Препоръки към работодателите относно летните жеги

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Препоръки към работодателите относно летните жеги

Мнениеот the princess » 10 Юли 2012, 16:00

Предвид високите температури навън работодателите трябва да се съобразят режима на работа и да предвидят риска на работните места.
Според Главна инспекция по труда всеки работодател е длъжен да осигури на наетите от него работници и служители обслужване по трудова медицина.
Относно летните жеги Главна инспекция по труда препоръчва на работодателите да променят режима на работното време, като се избягва работата на открито, а също така да се осигури подходящо работно облекло, разхладителни напитки и климатизирани помещения за работа и почивка.
Ролята на инспекция по труда е да следи дали се изпълняват препоръките към работодателите за безопасността на труда на работниците и служителите и да изработят мерки по отстраняване и намаляване на риска за здравето и безопасността при работа.
Осигурени ли са добри условия на труд във фирмата, в която работите? Спазва ли вашият работодател препоръките на Инспекция по труда?
the princess

Re: Препоръки към работодателите относно летните жеги

Мнениеот ДоРеМи » 11 Юли 2012, 09:55

Работила съм на три места досега и само на едно от тях бяха спазени правилата по-горе. А това за работното време... трудна работа да се случи в България. Имам приятелка в Испания и там служителите задължително се прибират вкъщи по обедните жеги, и ви говоря за почивка от порядъка на 3-4 часа. Според мен тези правила се спазват в големите фирми и във фирми, които са с чуждо участие. Сестра ми работи в голяма фармацевтична компания в София и освен всички медицински прегледи, които им правят, имат и зъболекар в сградата, който посещават в работно време. Отделно работодателя й има сключен договор с медицински център, в който по всяко време служителите му могат да получат адекватна медицинска помощ - ами шапка му свалям на човека!
ДоРеМи

Мнениеот Georgica » 12 Юли 2012, 14:49

То хубаво ги има тия препоръки, ама колко от работодателите ги спазват? Аз работя в офис на 20-15 градусови температури докато на вън е 38 -40, ама я се сетете колко са като мен? А момичетата, които продават сладолед на улицата за тях мисли ли някой? А продавачите на пазара и зиме и лете са зле! Смятам, че трябва да има малко по сериозно отношение към това, вижте как е в съседна Гърция - от 13 до 18 се почива, когато са големите жеги.
Georgica

Мнениеот Ваня_13 » 17 Юли 2012, 15:56

Във фирмата, в която работя работодателя се е съобразил със климатичните условия вън и лете работим на хладно, а зимата на топло. Не мога въобще да се оплача от лошо отношение от страна на работодателя си.
Ваня_13

Мнениеот Krum » 03 Дек 2014, 15:49

Те толкова много правила сложиха за температурите, че човек започва да се чуди дали може да се отоплява или не през зимата, а какво остава и през лятото... :roll:
Аватар
Krum

Мнениеот Kaya » 11 Дек 2014, 13:59

Тази година много интересни промени имаше за температурите в офисите, обаче не усетих сякаш някой да ги спазва или каквото и да е било. :roll: Изобщо в нечий офис имаше ли променя, а и то не се отнася само до офисите де, ами като цяло за работните условия. :roll:
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот Mon_ton » 11 Дек 2014, 16:09

Знам, че имаше такива препоръки и за хората, които работят на открито, не вярвам да се спазват, ако температурата трябва да е около 20 градуса, то тези, които работят на открито трябва да работят през нощта :)
Аватар
Mon_ton

Мнениеот S_Milenska » 13 Дек 2014, 11:55

ДоРеМи написа:Работила съм на три места досега и само на едно от тях бяха спазени правилата по-горе. А това за работното време... трудна работа да се случи в България. Имам приятелка в Испания и там служителите задължително се прибират вкъщи по обедните жеги, и ви говоря за почивка от порядъка на 3-4 часа. Според мен тези правила се спазват в големите фирми и във фирми, които са с чуждо участие. Сестра ми работи в голяма фармацевтична компания в София и освен всички медицински прегледи, които им правят, имат и зъболекар в сградата, който посещават в работно време. Отделно работодателя й има сключен договор с медицински център, в който по всяко време служителите му могат да получат адекватна медицинска помощ - ами шапка му свалям на човека!

Това наистина се учудвам, че е в България, ама все пак София е друга България, там нещата са по-различни, чуждите фирми се държат както е редно... Българите все гледаме да се прее.....м.. :cry:
Аватар
S_Milenska

Мнениеот Slavena » 17 Дек 2014, 17:26

А за зимата има ли нещо специфично?
Slavena

Следваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси