от Silvi » 04 Май 2012, 11:07
Като говорим за красота и хранене, не може да не споменем екзотичните плодове, но до колко са ни познати полезните им качества?
1. Карамбола
Екзотичният плод Карамбол е известен с антиоксидантното си действие, съдържа само 40 калории и е чудесен източник на витамина С. Наричат го още "звезден плод" заради специфичната му форма на звезда.Притежава ценни качества, които се дължат на богатото съдържание на витамините А, B, С, E и минерали като калций, калий, фосфор, желязо, натрий. Добър източник е на фибри и помага за намаляване на кръвното налягане и холестерола.
2. Acai Berry – Акай Бери
Acai Вerry е също антиоксидантен плод, съдържащ антоцианини и Флавоноиди.Плодът на Акай Бери спомага за намаляването на телесната маса и премахва отрицателното действие на стреса върху организма. Плодът подобрява обмяната на веществата в организма, което от своя страна води до по-бързо изгаряне на излишните калории.
3. Манго
Мангото съдържа голямо количество витамини А и С, калий и фибри. Мангото съдържа ценни за организма свойства в борба с туморните клетки в белия дроб, простата и левкемията. Свойствата на плода обаче са най-ефективни срещу клетки на рак на дебелото черво и на гърдата.
4. Папая
Друг рядко срещам екзотичен плод е папаята, който стимулира изработването на т.нар. цитокини, които помагат за регулиране на имунната система. Приеман в големи дози цитокинът помага за ефективното разрушаване на раковите клетки. Освен плода листата също са толкова полезни, те съдържат витамините А,В,С,D,Е и К, минералите калий, фосфор желязо,цинк, мед, ванадий и магнезий. Поради полезните си съставки папаята е и част от диетични режими при чернодробни заболявания и вирусни хепатити.В 100 г папая се съдържат приблизително 25 калории и малко количество протеини и мазнини, което благоприятства включването на плода и в диетични режими за намаляване на телесното тегло.
5. Нар
Нарът също спада към екзотичните плодове, съдържащи антиоксиданти и фибри. В миналото нарът е смятан за символ на плодовитостта в Древна Гърция.
За най-полезен се смята сокът на плода, който се съдържа в 80% от нара. Още Хипократ препоръчва напитката да се прилага при кожни проблеми и изгаряния, а заради бактерицидните му свойства Авицена го споменава многократно в препоръките за лечение на различни заболявания.Нарът подпомага и функциите на сърдечно-съдовата система. Според изследвания консумацията на плода предпазва от развитие на рак на простатата, забавя и процеса на разрушаване на хрущялите при артрит.
6. Киви
Кивито е богат източник на витамин С, като съдържанието на този витамин е по-високо от това на портокалите. Съдържа също така голямо количество витамин А и Е, както и голямо количество антиоксиданти и фибри. Плодът е с доказани антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Минералният състав на кивито е изключително богат – калций, калий, магнезий, желязо, хлор, сяра и фосфор. Черните семена на кивито могат да бъдат обработени за производство на масло от киви, което е богато на Алфа-линоленова киселина – представител на групата на Омега-3 есенциалните мастни киселини, които осигуряват нормални биологични функции на организма и са важна част от хранителния прием при профилактика и превенция на редица заболявания.