Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.
28 Дек 2011, 15:41
Всички пишете колко е полезно пиенето на вода, но никой не казва защо! Аз ще представя 10 доказателства за необходимостта от редовно пиене на вода.
1.Кръвта ни е с около 80 % съдържание на вода, която помага на кръвните клетки да съществуват.
2. Костите пък са с над 50 %, като новите кости имат най-голяма нужда от вода.
3. Тъй като лимфната система е мрежа подобна на водопроводната мрежа, пиенето на повече вода допринася за намаляване на болката в тялото и пренасянето на отпадъци от тъканите.
4. Пречистването на организма от токсини става посредством лимфната система, бъбреците и червата, а те не могат да функционират правилно без достатъчно количество вода.
5. Водата е ценен ресурс в костите, тя спомага за смазването на ставите и играе ролята на естествена защита от износване и разкъсване.
6. Водата играе също така важна роля във вашия метаболизъм, колкото повече са ви килата, толкова повече вода трябва да приемате.
7. Водата е естествен баланс на температурата на тялото.
8. Водата спомага за правилното функциониране на мозъка и нервната система.
9. Тъй като половината от хората са дехидратирани водата спомага за естествената хидратация на тялото.
10. И не на последно място не бива да забравяте, че всяка клетка от вашето тяло се нуждае от достатъчно хидратация за да съществува правилно.
За да постигнете добра физическа форма и баланс е нужно редовното приемане на чиста вода.
28 Дек 2011, 15:54
Литър и половина ги правя.
28 Дек 2011, 16:09
Аз много тренирам за това 2-3 литра на ден искам не иска трябва да приемам, но иначе познавам хора, които не пият почти вода и направо им се чудя.
29 Дек 2011, 17:46
dunski написа:2 литра ги пия до обяд

. Пия около 5 л. на ден и се чувствам много добре. 2 литра е минимума, човек ако спортува или върши физическа работа е необходимо повече

.
И как успяваш да изпиеш 5 литра вода на ден, аз не пия повече от 500 грама течности.
30 Дек 2011, 01:10
dunski написа:2 литра ги пия до обяд

. Пия около 5 л. на ден и се чувствам много добре. 2 литра е минимума, човек ако спортува или върши физическа работа е необходимо повече

.
Това вече е рекорд

5 литра не е шега работа;)
18 Яну 2012, 16:58
Аз не съм се замисляла какво количество вода приемам дневно. Но съм чувала също, че трябва да се пие поне по 1,5 - 2 литра вода дневно. Обичам да пия сутрин горещ чай, и ми действа доста ободряващо. Също обичам да пия натурални сокове или фрешове. Но те не могат да заменят водата като цяло. Тъй като тя е най-полезна в нейният чист вид, а не смесена с други неща. Има много научни факти по този въпрос и затова трябва да си пийваме вода за да поддържаме баланса в организма си. Също така пиенето на топла вода спомага на организма да се справи с част от токсичните вещества, спомага за раздвижване на кръвообращението. Даже пиенето на една чаша топла вода сутрин на гладно може и да стопи някой друг килограм. За пример, когато мием чинии и чаши с гореща вода те се измиват от мазнотията най-добре, така е и с организмът ни.
20 Яну 2012, 20:29
Подкрепям те изцяло. Примерът ти с мазните съдове е достатъчно въздействащ за всеки, който иска да няма излишни мазнини по себе си, които да му образуват нежелани форми. Препоръчваната доза е от 1,5 до 2,5, важно е преди всяко хранене да изпиваме по около 200 мл хладка вода. Това раздвижва метаболизма, а азиатците вярват, че така прогонваме и болести от тялото си. Всеки, който не е свикнал да приема вода в такова количество, се страхува, че е много и че няма да се справи. Аз също смятах 2 л. за прекалени . Изненадах се, когато в един момент тялото ми така свикна с този „водопой”, че се усещах жадна, ако в някой ден пропуснех да пия достатъчно от тази безценна течност. Не се притеснявайте и проявете малко воля в началото, после тялото „само ще си търси” дозата.
29 Яну 2012, 14:53
Водата е едно от най- добрите лекарства и с всеки изминат ден това се доказва все повече... Ясно е , че всеки организъм има различна нужда от вода, но за да запазим организма си и той да функционира добре, трябва да знаем...
Жизнените процеси в организма се осъществяват във водна среда. Всяка клетка се нуждае от постоянен приток на течности, идващи с кръвта / само ръвта е 5-6,5 л, т.е. 1/13 от теглото на човека/. Отпадните продукти се изхлърлят чрез течностите. Дори кислородът се поема от влажните бели дробове, а въглеродният двуокис се изхвърля като въглена киселина. Храната не може да се асимилира без вода. Организмът се нуждае от 1 л вода за слузна секреция, от 8 до 12,5 л - за нормално храносмилане /част от тези течности се всмукват отново/, и от 265 см3 вода - за изхвърляне само на 1 г отпадни продукти. Водата служи за смазка на стави и сухожилия, а също осигурява охлаждане на тялото при топло време чрез изпотяване...
Водата
Запек: Хроничният недостиг на вода втвърдява съдържанието в дебелото черво.
- Артрит: Недостигът на вода засяга еластичността на хрущяла. В резултат на това се стеснява ставната междина, а повърхностите се трият усилено. Този феномен се наблюдава и при междупрешленните дискове и рискът от пукване на диск и дискова херния нараства
- Нарушения на кръвообращението, задух
- Главоболие, мигрена: недостигът на течности, респективно на гръбначно мозъчна течност, е честа причина за тези болки.
- Хронична умора и уязвимост от стрес.
- Хипертония, риск от мозъчен удар и инфаркт: недостигът на вода води и до сгъстяване на кръвта. Тя тече по-трудно и лесно образува тромби. Артериалното налягане може да се повиши.
- По-трудното протичане на кръвта може да доведе до разширени вени.
- Наднормено тегло
Към водата, трябва да се отнасяме с много респект!!!
- Алергии, астма
- Оглупяване: водният дефицит е честа причина за понижаване на мозъчния капацитет.
- Бъбречна недостатъчност: тя се явява при нарушено кръвооросяване на бъбреците. Пикочната киселина и другите вредни вещества се отлагат в тялото и най-вече се натрупват в бъбреците.
29 Яну 2012, 15:28
Минимум литър и половина трябва да се пие всеки ден а лятото минималната необходимост достига до 3-4 литра дневно в особено горещите дни. Нищо не утолява жаждата по-добре от чистата вода, и нищо не може да я замести!
18 Ное 2014, 12:38
А чували ли сте твърдения,че пиенето на вода може да бъде вредна? Аз лично не изпивам по много вода, но да кажем към 1.5 литра на ден ги пия