Водата най-важна за нашето здраве!

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Водата най-важна за нашето здраве!

Мнениеот dunski » 07 Апр 2011, 19:59

Водата е основна част от човешкия организъм и значението ѝ за него е огромна. За да се намира в добро физическо състояние и ефективност, всеки индивид се нуждае от около 2 литра вода на ден. Ако спортувате бих казал поне 5 литра. Водата, загубена чрез отделената пот, трябва да бъде възстановена, за да може организмът да се намира в добро физическо здраве.
Водата участва във важни процеси във тялото, като дишане и преобразуване на храната в енергия, поради което приемането на по-малко вода от необходимото води до обезводняване. Колкото повече се обезводнява организмът, толкова кръвта му става по-гъста и губи обем. Това кара сърцето да работи по-натоварено и циркулацията на кръвта да бъде по-неефективна. В екстремна ситуация загубата на физически сили може да се отрази негативно на психиката и това да е фатално.

По колко вода на ден приемате? Някога правили ли сте си сметка за това? Заменяте ли често водата с други течности, като сокове и газирани напитки?
dunski

Re: Водата най-важна за нашето здраве!

Мнениеот black sheep » 08 Апр 2011, 13:32

Наистина е важна водата. Често пия, както и чай. Важно е да се знае, че прекалено голямото количество също не е полезно. Както казва dunski, около 2 литра на ден.
Аватар
black sheep

Мнениеот dunski » 09 Апр 2011, 12:45

2 литра ги пия до обяд :D. Пия около 5 л. на ден и се чувствам много добре. 2 литра е минимума, човек ако спортува или върши физическа работа е необходимо повече :).
dunski

Мнениеот Radost » 09 Апр 2011, 20:32

И как го правиш? :shock:
Аз едва успявам да изпия 1-1,5 л и то ако съм вкъщи, ако работя не мога да си позволя този лукс. Е, зависи, де, ама има професии, при които не можеш да висиш цял ден в тоалетната, за да източваш резервоара... :P
Аватар
Radost

Мнениеот Violetta » 31 Окт 2011, 01:08

До мен винаги има шише от 1.5 литра с вода, пия много и понякога го правя насила, но така трябва.
Violetta

Мнениеот MoNsItKa » 09 Ное 2011, 18:28

По 2 литра пия на ден , но сокове и газирани напитки... Понякога по цял ден не се сещам да пийна вода. Знам, че е лошо, но....
MoNsItKa

Мнениеот valiart » 09 Ное 2011, 21:57

Май за повечето е трудно това с водата. Да изпиеш 2 и повече литра на ден и то всеки ден си е наистна усилие. На мен лично ми е трудно.
Аватар
valiart

Мнениеот iskra_dim » 10 Ное 2011, 10:08

може би е най-важна,защото присъства както във външната среда на организмите така и в тяхната вътрешна среда и е необходимо да си я набавяме първо чрез пиене второ чрез къпане,миене и т.н.Необходимо е да се изпива по 1.5л.минимум на ден,но на мен ми се случва да изпивам по по-малко от това.
Аватар
iskra_dim

Мнениеот qproin » 10 Ное 2011, 17:03

Аз не пия огромни количества вода и не смятам, че това е проблем. Вода се съдържа във почти всички напитки и храни, на ден изпивам като чиста вода не повече от 500 мл и не се считам за дехидратирана.
qproin

Мнениеот Margo » 11 Ное 2011, 14:44

qproin написа:Аз не пия огромни количества вода и не смятам, че това е проблем. Вода се съдържа във почти всички напитки и храни, на ден изпивам като чиста вода не повече от 500 мл и не се считам за дехидратирана.

Напълно съм съгласна, аз също не пия много вода дори понякога ми се случва въобще да не пия през деня. Не се чувствам зле, значи може и да не се пие много вода :)
Margo

Следваща

Назад към Общи здравни теми