в съседния офис продаваха подправки за месо, но не чубрица и черен пипер, а такива, които от 1 кг месо правеха 3 кг... Купуваха ги с чувалите.
Един живот живеем в крайна сметка и ако трябва да се замислям кое е вредно и кое не е, дали ще остане изобщо нещо полезно за ядене?
Благодаря за информацията все пак :)
VIVI
 
Мнения: 62
Регистриран на: 07 Мар 2012, 16:02

Re: Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Мнениеот the princess » 14 Мар 2012, 17:29

VIVI написа:
tweety написа:И пак се връщам на въпроса за нашите баби и дядовци, които са яли сланината за обед и за вечеря, нима са страдали от сърдечни или ракови заболявания?

Съгласна съм с tweety!
Аз мисля, че тези заболявания до голяма степен имат наследствена обусловеност. Вярно е, че правилното хранене е от огромно значение за здравето ни, но колко хора могат да си го позволят в това забързано ежедневие? И как няма да има висок процент на сърдечни и ракови заболявания, като ежедневно сме подложени на стрес и напрежение?! Наскоро един приятел получи инсулт... Каза, че отделението било пълно с млади хора по на 25-30 г. А той здраво, право момче, както се казва и изведнъж - инсулт :idea:
Червеното месо е вредно, казвате, а кое не е? Знаем ли какво ядем всъщност и с какви боклуци са натъпкани останалите не-червени меса. На бившата ми работа, в съседния офис продаваха подправки за месо, но не чубрица и черен пипер, а такива, които от 1 кг месо правеха 3 кг... Купуваха ги с чувалите.
Един живот живеем в крайна сметка и ако трябва да се замислям кое е вредно и кое не е, дали ще остане изобщо нещо полезно за ядене?
Благодаря за информацията все пак :)

Присъединявам се към мнението ти . В действителност от огромно значение е храненето под режим и приема на определени храни, но на практика какво се получава?! Няколко месеца се опитах да се храня здравословно. Сутрин зърнена закуска с фибри, после малко протеин - яйце, на обед бяло пилешко месо на скара, зеленчуци, плодове, следобедна закуска с въглехидрати и вечерята пак месо.Знаете ли какво се получи в действителност? По цял ден трябва да носиш със себе си кутийки с храна или да имаш на разположение винаги някакъв магазин, плод зеленчук и т.н.Да признавам, че когато организма си набави нужните хранителни вещества не качих и кило отгоре. Чувствах се сита и не приемах големи количества храна, но си загубваш почти половината ден в хранене и следене кое след кое следва!
the princess
 
Мнения: 105
Регистриран на: 13 Мар 2012, 10:30

Re: Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Мнениеот aninka » 14 Мар 2012, 17:46

VIVI написа:Наскоро един приятел получи инсулт... Каза, че отделението било пълно с млади хора по на 25-30 г. А той здраво, право момче, както се казва и изведнъж - инсулт :idea:

Много е тъжно, това, което си написала, но не е ли точно това целта на темата - да ни накара да се замислим? Работата си е работа, ежедневието си е ежедневие, но трябва ли да обръщаме гръб на собственото си здраве? Това, което казваш за подправките в месата е така, но има и друг вариант - домашното месо. И не е задължително да е това, което ти си отгледала, достатъчно е да отидеш на село :roll:
Всеки сам избира как да живее!
aninka
 
Мнения: 94
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:15

Re: Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Мнениеот teddy » 15 Мар 2012, 10:08

Аз така или иначе обичам повече риба и пиле :) Ям и свинско, но не толкова често... Общо взето не се замислям много, много какво хапвам, защото не ми се е налагало досега да спазвам каквито и да е било диети. Ям много сладко, пия много кафе - все вредни неща, от които просто не мога да се лиша. Предполагам, че и тези, които обичат свинско и говеждо месо, луканка с винце и всякакви от сорта, трудно ще се откажат от тях. Мисля, че организма сам си иска храните, от които има нужда, има някаква определеност. Аз например, съм с много ниско кръвно, а както всички знаем кафето и сладкото го повишават. Най-вероятно си има някаква природна логика, не знам.
А що се отнася до болестите, факторите са много и ни въздействат денонощно - вредното слънце, консервантите в храните, микровълновите печки... Няма как да избегнем всичко това.
teddy
 
Мнения: 163
Регистриран на: 06 Мар 2012, 13:14

Re: Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Мнениеот denkaruseva » 25 Апр 2013, 13:08

Разбира се, изследванията показват, че хората в изследването, които са консумирали повече червено месо са имали по-малко желание за упражнения и са склонни да пушат, пият алкохол и да са с наднормено тегло от хората, които не са консумирали такова количество червено месо.
Е, това изречение не прави ли въпроса риторичен. Не смятам, че червеното месо е полезно. По вкусно - да, но не и по - полезно.
denkaruseva
 
Мнения: 160
Регистриран на: 17 Дек 2012, 14:23

Re: Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Мнениеот lini_leni » 27 Сеп 2013, 15:08

tweety написа:Честно да си призная от както се помня ям месо, червено месо. Някои казват, че кръвната група била определяща за желанието към определени храни, е аз съм нулева положителна, може и на това да се дължи, но определено не мога да се нахраня с ястие без месо. Що се отнася до вредното влияние на червеното месо, е какво пък няма да живея с орлите я? Мюсюлманите като не ядат червено свинско месо, нима са по-малко изложени на ракови заболявания? Или обратното нима вегетарианците са застраховани от това? Не мисля! И пак се връщам на въпроса за нашите баби и дядовци, които са яли сланината за обед и за вечеря, нима са страдали от сърдечни или ракови заболявания?

В никакъв случай не можеш да сравняваш качеството на живот на нас и нашите баби и дядовци, то е невъзможно и да вегетарианците и хората, които поне се стараят да гледат какво пише на опаковката са минимум по-щастливи :)
lini_leni
 
Мнения: 447
Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:03

Re: Червеното месо - предпоставка за по-дълъг живот?

Мнениеот donni » 18 Юни 2015, 16:18

denkaruseva написа:
Разбира се, изследванията показват, че хората в изследването, които са консумирали повече червено месо са имали по-малко желание за упражнения и са склонни да пушат, пият алкохол и да са с наднормено тегло от хората, които не са консумирали такова количество червено месо.
Е, това изречение не прави ли въпроса риторичен. Не смятам, че червеното месо е полезно. По вкусно - да, но не и по - полезно.

Реално каква е разликата между месата, те всички се разграждат бавно в теб и те тровят през това време, да, някои са по-вкусни :lol:
donni
 
Мнения: 455
Регистриран на: 09 Май 2014, 17:05

Следваща

Назад към Хоби и развлечения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта