Рискова бременност...

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Рискова бременност...

Мнениеот liubomira » 18 Юни 2012, 16:50

Здравейте, мили момичета! На 37 години съм и най-накрая се зарадвах на втората чертичка от теста за бременност :D С огромно нетърпение и вълнение очаквам срещата с малкото човече, и просто място не мога да си намеря... Чувствам се отлично, нямам здравословни проблеми, но водят бременността ми за рискова, тъй като съм над 35 години. В тази връзка бих искала да попитам мамите, изкарали рискова бременност, какви изследвания се правят и дали се пие нещо по-специфично от витамините за бременни. Фолиева киселина започнах да пия още... не си спомнят откога. Спазвахте ли някакъв хранителен режим и всичко, за което се сетите. Предварително благодаря за информацията :)

pregnancy.jpeg
pregnancy.jpeg (6.03 KiB) Прегледано 5990 пъти
liubomira

Re: Рискова бременност...

Мнениеот Ваня_13 » 18 Юни 2012, 16:55

Аз съм на 34 години и съм планирала второ дете, но много се притеснявам от това окачествяване като рискова бременност. Плаши ме факта,че след тази възраст се увеличава вероятността детето да има някакви генетични проблеми или да се роди със синдром на Даун. От една страна чета постоянно, че по-възрастните родители имат по-интелигентни деца. Много се страхувам, тъй като първото си дете родих на 18, а тогава не ги мислех много нещата, но ако някой знае за тези генетични изследвания нека да сподели.
Ваня_13

Мнениеот hristinata » 18 Юни 2012, 17:26

Първо - честито на бъдещите мами:)
Много ми е познато това "рискова бременност". Всъщност няма нищо страшно - това, че сме минали определена възраст, не означава, че точно на нас ще се случат всички неприятности, свързани с бременността. Имам опит - родих последното си детенце на 38 години и мога да ви кажа, мили дами, че това дете наистина е талантливо, умно и здраво. През време на бременността си пиех всички витамини, фолиева киселина (половин година преди зачеването), желязо и магнезий. Направих кръвните изследвания, които гинекологът ми препоръча (не помня точно как се казваха, но се провеждаха още от 10-та седмица - през седмица - на три пъти с венозна кръв, май имаше нещо като алфафетопротеини ). Тези изследвания бяха в абсолютна норма, но ако не бяха, бях се подготвила за амниоцентеза (което не е чак толкова страшно).
Слава Богу, всичко си беше ок, освен това, че ми се гадеше, виеше свят и още от петия месец повиших кръвното налягане и ми се появиха отоци. А нормално съм с ниско кръвно :( Налагаше се на два пъти да влизам в Патологична бременност, но с хапчета и диета поддържах нивата на кръвното. Следях стриктно колко наддавам (аз съм си дебеличка поначало) и ходех редовно на консултации.
Родих седмица преди термина (при предните ми две бременности раждах по 21-22 дни по-рано) - бебе - "отличник" - 51см, 3500г и особени гласови данни:)
И така - оставете лошите мисли настрани и се насладете на една наистина хубава бременност - така и бебето ще бъде щастливо:)
hristinata

Мнениеот roxy » 19 Юни 2012, 10:31

Имам приятелка, която роди първото си детенце на 38 години. Вярно, по един начин се отглежда дете, когато си на 28 години и по съвсем друг, когато си на 38, но това няма никакво значение за мен. По-важното е, че сме имали щастието да станем майки, не е ли така? А това, че сте прехвърлили 35 години в никакъв случай не означава, че ще имате рискова бременност - това е само вероятност. Посещавайте наблюдаващия ви гинеколог за месечните женски консултации, спазвайте стриктно съветите и изписаните витамини, и всичко ще бъде ок.
Весела и лека бременност от мен и не забравяйте да пишете ;)
roxy

Мнениеот mecana » 19 Юни 2012, 14:06

Момичета, безкрайно много се радвам за вас - няма нищо по-хубаво от това да гушнеш собствената си рожба в ръцете си :) Всяка бременност крие риск сама по себе си, но не бива предварително да се притеснявате и да си вкарвате филми в главата. Аз например, имах киста на единия яйчник, която ми откриха след като забременях. Лекарят ми предложи да изчакаме, защото в повечето случаи кистите изчезвали сами. Ни ми е ясно как точно става това, но наистина операция не се наложи, а от кистата нямаше и спомен.
За изследванията, които са задължителни за бременни жени над 35 години, също ще ми е интересно да прочета, защото живот и здраве сме решили да имаме още дечица :)
mecana

Мнениеот Ваня_13 » 19 Юни 2012, 14:11

Днес във вестник " Труд" открих много интересна статия озаглавена " Тест разкрива риска от преждевременно раждане" , ще се опитам да интерпретирам на кратко статията, тъй като смятам, че ще ви бъде интересно да разберете как можете да предвидите риска от преждевременно раждане. Тестът се извършва като се вземе секрет наречен фетален фибронектин, лекарите го наричат още "клетъчно лепило". Тъй нареченото лепило се намира между плодния сак и маточните стени, ако не се открие във влагалището или в цервикалния канал след 24 седмица се счита, че бременността ще премине сравнително спокойно. Ако се открие това вещество лекарите са доста обезпокоени, тъй като риска от преждевременно раждане е много голям, особено ако е съчетан със скъсване на маточната шийка, в комбинация с измерване на дължината на маточната шийка методът е много показателен.Надявам се повече болници да разработят този метод на установяване на рискова бременност за да може да спадне процента на преждевременно родените бебета.
Ваня_13

Мнениеот sara » 19 Юни 2012, 16:31

Здравейте на всички бъдещи и настоящи мами,
според мен няма никакво значение възрастта на майката, по-важно е как тя се чувства и дали е готова да стане майка. За съжаление независимо от възрастта в зависимост от конкретния случай всяка една бременност може да се окаже рискова, независимо дали майката е под или над 35 години. Когато забременях започнах да чета много и установих, че всяка една бременна е добре да си направи т. нар. биохимичен скрининг за бременни. За бременните под 35 години е препоръчителен, а за бременните над 35 години е задължителен. Може да прочетете повече информация за теста тук: биохимичен скрининг при бременни
sara

Мнениеот teddy » 20 Юни 2012, 09:59

sara написа:Здравейте на всички бъдещи и настоящи мами,
според мен няма никакво значение възрастта на майката, по-важно е как тя се чувства и дали е готова да стане майка. За съжаление независимо от възрастта в зависимост от конкретния случай всяка една бременност може да се окаже рискова, независимо дали майката е под или над 35 години. Когато забременях започнах да чета много и установих, че всяка една бременна е добре да си направи т. нар. биохимичен скрининг за бременни. За бременните под 35 години е препоръчителен, а за бременните над 35 години е задължителен. Може да прочетете повече информация за теста тук: биохимичен скрининг при бременни

На мен също ми бяха препоръчали да си направя биохимичен скрининг, въпреки че нямах и 30 години. И аз много се рових из форумите тогава, но мненията по този въпрос бяха изключително противоречиви. Някои мами бяха категорично ЗА, а други го отричаха тъй като биохимичния скрининг дава процент вероятност за дадено заболяване, а не определя със сигурност, че плодът е с аномалии. Спомням си ужасът на една мама, която беше с по-висок процент за болестта на Даун и трябваше да избира какво да прави - да остави ли детето или да направи аборт по медицински причини :? За наша радост бебчето се роди живо и здраво, и скоро ще направи 3 годинки :D Моето мнение е, че ако не сте обременени наследствено, няма смисъл да се натоварвате с този тест. Това ми препоръча и моята наблюдаваща гинеколожка тогава.
teddy

Мнениеот sara » 20 Юни 2012, 13:21

teddy написа:
sara написа:Здравейте на всички бъдещи и настоящи мами,

На мен също ми бяха препоръчали да си направя биохимичен скрининг, въпреки че нямах и 30 години. И аз много се рових из форумите тогава, но мненията по този въпрос бяха изключително противоречиви. Някои мами бяха категорично ЗА, а други го отричаха тъй като биохимичния скрининг дава процент вероятност за дадено заболяване, а не определя със сигурност, че плодът е с аномалии. Спомням си ужасът на една мама, която беше с по-висок процент за болестта на Даун и трябваше да избира какво да прави - да остави ли детето или да направи аборт по медицински причини :? За наша радост бебчето се роди живо и здраво, и скоро ще направи 3 годинки :D Моето мнение е, че ако не сте обременени наследствено, няма смисъл да се натоварвате с този тест. Това ми препоръча и моята наблюдаваща гинеколожка тогава.

Теди, не съм съгласна с теб. Ако биохимичния скрининг покаже, че дадената бременност е високо рискова може да се направи амниоцентеза, която с точност ще покаже дали бебето има аномалия. По-тъжното и трагичното е когато точно при млади здрави, необременени родители, които въобще не се очаквали се роди детенце с аномалия. След това те съжаляват, че не са направили едно "просто" изследването. Винаги има напрежение, докато чакаш резултатите от изследването и съмнение дали са напълно точни. За да не си причиняват бременните излишни тревоги, трябва да знаят точно какво представлява иследването. Най-важните условия за точността на скрининга са ултразвуковото изследване да се направи от опитен акушер-гинеколог и кръвта да се вземе или да се прати в добра лаборатория. Аз бих ви препоръчала тази в Майчин дом, освен това от цяла България може да се пращат проби там. Не всеки акушер-гинеколог може да направи точните измервания необходими за изчисляване на риска при биохимичния скрининг. Аз съм благодарна на моята акушер-гинеколожка, която ме наблюдаваше, че сама ми предложи да отида за този скрининг при специалист, който се занимава основно с фетална морфология.
sara

Мнениеот liubomira » 20 Юни 2012, 13:45

Момичета, много благодаря за подкрепата и бързите отговори :) Със сигурност ще си направя задължителните изследвания - hrisi, sara, безкрайно много благодаря за подробностите :roll: Чувствам се прекрасно и съм безкрайно щастлива в момента, но и през ум не ми е минавало да си правя оглушки и да пропускам изследвания :idea: На мен също ми препоръчаха лабораторията в Майчин дом и намерих куриер в града, който използва хладилни камери при доставката на кръв. Пробата ще се изпрати като спешна поръчка и готово. Целта на тези изследвания е точно такава - да се предотврати раждането на деца с аномалии. Не знам само как стои въпроса, ако съм бременна с близнаци :D На видеозона се видяха 2 сакчета и... в момента пиша и се хиля като тиква :lol: Едното засега е много мъничко и не ми казаха със сигурност, но има вероятност да ни се родят 2 бебчета :D Разбира се вярвам, че всичко ще е наред и ще имаме здрави, и усмихнати бебчета!
liubomira

Следваща

Назад към Бременност, раждане и майчинство